Öne Çıkanlar bugünün gündemi cumhurbaşkanı erdoğan abd gündem özeti AİLE ırak gündem başlıkları Pandemi galatasaray pkk CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin MSB

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin Bilek Güreşi Sahasına Çevrilmesinden Rahatsızlık Duyuyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki son gelişmelerin tüm dünyada bir güvenlik krizine yol açtığını belirterek, “Askeri güçlerine güvenen kimi ülkelerin Suriye’yi adeta bir bilek güreşi sahasına çevirmesinden fevkalade rahatsızlık duyuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayaş Tren Garı’nda düzenlenen Başkentray Açılış Töreni’nde konuştu. Başkentray’ın Ankara’da metro konforunda banliyö hizmeti vereceğini belirten Erdoğan, üçüncü banliyö hattının hayata geçirildiğini, Ankara’nın pek çok altyapısıyla şehrin iki ucunun birleştirildiğini ifade etti. Ankara’ya şehircilik anlamında çağ atlatıldığını söyleyen Erdoğan, yapılan yatırımları anlattı.

Gençlerden tarihi iyi öğrenmelerini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu şekilde kimin ülkeye hizmet ettiğinin, kimin de 'takoz' olduğunun iyi anlaşılacağını ifade ederek, “Geleceğimizi ancak bütün bunların analizini iyi yapabilen bir nesle emanet edebiliriz. Aksi takdirde hep birlikte yandık demektir. Ben gençlerimize güveniyorum” dedi.

AFRİN’DE 4 BİN 123 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Erdoğan, “Bu topraklarda yaşamanın bir bedeli var, Türk milleti olarak bin yıldır bu bedeli hep ödedik. Bugün de ödüyoruz. Terör örgütlerine karşı yürüttüğümüz mücadele aslında bir bedel ödemedir. Güney komşularımız Suriye ve Irak’ta yaşanan hadiseler sebebiyle üstlendiğimiz yükler, aldığımız riskler bir bedel ödemedir. Bir Fırat Kalkanı Harekatı’nı yaşadık. Kısa sürede orayı hallettik. Buraya gelirken Afrin’i sordum ve Afrin’de son durum; 4 bin 123 teröristi etkisiz hale getirdik. Kuzey Irak’ta 337 teröristi, Zaho’da, Hakurk’ta etkisiz hale getirdik. Yurt içinde Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te, Bestler Deresi’nde 337 terörist etkisiz hale getirildi. Bu devam edecek, durmak yok” diye konuştu.

“BAY KEMAL HAZMEDEMEDİ”

Bazı sanatçılarla Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Oğulpınar Hudut Karakoluna yaptığı ziyareti anımsatan Erdoğan, “Onlar bir şeyi kendileri için hedef aldılar. Onlar ‘biz askerimizin, Mehmetçiğimizin yanındayız’ dediler. Bir moral olarak oradalar. Ama Bay Kemal onu hazmedemedi. Bay Kemal vatan, millet meselesi olduğunda neyi bugüne kadar hazmetti ki?” dedi.

“BU İNSANLARA ARKAMIZI DÖNMEMİZ MÜMKÜN MÜ?”

Birilerinin sürekli olarak Türkiye’de yaşayan Suriyeliler üzerinden milleti tahrik etmeye çalıştığını belirten Erdoğan, Halbuki, bugün Suriyeli, Iraklı, Libyalı, Cezayirli, Afganistanlı, Mısırlı, Batı Trakyalı, Boşnak, Gürcü dediğimiz insanlar daha bir asır önce sizin, benim gibi bu ülkenin vatandaşıydı. Aramıza nasıl ve ne şekilde oluştuğunu gayet iyi bildiğimiz sınırlar konuldu diye bu kardeşlerimizi el olarak mı göreceğiz? Asırlar boyunca birlikte yaşadığımız, akraba, komşu olduğumuz, sevincimizi, üzüntümüzü paylaştığımız bu insanlara şimdi arkamızı dönmemiz mümkün mü? Unutulmamalıdır ki Anadolu’nun büyük bir bölümü şu veya bu şekilde bir başka şehirden, bir başka coğrafyadan kopup gelmiş insanlardan oluşuyor. Türkiye olarak bugün kendi sınırlarımız içinde güven ve refah içinde yaşıyorsak, bunun gerisinde sınırlarımız dışında kalmış kardeşlerimizin de hakkı, payı, fedakarlığı vardır” diye konuştu.

