Öne Çıkanlar terörist fenerbahçe Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Opeth İsrail kültür ve turizm bakanlığı Liaoning Judas Priest Koronavirüs entube hasta sayısı Entube hasta sayısı Anket CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut

CHP’li Gürer: Çalışanların Bireysel Emeklilik İçin Son Karar Ayı

CHP Niğde Milletvekili ve Emek Büroları Merkez Üyesi Ömer Fethi Gürer, 45 yaş altı çalışanlar için Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili devam ya da tamam kararı için son aya girildiğini belirtti.

CHP’li Gürer, 45 yaş altı çalışanlar için Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili devam ya da tamam kararı için son aya girildiğini ve bin kişi ve üzeri çalışanın olduğu iş yerleri için sürecin başladığına dikkat çekerek “Bu nedenle sistemden kalıp kalmayacağına emekçilerin karar vermeleri için BES sistemini incelemesi ve tercihlerini bu ay sonuna kadar belirlemeli” dedi.

6740 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun, Ağustos 2016'da kabul edildiğini ve Ocak 2017'de yürürlüğe girdiğini belirten Gürer, hükümetin kademeli bir geçiş getirerek öncelikle bin ve üzeri olan işyerleri çalışanların zorunlu BES kapsamına alındığını, 45 yaş altı işçilerin kamu çalışanlarının 60 gün içinde uygulamadan ayrılabilme haklarının olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

“Şubat ayı sonunda sistemden ayrılmayan için sürecin başlamış oluyor, sosyal güvenlik primine esas brüt kazançlarının yüzde üçü oranında kesinti  yapılacak, Uygulamada aylık en düşük kesinti 53 lira, en yüksek 340 lira arasında olabileceği ifade ediliyor. Bu kesinti olmaması için çalışanın iki ay süresi içinde cayma hakkı var. Caymaz ise kesinti sürekliliğe dönüşüyor. Kademeli geçiş ile 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ise tüm işyerlerinde çalışanlardan kesinti  başlayacak. Mevcutta bin kişi ve üzeri çalışanın olduğu iş yerleri kurum kuruluşların çalışanları bu bağlamda tercihlerini sistemi inceleyerek yapmalı.”

Gürer devletin tasarruf adı altında yeni bir fon oluşturma girişimi olan süreç ile sosyal güvenliğin de özelleştirilmesi yönünde adım atılmış olduğuna dikkat çekerek, “Bireysel emeklilik programı olarak  uzun vadeli bir tasarruf sistemi olarak nitelenebilecek düzenlemenin SGK tarafından sağlanan  emeklilik, sağlık ve diğer sosyal güvenlik olanaklarını sağlamayan bir düzenleme olduğu da bilinmeli” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.