Öne Çıkanlar sakarya imf Yiğitler IMF Başkanı Kristalina Georgieva Burteçin Zoga Nezih İlter Karaman Mülteci sorunu KİLİS Esigaralarda çocukları bekleyen en büyük tehlike nedir Esigaraların sağlık boyutunda zararları nelerdir Esigara salgınının boyutu nedir Elektronik sigaranın zararları

CHP’li Tanal: "Çıkarılan KHK’lar Hukuk Sınırlarına Aykırıdır"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Anayasa’nın 119, 120, 121. maddelerinde kanun hükmünde kararname çıkarılmasının amacı, yetkisi ve sınırları sayılmıştır. Türkiye’de çıkarılan KHK’lar Anayasa’da belirtilen sınırlardan çok uzaktadır, hukuk sınırlarına aykırıdır” açıklamasında bulundu.

CHP’li Tanal, son çıkan 686 numaralı KHK ve yapılan ihraçlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Tanal, çıkarılan KHK ile 330 tane akademisyenin görevinden  ihraç edilmesinin sebebinin iktidar gibi düşünmeyen ve iktidarın fikirlerini eleştiren muhalefeti susturmak olduğunu belirtti.

“Ankara Üniversitesi’nde 38 Ders Hocasız Kaldı”

Toplumun temel taşının eğitim, eğitimin temel taşının ise akademisyenler olduğunu vurgulayan Tanal, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ne yazık ki özellikle de çıkarılan son KHK ile eğitime şiddetli bir darbe vurulmuştur. Bakınız bu girişim eğitimin ve üniversitelerin içini boşalttı. Ülkemizin en köklü üniversitelerinden olan Ankara Üniversitesi’nde 38 ders hocasız kaldı. Bir ülkenin alt yapısının güçlendirildiği en önemli kurumlar olan üniversitelerin fikirsiz kalması içler acısı bir durum. İhraç edilenlerin arasında Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da var. Marmara Hukuk Fakültesi denildiği zaman zaman akla İbrahim Kaboğlu gelir. Kendisi Türkiye'de demokrasinin, hukuk devletinin ve özgürlüklerin gelişiminde her zaman mücadele etmiş, ülkesi için ne gerekiyorsa onu yapmış bir bilim insanıdır.”

“Türkiye’de Çıkarılan KHK’lar Anayasa’da Belirtilen Sınırlardan Çok Uzaktadır”

CHP’li Tanal, çıkarılan KHK’lar ile yapılan ihraçların, üniversitelerde ve diğer kurumlarda iktidarın kendi yandaşlarına kadro açmak için hukuki olmayan siyasi amaçlarla yaptığını belirterek şu ifadelerle devam etti:

“Tekrar ediyorum, bunun hukuk ile bir alakası yoktur, tamamen siyasi bir hamledir. Anayasa’nın 119, 120, 121. maddelerinde kanun hükmünde kararname çıkarılmasının amacı, yetkisi ve sınırları sayılmıştır. Türkiye’de çıkarılan KHK’lar Anayasa’da belirtilen sınırlardan çok uzaktadır, hukuk sınırlarına aykırıdır.  Adından da anlaşılacağı gibi bu kararnameler olağanüstü durumlarda halk için, halkın yararına çıkarılır. Türkiye’de olağanüstü halin ilan edilmesinin nedeni  15 Temmuz 2016 tarihinde yapılan darbe girişimi ile tehdit edilen ‘demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerinin’ etkin bir şekilde uygulanabilmesidir. Soruyorum size, olağanüstü hal kararnamesiyle ile ilgisiz bir şekilde öğretim üyelerinin kamu görevlerinden ihraç edilmeleri vatandaşımızın hak ve özgürlüklerini korumak için getirilen bir tedbir midir? KHK’ların çıkarılmasının amacının FETÖ ile mücadele etmek olması gerekirken ‘kar lastiği’ gibi alakasız  konularda çıkarılarak hukukun içi yavaş yavaş oyuluyor. Elbette çıkarılan kararnamelerin demokrasimizle hukuk devletimizin korunması ile hiçbir alakası yoktur.

“Akademisyenler İktidara Boyun Eğmediği İçin İhraç Edildi”

Bakınız ihraç edilen akademisyenlerden bir kısmı ‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisine imza atmışlardı. Bu akademisyenler iktidara boyun eğmediği için görevlerinden edilmiştir. Türkiye hukuk devleti olma niteliğini ne yazık ki çok uzun süredir kaybetti. Düşünme ve ifade özgürlüğü yazık ki akademisyenlerin diline kelepçe vurularak niteliğini kaybediyor. Bahsi geçen ihraçlar özgür düşünen, düşündüğünü yazan ve yazması da gereken akademisyenlere göz dağı vermekten başka bir şey değildir.  Bu operasyon, olağanüstü halin gereklerinden olan KHK'nın çıkma amacı ile bağdaşmamaktadır.”

"Çıkarılan KHK'lar Yok Hükmündedir"

Söz konusu KHK’ların Meclise getirilmediğini savunan Tanal “Bu KHK’ların hukuken geçerli olup olmadığı da ayrı bir tartışmadır. Bildiğiniz üzere bu KHK’lar meclise getirilmediğinden ve sürenin  geçmiş olmasından dolayı anılan KHK’lar yok hükmündedir” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.