Öne Çıkanlar sinema Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar AİLE ırak türk telekom Prof. Dr. Rana Sanyal Büyük Macera 2: Sürpriz Misafir (Big Trip 2: Special Delivery) Bıcırıklar: Yeni Yuvamız (The Muckles: The Quest for a New Home)

İYİ Partili Akalın'dan Beyin Göçü ve Akademik Zam Açıklaması

İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, Türkiye'den yurtdışına her geçen gün artan bir akademisyen göçü olduğunu ve bu durumun çözümü için akademik zamların şart olduğunu belirtti.  Prof. Dr. Akalın, pek çok akademisyenin daha iyi yaşam standartları ve çalışma koşulları arayışıyla yurtdışına gittiğini ve hayatlarına orada devam etmek istediklerini ifade etti.
 


İYİ Partili Prof. Dr. Akalın, "Örnek vermek gerekirse; ABD'de akademisyenlerin başlangıç maaşı Türkiye’nin yaklaşık 10 katı. Dolayısıyla mali açıdan daha iyi koşulların peşinde olan birçok akademisyenimiz, kariyerlerine yurtdışında devam etmeyi seçiyor." dedi.

Bunun yanı sıra, Prof. Dr. Akalın'ın belirttiği gibi, bir akademisyen yurtdışına taşındığında hayat standartları ve çalışma koşulları neticesinde ortalama verimliliği yüzde 28 artış gösteriyor. Yurtdışı ile bağlantılı çalışan akademisyenlerin verimi ise yaklaşık yüzde 10 artıyor.
Buna karşılık, Türkiye’ye dönen akademisyenin verimi, yaşadığı çalışma koşulları neticesinde yüzde 10 düşüyor. Akalın, bu durumun ülkenin akademik çevrelerindeki sorunların bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Milletvekili Akalın, "Ülkemizde bilime katkı sunan bir çok meslek erbabı yetiştirmeye çalışan akademisyenlerin, ülkemizde kalmaları için öncelikle mali ve sosyal hakları ivedilikle düzeltilmeli, çalışma koşulları da gerekli verimlilik esasına göre düzenlenmelidir." diyerek çözüm önerilerine vurgu  yaptı.


Prof. Dr. Akalın'ın bu çarpıcı açıklamaları, ‘’Türkiye'deki bilim ve araştırma alanındaki bu beyin göçü sorunu sadece akademisyenleri değil, tüm toplumu ve gelecekteki nesilleri etkiliyor. Dolayısıyla, bu sorunun çözümü, sadece üniversitelerin ve akademisyenlerin değil, tüm toplumun ve politika yapıcıların sorunudur. Akademisyen göçün önüne geçmek için acilen akademik zamların yapılması gerekiyor.’’diyerek bu sorunun çözülmesi için gerekli adımların hızla atılması gerektiğinin altını çizdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.