Öne Çıkanlar enflasyon fenerbahçe 26 Nisan 2024 Cuma Gündemi Jeotermal Santral Şeytanla Bir Gecenin konusu ne 30 Mart 2024 Cumartesi Gündem Özeti Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi İftar Vaktinde Nasıl Beslenilmeli Kieran Lynn Rahha 2023 yılında kaç çift evlendi Prostat Cinsel Hayatı Etkiler Mi

Demirtaş: Başkanlığa Giden Yol Kapalıdır

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Dikta rejimine 'evet' diyen milletvekili tarihi bir vebalin altına girmiş olacak. Dokunulmazlığımız kalksa da kalkmasa da o yol zaten kapalıdır. Zaten başkanlığa giden yol kapalıdır. Oradan geçmeleri zaten mümkün değil fakat böyle bir suça ortak olmakla böyle bir zihniyete 'evet' demekle kendi siyasi tarihlerini kirletmiş olacaklar” diye konuştu.

Demirtaş, partisinin grup toplantısında konuştu. 12 Mayıs’ta Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Sarıkamış Mahallesi’nde saat 22.30 sıralarında meydana gelen patlamaya ilişkin, “15 yurttaşımızın orada hayatını kaybettiği orada DNA sonuçları ile birlikte anlaşılmış oldu. Halen bir kişi de DNA tespiti yapılmadığı için morgda bekliyor diye bilgi var. Bir aileden 10 kişi bir aileden beş kişi maalesef yaşamını yitirmiş. Öncelikle bu kardeşlerimizin her birine Allahtan rahmet diliyoruz. Böylesi bir olayın şu veya bu şekilde hiçbir makul gerekçesi, meşru haklı gerekçesi olamaz. En net bir dille kınadığımızı ve kesinlikle kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Olaydan sonra yapılan açıklamada sorumluluk sahiplerinin açıklamalarını da sorumsuzca bulduğumu da belirtmek istiyorum. Böyle bir durumda yapılması gereken şey sorumluların ortaya çıkmasına yardımcı olmak ve özür dilemektir. Onun dışında hiçbir mazeret kabul edilemez. Sivil yurttaşlarımızın bu şekilde katledildiği hiçbir olaya HDP asla sessiz kalmadı, sessiz kalmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

-“TÜRKİYE’NİN GELECEK YÜZYILINI TEK BAŞINA BELİRLEMEK İSTİYOR”-

“Dokunulmazlıklarımızı kaldırmak isteyen bu zat, bir fikir adamı değil, bir fikir insanı değil, bir düşünür, bir entelektüel, bir aydın değil” diyen Demirtaş, “Olmaya da bilir fakat ideolojik olarak davası olan bir adam değil. Bir devrimci değil, reform yapmaya çalışan bir öncü değil. Uzmanlık alanı rant üretmek ve rant dağıtmaktır. Acı olan tablo şudur; bu adam Türkiye’nin gelecek yüzyılını tek başına belirlemek istiyor” ifadelerini kullandı.

-“ERDOĞAN’IN REJİM KURABİLECEK POTANSİYELİ YOKTUR”-

AK Parti’nin ilk kurulduğunda ortak bir akıl tarafından yönetildiğini savunan Demirtaş, “Etrafında bütün bunları bilen insanlardan oluşan bir ekip vardı ve bu onları dinliyordu.  Dolayısıyla 14 yıldır AKP tarafından ortaya konulmuş hiçbir fikir, hiçbir düşünce bu zata ait değildir. Toplumsal bir sistem inşa edebilecek kapasitesi yoktur. Dolayısıyla bir Erdoğan rejiminden söz etmek gereksiz bir korkudur. Bir rejim kurabilecek potansiyeli yoktur. Olsa olsa bir Erdoğan sürecinden söz edebiliriz. Erdoğan dönemi, Erdoğan siyasi hayatının bittiği dakikada bitecektir. Erdoğan’dan sonra bir Erdoğan dönemi yoktur” dedi.

-“KAÇ MİLLETVEKİLİ BU AHLAKSIZLIĞA EVET DİYECEK BİLMİYORUZ”-

HDP parti temsilcilerinin TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilecek dokunulmazlık görüşmelerinde parti görüşlerini paylaşacaklarını aktaran Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bütün dünyaya dokunulmazlıklarla ilgili yaklaşımımız nedir sözcü arkadaşlarımız bunları ifade edecekler. Biz kaldırılmasın istiyoruz. Kendimiz için de değil. Defalarca ifade ettik. Dokunulmazlıkların kaldırılması bu haliyle darbeye dikta rejimine yol açmaktır. Bunu tescillemektir. Dokunulmazlık mevzusunda ilkesel bir teklifimiz var onu kabul etmediler. Gelin kaldıralım dokunulmazlıkları hep birlikte sadece kürsü konuşma özgürlüğümüz kalsın dedik kabul etmediler. Şimdi anayasaya aykırı, usulen ve esas itibariyle şuandaki anayasaya bile aykırı bir teklifi bu gün parlamentoda oylamaya sunacaklar. Kaç milletvekili bu ahlaksızlığa evet diyecek bilmiyoruz. Fakat çok sayıda milletvekilinin bu itibarsızlaştırma, parlamentoyu baypas etme ve bütün ülkeyi tek bir adama teslim etme operasyonuna hayır diyeceğinden de eminiz. Sadece HDP’den değil diğer üç partiden de çok sayıda milletvekilinin bu operasyona bugün ya da Cuma günü dur diyeceğinden de şüphe duymuyoruz.”

-“BAŞKANLIĞA GİDEN YOL KAPALIDIR”-

Demirtaş, “Dikta rejimine evet diyen milletvekili tarihi bir vebalin altına girmiş olacak” dediği konuşmasında, “Çocuklarının, torunlarının yüzüne bakamayacak. Bir dikta rejimini oluşturmayı başaracaklar anlamında söylemiyorum. Dokunulmazlığımız kalksa da kalkmasa da o yol zaten kapalıdır. Zaten başkanlığa giden yol kapalıdır. Oradan geçmeleri zaten mümkün değil fakat böyle bir suça ortak olmakla böyle bir zihniyete evet demekle kendi siyasi tarihlerini kirletmiş olacaklar. Biz kendimize değil onlara üzülüyoruz” ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulu’nda dokunulmazlık görüşmelerinin başlayacağını anımsatan Demirtaş konuşmasını şöyle bitirdi:

“Arkadaşlarımız büyük bir olgunlukla en küçük bir gerilime mahal vermeden bize yakışan bir tarzda görüşlerimizi ifade edecek, oyumuzu hayır olarak kullanıp genel kuruldan çıkacağız. Gerisi kendi bilecekleri iş.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.