Öne Çıkanlar enflasyon fenerbahçe 26 Nisan 2024 Cuma Gündemi Kieran Lynn Rahha Etimesgut Satı Kadın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bağımsız Türkiye Partisi yerel seçim adayları İzmir Şehir Hastanesi bağlantı yolları Deney TBMM Başkanı Kurtulmuş Migren ağrısının özelliği Yüksel Uzel

CHP’li İrgil: “Meclis Başkanı Komisyonları Neden Çalıştırmıyor?”

TBMM İhtisas komisyonlarında 26 Dönemin başlamasından bu yana yaklaşık bir buçuk yılda 2591 kanun teklif ve tasarının görüşülmeyi beklendiğini söyleyen CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a “Neden komisyonları çalıştırmıyorsunuz?” diye sordu. İrgil, “Enerjinizi kulislerdeki döşemeleri değiştirmeye harcadığınız için mi yasamayla ilgili görevinizi yerine getirmiyorsunuz?” dedi.

Meclis’in yasama faaliyetinin en önemli unsuru olan TBMM İhtisas Komisyonlarının biriken işlere rağmen çalışmadığını belirten CHP’li İrgil, “Toplumun daha iyi ve kaliteli yaşam şartlarına kavuşması ve sorunların çözümüne yönelik gerekli düzenlemeleri içeren birçok kanun teklifi şu anda komisyonların raflarında tozlanıyor” diye konuştu.
 
KOMİSYONLARI NEDEN ÇALIŞTIRMIYOR?
 
26. Dönemin başladığı 17 Kasım 2015’ten bu yana yaklaşık 1.5 yılda milletvekillerinin sunduğu kanun tekliflerini görmezden gelen, toplanmayan, görüşmeyen komisyonları denetleme görevi bulunan TBMM Başkanına konuyla ilgili bir soru önergesi veren CHP’li İrgil, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “Bir kez de buradan kamuoyunun önünde soruyoruz” diyerek şöyle devam etti:
“Sayın İsmail Kahraman; TBMM İçtüzüğüne göre Meclis Başkanı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonlarını denetlemek; işlerde birikme olması halinde komisyon başkanı ve üyelerini uyarmak ve durumu Genel Kurulun bilgisine sunmak durumundasınız.Bugün komisyonlarda 2.591 kanun teklif/tasarı görüşülmeyi beklerken, Meclis Başkanı olarak daha kaç kanun teklif/tasarının komisyonların raflarında tozlanmasına müsaade edeceksiniz? Sizin kanaatinize göre işlerde birikme olması için asgari sayı nedir?Acaba bütün enerjinizi kulisleri parlatmaya, döşemeleri değiştirmeye, dekorasyonu yenilemeye, yeni bir genel kurul inşa etme ve nasıl bir iftar daveti yapacağınızı düşünmeye harcadığınız için mi yasamayla ilgili görevlerinizi yerine getirmiyorsunuz?”
 
BEKLEYEN DÜZENLEMELER
 
26 Dönemde sadece 4 kez toplanan ve 30 Mayıs 2017 tarihi itibariyle 524 kanun teklifi ve tasarının görüşülmeyi beklediği sağlık komisyonunda; sağlıkçının yıpranma payı ile ilgili, emeklilik haklarıyla ilgili uzun zamandır beklenen düzenlemelerin olduğunu söyleyen CHP’li İrgil, şöyle devam etti:
“26. Dönemde sadece 6 kez toplanan ve 276 kanun teklif/tasarının görüşülmeyi beklediği eğitim komisyonunun raflarında; örneğin eğitimlerine devam etme hakkına kavuşmayı dört gözle bekleyen öğrencilerin af kanunu duruyor. Bursa’nın ihtiyacı olan yeni üniversitelerin kuruluş kanunları duruyor. Düşük gelirli ailelerin anaokulundan üniversiteye değin öğrenim alabilmelerine imkan sağlayacak kanun teklifi duruyor.
26. Dönemde sadece 2 kez toplanan ve 509 kanun teklif/tasarının görüşülmeyi beklediği İçişleri Komisyonunda; örneğin engelli vatandaşlarımızın mezuniyetlerine uygun işlere atanmalarının kamu kurum ve kuruluşlarında daha çok engelli vatandaşımızın çalışmasını amaçlayan düzenleme var.
26 Dönemde sadece 13 kez toplanan ve 419 kanun teklifi/tasarının görüşülmeyi beklediği Adalet Komisyonunda; sağlıkçılara yönelik cebir, şiddet, tehdit kullanan kişilerin cezalandırılmasına ilişkin düzenleme bekliyor. Hamile ya da yeni doğum yapmış kadınlar için hapis cezasının infazını beş yıl öteleyen böylece masum çocukları hapisten kurtaracak düzenleme bekliyor.”
 
MECLİS ÇALIŞTIRILMIYOR
 
Meclis’in en önemli görevinin yasama, milletvekillerinin ise toplumun daha iyi ve kaliteli yaşam şartlarına kavuşması için gerekli düzenlemeleri teklif etmek, tartışmak ve kanunlaştırmak olduğunu ifade eden CHP’li İrgil, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere 15 yıl boyunca devletin içinde örgütlenmesine göz yuman, omuzlayan, ne istediyse veren AKP, yol arkadaşının devletten daha fazla pay istemesiyle savaş ilan etmiş, 15 Temmuz’da da kandırıldığını anlamıştı. Sonrasında ilan ettiği OHAL sürecinde de apar topar Anayasayı değiştirmeye girişmiş, referandumda da bunun için ne gerekiyorsa yapmış ve istediğini almıştı. Hatırlanacağı üzere referandum kampanyasında en önemli tezlerinden biri Meclis’in mevcut Anayasa ile çalışmadığı idi. O zaman da söyledik, şimdi aynen tekrar ediyoruz; Meclis çalışmıyor değil, AKP tarafından çalıştırılmıyor.”
 
LİSTENİN BAŞINDA SAĞLIK VAR
 
26. Dönemin başladığı 17 Kasım 2015’ten bu yana 30 Mayıs 2017 tarihi itibariyle komisyonlarda bulunan ve görüşülmeyi bekleyen kanun teklif/tasarı sayıları şöyle:
 
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu: 524
İçişleri Komisyonu: 514
Adalet Komisyonu: 420
Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu: 278
Anayasa Komisyonu: 168
Milli Savunma Komisyonu: 119
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu: 117
Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu: 114
Kadın, Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu: 95
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu: 93
Dışişleri Komisyonu: 92
Çevre Komisyonu: 38
Avrupa Birliği Uyum Komisyonu: 19
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.