Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler türk telekom Kutsal Damacana 4 Ayı Kardeşler: Dünyaya Dönüş (Boonie Bears: Back to Earth Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water) Avrupa Robotik Topluluğu Audi FAW NEV Company Audi Ve Alibaba Audi Çin Başkanı Werner Eichhorn

Irak Basınında CHP'den Beklenti: İktidarda PKK Sorununu Diplomatik Yoldan Çözecekler!

-Irak'ın kuzeyindeki basına konuşan Kürt Araştırmacı Reha Ruhavioğlu ziyarette "Kürdistan" kelimesinin kullanılmamasıyla ilgili, "Bu ziyaret bir kelimeden daha fazlası. Birbirlerine yüz yüze ne söylediklerinin önemi yok ama bunu halka açıkça söyleyememeleri problem. Bu sorun çözülmelidir. Ama bu ilişki iki taraf için de iyi giderse bu sorunu çözerler" dedi.

-Gazeteci Naci Sapan: "Barış ve kardeşlik bağlamında önemli mesajlar verdiler. Bu sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyorlar. İktidara geldiklerinde bu sorunu diplomatik yollarla çözeceklerini düşünüyorum."

-Ali Çetin: "CHP, Kürtler olmadan siyaset olmayacağını çok iyi bilmelidir. Kürtler CHP'yi desteklemezlerse hiçbir şey elde edemezler."

ANKARA (ANKA) - CHP'nin tepki çeken Erbil ziyareti Irak'ın kuzeyindeki basınında "bize oy olarak muhtaçlar" şeklinde yorumlandı. Irak'ın kuzeyindeki basında CHP heyetinin "Kürdistan" kelimesini kullanmaması tepkiyle karşılanırken Irak'ın kuzeyindeki basında "İlişkiler her iki taraf için iyi giderse bu sorun da çözülebilir" denildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı Başkanlığında bir heyet çalışma ziyaretinde bulunmak için Erbil’e gitmişti. Heyette Salıcı’ya Dış Politika Baş Danışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Parti Meclisi Üyesi Nevaf Bilek, Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken ile Enver Ömür Polat eşlik etmişti. Heyet kuzeydeki yönetimin başkanı Mesud Barzani ve ardından Başbakan Mesrur Barzani ile görüşmüştü. Heyetin ziyaretinin şeffaf olmaması, Amerikan görüşmeciler taklit edilerek görüşme esnasında dizlere açılmış kalem defterle basına poz verilmesi, devletten izin alınıp alınmadığının açıklanmaması tepki çekti.

Ancak Irak'ın kuzeyindeki yönetime ve bölgedeki "bileşenler" e yakın sol basında çıkan yorum ve değerlendirmeler ziyaretin arkasındaki niyet, beklenti ve planlara ışık düşürdü.

Sol eğilimli Rudaw medyasına göre "Hem araştırmacılar, hem gazeteciler hem de Kürtlerin büyük bir kısmı bu ziyareti önemli ve tarihi bir adım olarak değerlendirdi."

Rudaw, "CHP heyetine başkanlık eden Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, ziyareti Twitter hesabından paylaştı ancak Başkan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Kürdistan'ın adını anmadı. Heyetin bir diğer üyesi Ünal Çeviköz ise Salıcı’nın aksine Mesud Barzani'yi cumhurbaşkanı, Mesrur Barzani'yi de başbakan olarak andı ancak o da Kürdistan kelimesini kullanmadı" ayrıntısına dikkat çekti.

-CHP'YE OY ŞANTAJI

Rudaw'ın CHP'nin ziyaretiyle ilgili yorumlarında şu satırlar dikkat çekti:

-"Kamuoyu araştırma merkezlerinin yöneticilerine göre bazı isim ve kavramlardan bahsetmek ya da bahsetmemek o kadar önemli değil. Önemli olan CHP'nin iktidara talip olması ve bunun Kürtler olmadan başarılamayacağının farkında olması."

-"Araştırmacı Reha Ruhavioğlu ziyaretle ilgili, 'Bu ziyaret bir kelimeden daha fazlası. Birbirlerine yüz yüze ne söylediklerinin önemi yok ama bunu halka açıkça söyleyememeleri problem. Bu sorun çözülmelidir. Ama bu ilişki iki taraf için de iyi giderse bu sorunu çözerler' değerlendirmesini yaptı.

-"Gazeteci Naci Sapan ziyareti, 'Barış ve kardeşlik bağlamında önemli mesajlar verdiler. Bu sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyorlar. İktidara geldiklerinde bu sorunu diplomatik yollarla çözeceklerini düşünüyorum' şeklinde yorumladı."

-"Ali Çetin: 'CHP, Kürtler olmadan siyaset olmayacağını çok iyi bilmelidir. Kürtler CHP'yi desteklemezlerse hiçbir şey elde edemezler.'"

