İYİ Partili Yaşar: Çiftçi Kredi Borçları, Faizleri Silinerek Ertelenmeli!

Ordu'da sel felaketi nedeniyle fındığını da toprağını da kaybeden fındık üreticileri için İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar yetkililere çağrıda bulundu.

11 lira 25 kuruş ile 11 lira 50 kuruştan alınacağı açıklanan fındık fiyatına tepki gösteren İYİ Partili Yaşar, fındık fiyatının düşük olmasından duyduğu rahatsızlığı ifade ederek yetkilileri acilen, birtakım önlemlerin alınması ve çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için görevlerini yapmaya davet etti.

Fındık en az 15 TL olmalı!

Fındık üreticisinin emeğinin karşılığını alamadığını ifade eden Yaşar, “TMO verilerine göre 13 yıl önce, yani 2005’te Fiskobirlik tarafından açıklanan fındık alım fiyatı 5,27 dolar ila 5,57 dolar aralığındaydı.  Fakat bugün, Fındık alış fiyatının 14 lira olduğu senaryoda fındığın kilosu yaklaşık olarak 2,3 dolar yapıyor. Rakamlar üreticinin durumundaki vahameti oldukça açık ifade ediyor. Çok acıdır ki, Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir yabancı firma fındık için fiyat açıkladı. Fındık ve üreticinin kaderi tamamen piyasayı istediği gibi şekillendirmesi sağlanan iktidar paydaşı o yabancı İtalyan firmasına teslim ediliyor. ” ifadelerini kullanarak fındık taban fiyatının açıklanmamış olmasına olan tepkisini dile getirdi. 

Çiftçi kredi borçları, faizleri silinerek ertelenmeli!

Sel felaketine maruz kalan ve ürününü selde kaybeden üreticinin güç durumda olduğunu belirten Yaşar, “Çiftçinin zararına yönelik oluşan net rakamı bilmiyoruz. Bu rakam kamuoyu ile paylaşılmalıdır ve meydana gelen zarar kesinlikle Devlet tarafından karşılanmalıdır. Çiftçimizin kredi borçları, faizleri silinerek ertelenmelidir. Çiftçimize ödenen ‘dönüm başına devlet desteği’ yeterli değildir ve bu destek arttırılmalıdır. TMO, gecikmeden, fındık fiyatını 15 TL'den aşağı olmayacak şekilde açıklamalıdır.” şeklindeki açıklaması ile çözüm önerilerini paylaştı.

Bir Zamanlar Karadeniz’de “Fındık Bayramı” Kutlanırdı!

1930’lu yıllarda Karadeniz’in bazı illerinde kutlanan “Fındık Bayramı”nı hatırlatan Bedri Yaşar, ülkemiz üreticisinin, çiftçisinin ürününün bayramını yaşayacak halinin kalmadığını belirterek; “Bir zamanlar ülkemizde Fındık Bayramı kutlanırmış. Ama artık ülkemiz üreticisi kan ağlar duruma geldi. Tarım politikalarının bu kadar yanlış uygulandığı, çiftçinin bu kadar mağdur edildiği bir dönemi daha görmemiştik. Tarih bu hükümeti affetmeyecek, çiftçinin vebalini ödeyemeyecekler.” sözleriyle hükümete tepki gösterdi.

Çiftçinin vebalini ödeyemeyecekler…

Sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Yaşar, “çiftçimizin zararının bir an önce karşılanmasını diliyoruz. Fındığın fiyatının bayramdan önce açıklanmasını ve Karadeniz’e, fındık üreticilerimize müjde verilmesini bekliyoruz. Açıklanan fiyat çiftçimize bayram hediyesi olacaktır. Fındık taban fiyatında düzenleme yapılarak oluşan mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Bütün çiftçi kardeşlerimizin yanındayız.” sözleriyle üreticilerin zararlarının karşılanması için gerekeni yapacaklarını vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
SamsunORDUFındıkSel
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.