“SURİYELİLERİN EVLERİNE, YUVALARINA KAVUŞMALARINI SAĞLAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeliler konusunda Türkiye’ye yardım vaadinde bulunanların sözlerini tutmadığını ifade ederek, “Devletimizin sınırları olabilir ama biz gönüllerimize sınır koyamayız, bu sebeple nerede bir kardeşimiz varsa ihtiyaç duyduğu anda onun yanında olmak boynumuzun borcudur. Suriye topraklarını bu insanlar için güvenli hale getirene kadar kendilerini misafir etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Fırat Kalkanı bölgesine 160 bin Suriyelinin döndüğünü, Afrin’in patlayıcılardan ve terörist artıklarından tamamen temizlenmesinin ardından 100 binlerce Suriyelinin döneceğini de belirten Erdoğan, “İnşallah İdlib, Tel Rıfat, Münbiç, Ayn El Arap, Tel Abyad, Rasulayn, Kamışlı taraflarını da güvenli hale getirecek ve tüm Suriyelilerin evlerine, yuvalarına kavuşmalarını sağlayacağız. Bu kardeşlerimizin gerekli şartlar oluştuğunda vatanlarına döneceklerinden şüphem yoktur. Kendilerine ülkemizde bir gelecek kurmak isteyenlere de elbette bu imkanı sağlayacağız” diye konuştu.

“RAHATSIZLIK DUYUYORUZ”

Suriye’deki son gelişmelerin tüm dünyada bir güvenlik krizine yol açtığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları dedi:

“Askeri güçlerine güvenen kimi ülkelerin Suriye’yi adeta bir bilek güreşi sahasına çevirmesinden fevkalade rahatsızlık duyuyoruz. Suriye’deki rejim, 1 milyona yakın insanın ölümüne yol açmış olması sebebiyle bizim gözümüzde zaten kapkara bir sicile sahiptir. İnşallah Duma’da kimyasal saldırıyla katledilen masum çocuklar için harekete geçeceğini umduğumuz mahşeri vicdan bu krizi sona erdirecektir.

Dün akşam Sayın Trump’la görüştüm. Bugün Sayın Putin ile görüşmem var. Birlikte bu kimyasal katliamı nasıl durdururuz, bunu kendileriyle tekrar konuşacağım. Türkiye olarak en başından beri tek gayemiz Suriyeli kardeşlerimizin güvenliği ve geleceği olmuştur. Suriye topraklarında yürüttüğümüz operasyonların amacı da rejimin baskısına ve katliamlarına maruz kalmış milyonlarca insana kendi evlerinde güvenli bir gelecek sağlamaktır.

Suriye toprakları herkes için güvenli hale gelene kadar oradaki varlığımızı ve faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Açık konuşmak gerekirse Suriye’de DEAŞ’la samimi ve netice alıcı mücadeleyi Türkiye yürütmüştür. Bizim dışımızdaki herkes DEAŞ’ı Suriye toprakları üzerindeki farklı emellerini gerçekleştirmenin bir bahanesi, bir aracı olarak kullanmıştır. PYD gibi eli kanlı bir terör örgütü, DEAŞ bahanesiyle Suriye’yi bölmek için sahaya sürülmüş, silahlandırılmış, desteklenmiş ve bölgeye bela olarak ne yazık ki gönderilmiştir. Ülkemizin PYD’ye yönelik operasyonlarını adeta kendi gövdelerini ortaya koyarak engellemeye çalışanların derdinin Suriye olmadığı, terör örgütleriyle mücadele olmadığı gayet açıktır.”

“SURİYE VE IRAK’TA OYNANAN BU TİYATRONUN BİR KENARA BIRAKILMASINI İSTİYORUZ”

Konuşmasında batılı ülkeleri de eleştiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“PYD’li teröristleri kurtarabileceklerini sanıyorlarsa, çok yanılıyorlar. Biz, PYD’li teröristlerin her birini öyle veya böyle imha edeceğiz. Elbette müttefiklerimizin askerlerine silah doğrultmak gibi bir düşüncemiz asla olamaz. Bu ülkelerin askerlerinin PYD’li teröristlerle çok da yan yana durmamalarını bir dost olarak kendilerine tavsiye ediyoruz.