-AMERİKAN TAKLİDİ GÖRÜŞME

Rudaw'a CHP ziyaretini yorumlayan araştırmacı Reha Ruhavioğlu şöyle dedi:

"Bu ziyaret CHP'nin 2018'den bu yana Kürtlerle kurduğu yeni ilişki biçiminin bir sonucu. Kürtlerle CHP arasındaki sıcak temas ve olumlu diyalog, 2018'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP adayının HDP, Selaattin Demirtaş ve Kürtlere yönelik olumlu söylemlerin ardından gelişti, 2019'da İstanbul'daki alınan sonuçla ileri gitti. Bu ilişki daha gerçekçi ve ileri doğru. CHP’ye Kürtlerle ilişkilere ve Kürt meselesine makro ölçekte yaklaşmadığı şeklinde eleştiriler vardı. Yine bölgede Kürt taraflar, kanaat önderleri ile görüşmelerde kendilerine Kürt Bölgesel Yönetimi ile ilişki geliştirmeleri gerektiği yönünde tavsiyeler vardı. CHP bu eleştirileri ve tavsiyeleri kabul ediyordu, karşı taraftan da bir adım bekliyordu.

CHP bu eleştiri ve önerilere yanıt verdi, Kürt meselesini daha bölgesel ölçekli bir sorun olarak kabul etmiş görünüyor.

Bu ziyaret, CHP’nin Kürt meselesine daha uzun vadeli ve bütüncül bir yaklaşımı benimsediğini ve bundan karar kıldığını gösteriyor. Aynı zamanda, Türkiye’de iktidara alternatif olarak CHP’nin dış politikada nasıl bir yol izleyeceği sorularına da yanıttır. İsmen de olsa ‘Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’ adıyla bir çalışma başlatılmış olması bu konuda bir fikir veriyor. Böyle bir ziyaretin Erbil’den başlamış olması ayrıca sembolik bir önem taşıyor. Diğer taraftan bu ziyaret, Kürdistan Bölgesel Yönetimi için de önemli. Çünkü Türkiye ile ilişkilerin Erdoğan ve AK Parti tekelinde yürütüldüğü, Türkiye’nin diğer aktörleri ile ilişki kurulmadığı şeklinde bir eleştiri vardı. Yine eğer diğer partilerle bir ilişki olursa bunun Ankara’da nasıl bir tepkiye yol açacağı hesaplanıyordu ki farklı bir reaksiyon olacağını sanmıyorum. Dolayısıyla bu her iki taraf açısından da bir açılım oldu. Sonuç itibariyle bu adım hem CHP, hem Kürtler ve hemde Kürt Bölgesel Yönetimi açısından önemli ve olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.”

-BARZANİ: "YENİ CHP POLİTİKASI..."

Bu arada CHP'nin görüştüğü Irak'ın kuzeyindeki oluşumun başbakanı Neçirvan Barzani ziyareti "CHP'nin yeni politikası" olarak nitelendirmişti.

-ALTAN TAN: CHP PKK İLE DİYALOG MU İSTİYOR?

"Tecrübeli Kürt siyasetçi" olarak tanıtılan HDP'li Altan Tan Rudaw'a ziyareti değerlendirirken "CHP neden böyle bir görüşme gerçekleşti, neyi amaçlıyor? Acaba HDP ile Kürdistan Bölgesi arasında, dolaylı olarak da PKK’yle bir diyalog mu geliştirilmek isteniyor?" diye sordu.

Ziyaretin perde arkasında başka şeyler arayanlardan olmadığını belirten Tan, "İşin görünen tarafı önemlidir. Doğru bir ziyaret olmuştur, bundan sonra umarım CHP, Kürdistan Bölgesi’yle iyi ilişkiler geliştirir, başta referandum olmak üzere Kürdistan Bölgesi’nin aldığı kararlara saygı duyar, demokratik ve legal bir ilişki geliştirir" dedi.

-ESKİ HDP'Lİ VEKİL TÜRKİYE'YE GÖZDAĞI VERDİ

Altan Tan "Kürt sorununda bir tavır belirlemeden, olumlu bir politika ortaya koymadan Türkiye’yi sağlıklı bir şekilde yönetmek ve bölgeye huzurun gelmesi mümkün değildir. Bu yüzden CHP açısından bu, önemli bir ilk adımdır. CHP eğer Türkiye’yi yönetmeye talip ise daha ileri adımlar atmak zorundadır. Kürdistan Bölgesi’yle ilişkilerini daha ileri boyutlara taşımak zorundadır. Türkiye’de de buna parallel bir Kürt sorunu çözüm programı ortaya koymak zorundadır. Bütün bunları üst üste koyduğumuzda bu ziyaret, olumlu bir ilk adımdır” diyerek Türkiye'ye gözdağı verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.