Öne Çıkanlar abd Pandemi gündem başlıkları bugünün gündemi ırak cumhurbaşkanı erdoğan AİLE gündem özeti Prof. Dr. Nevzat Tarhan sinema Kudüs Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

HDP İki Bakan Hakkında Gensoru Açılmasını İstedi

HDP, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hakkında gensoru açılmasını istedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM Başkanlığı’na gensoru önergesi verdi. Gensoru önergesinin gerekçesinde, ilk olarak 16 Ağustos 2015 tarihinde Muş ili Varto ilçesinde başlayan sokağa çıkma yasaklarının halen devam ettiği belirtilirken, ilk sokağa çıkma yasağının ilan edildiği zamandan bugüne kadar Şırnak, Diyarbakır, Hakkari, Batman, Elazığ, Mardin ve Muş olmak üzere 7 ilde 20 ilçede onlarca mahalleyi kapsayacak şekilde 57 kez ilan edildiği belirtildi.

İlan edilen sokağa çıkma yasaklarının toplamda 377 günü bulduğu belirtilen gerekçede, “10 Şubat’ta Cizre Sur Mahallesi’nde bulunan kamuoyuna ‘3. Vahşet bodrumu’ olarak yansıyan bir başka olayda, 31 kişi yaşamını yitirmiştir. Bu sırada İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan tek gelen açıklama ‘Operasyonların başarıyla bittiği’ yönünde olmuştur ancak başarıyla bittiği belirtilen sadece ‘vahşet bodrumlarında’ 150’ye yakın insan yaşamını yitirmiştir. Cizre’de sokağa çıkma yasaklarından bugüne kadar yaşamını yitirenlerle birlikte bu sayı 210’u aşmaktadır. Toplumsal olarak geri dönüşü olmayan bir travma ve yaraya dönüşen Cizre’de peşi sıra ortaya çıkan ‘Vahşet Bodrumları’ giderek daha fazla yurttaşın yaşamını kaybettiği olaylar haline dönüşmüştür. Sonuç olarak, devam eden süreçte hem cenazelerin artacağı hem de sonuçlarının kestirilemez hale geleceği bu olayların toplumsal olarak doğuracağı sorunlar çok daha fazla olacağı öngörülmektedir” denildi.

-“SAĞLIK BAKANI’NIN DİREKT DAHİLİYETİ KAÇINILMAZ OLARAK VARDIR”-

HDP’li Baluken ayrıca, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hakkında da gensoru verdi. Gensorunun gerekçesinde özetle şu ifadeler yer aldı:

“AKP hükümetinin Çözüm Süreci’ni bitirdikten sonra çatışma konseptini devreye koymuştur. Bu konsept kapsamında başlatılan sokağa çıkma yasakları hala devam etmektedir. Bir buçuk milyon insanı etkileyen bu ablukalar esnasında, bir yasanın maddesi kasıtlı şekilde yanlış uygulanmak suretiyle Anayasa’nın amir hükümleri olan seyahat, haberleşme, konut dokunulmazlığı gibi birçok hak ihlal edilmektedir.

Yaşam hakkının aleni ihlallerinden biri Cizre ilçesinde bulunan ve kamuoyu tarafından Vahşet Bodrumu olarak adlandırılan binalara yönelik yapılan saldırılarda gerçekleşmiştir. Üç bodrumda yer alan 150 civarında insanla ilgili tüm girişimlerimize rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından bu kişilerin yaşam hakkı korunmamış ve ölümler gerçekleşmiştir.

150 civarında insanın yaşam hakkını korumakla mükellef olan Sağlık Bakanı ise yaptığı açıklamalarla aklama faaliyetine girmiştir.

Sağlık Bakanlığına ait ambulanslar Vahşet Bodrumunun bulunduğu sokağa bakan caddeye götürülmüş, basın mensuplarına pozlar verilmiş ve ambulanslar geri çekilmiştir. Bu mizansenin kendisi bile Sağlık Bakanlığının ‘yardım talebi veya ihbar olmamıştır’ ifadesine ilişkin gerçekleri göstermeye yeterdir.

Açıktır ki, tüm bu vahşet tablosunun oluşmasının siyasal bağlamı da bizzat Sağlık Bakanı tarafından kamuoyuna defalarca itiraf edilmiştir.

Bu itibarla Cizre’deki Vahşet Bodrumlarındaki 150 civarındaki insan başta olmak üzere yaralı halde bulunan, bu yaralanmaların kamuoyu bilgisinde dahi olduğu insanların yaşam haklarının korunmamasında Sağlık Bakanı’nın direkt dahiliyeti kaçınılmaz olarak vardır. Söz konusu dahiliyetten ötürü Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hakkında Anayasanın 98’inci ve 99’uncu, TBMM İçtüzüğü’nün 106’ıncı maddeleri uyarınca Gensoru açılmasını arz ederiz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.