Buradan bir kez daha açıkça söylüyorum, sınırlarımız boyunca ne DEAŞ’lı ne PYD’li ne de bir başka isim altında tek bir teröristin varlığını bile kendimize yönelik tehdit olarak görüyor, gereğini yapmayı da bekamızın bir şartı olarak kabul ediyoruz. Biz, artık Suriye ve Irak’ta oynanan bu tiyatronun bir kenara bırakılmasını, yüzlerdeki maskelerin indirilmesini, herkesin gerçek niyeti ve çehresiyle sahada kendisini göstermesini istiyoruz. Bu tiyatro yüzünden dünya yakın tarihinin en büyük tehdidi ile karşı karşıyadır. Kimsenin Akdeniz’i ve Suriye topraklarını siyasi ve askeri güç mücadelelerinin ateşinde yakmaya hakkı yoktur.

KATİL ESED REJİMİNİ DESTEKLEYENLER YANLIŞ YAPIYORLAR

Kimyasal ve konvansiyonel saldırılarla kendi vatandaşlarına saldıran rejimi korumak ne kadar yanlışsa aynı şekilde terör örgütleri üzerinden Suriye’yi bölmeye çalışmak da o kadar yanlıştır. Ne Amerika ile olan müttefikliğimizden ne Rusya’yla enerjiden güvenliğe kadar geniş bir alanda kurduğumuz stratejik ilişkilerimizden ne de İran’la bölge sorunlarının çözümünde birlikte çalışmaktan vazgeçmek gibi bir niyetimiz yoktur. Bizim Rusya İran ve Çin gibi ülkelerle kurduğumuz ilişkiler batı ile olan ilişkilerimizin alternatifi değil, tam tersine tamamlayıcısıdır. Ama bu durumu her iki tarafın başka alanlardaki yanlışlarını ifade etmemize engel değildir. Katil Esed rejimini destekleyenler yanlış yapıyorlar. PYD terör örgütünü destekleyenler de yanlış yapıyorlar. Biz her iki yanlışla da sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Suriye’de bulunduğu yere güven, huzur ve refah getiren tek ülke biziz, Türkiye’dir. Bizim dışımızda, Suriye sahasında etkili olan güçlerin bulunduğu her yerde zulüm, huzursuzluk, yıkım vardır.”

“BİZİ DÖVİZ KURU ÜZERİNDEN TERBİYE EDEMEZLER”

Ekonomide yaşanan son gelişmeleri ve dövizde hareketliliği değerlendirerek, yapılan yatırımları anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Ekonomide aktif rol oynayanlar, finans sektörünün içinde olanlar eğer Suriye’deki bu gelişmeleri kalkıp bahane ederek buradan ülkemize ekonomik terör estirmeye çalışıyorsanız yanlış yaparsınız. Bunları da gayet iyi biliyoruz. Yeri geldiğinde bunun hesabını verirsiniz. Bunun bedelini ödersiniz. Hükümetimizi bu konuda kararlı bir şekilde yoluna devam etmektedir. Döviz kurundaki artışın makul, mantıklı, işin kitabına uygun hiçbir izahı yoktur. Ülkemizin 2017 yılı büyümesi tüm uluslararası tahminleri altüst ederek yüzde 7.4 olarak açıklandı, ihracatımız 36 milyar dolardan 160 milyar dolarlık tüm zamanların rekorlarını kırdı. Turizmde yeni sezonunun çok parlak geçeceğine dair ciddi işaretler var. Akkuyu’da 22 milyar dolarlık bir nükleer güç santralin temelini attık. Bu birilerini rahatsız ediyor. Yatırım teşviklerinin belgelerini sahiplerine teslim ettik. Olumsuz değerlendirmelerin en önemli bahanesi olan cari açığın düşürülmesine yönelik çok ciddi bir adım atmış olduk.  Savunma sanayisinde her gün çok başarılı haberler alıyoruz. İstanbul’daki Kanal İstanbul’un ihalesini yapmamız olmazsa olmaz hale geldi. Son Boğazdaki kaza bunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Hiç endişe etmeyin, sağda solda konuşulana bakmayın. Bizi döviz kuru üzerinden terbiye edemezler. Biz yolumuza bakıyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.