Öne Çıkanlar sinema Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Pandemi Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çukurova belediye başkanı soner çetin AİLE ırak abd

Nazlıaka: “Türkiye’de 500 Bin Kişi Sürekli Göç Halinde”

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka tarım işçileri konusunda “Hükümetin genelge kapsamında –eğer varsa- attığı adımları kamuoyu ile paylaşması vicdani bir sorumluluktur” dedi.

Bağımsız Aylin Nazlıaka, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na mevsimlik tarım işçilerini sordu.  Bakanlıktan gelen yanıt üzerine değerlendirmelerde bulunan Nazlıaka, tarım işçilerinin beslenme, barınma, eğitim, sosyal faaliyet gibi bir çok sorununa değindi.

“44 ilin Nüfusundan Fazla Bir Nüfus Mevsimlik Olarak Göçüyor”
 
Mevsimlik tarım işçilerinin sayısının resmi rakamlara göre 155 bin olduğuna vurgu yapan  Nazlıaka, gerçek rakamın bunun çok daha üstünde olduğunu belirterek bu rakamın Türkiye’nin 44 ilinin nüfusuna tekabül ettiğini ifade etti.  Nazlıaka bu sayının Osmaniye, Çorum, Ağrı, Kütahya, Batman illerinin nüfusuna yakın olduğunu kaydetti.
 
Nazlıaka değerlendirmesinde mevsimlik tarım işçilerinin uygun barınma, beslenme olanaklarına sahip olmadığı, içme ve kullanma suyu bakımından sorun yaşadıklarını belirterek,” Sağlık hizmetleri yeterli değildir ve bu ailelerin çocukları eğitim açısından da ciddi sorunlar yaşamaktadır. Sosyal güvenlik, düşük ücretler, çalışma koşulları ve dışlanma gibi problemlerle de baş etmeye çalışan bu insanlarımız, ne yazık ki ancak trafik kazaları sonrasında akla gelmektedir” ifadelerinde bulundu.
 
"Hükümet Yıl Sonunda Genelge Kapsamında Yapılanları Açıklamak Zorunda"
 
Resmi Gazete’ mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına bakanlık tarafından çözümler bulunulacağı vaadini hatırlatan Nazlıaka değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı:

“ AKP iktidarları boyunca bu tür genelgelerin gerçek hayatta uygulanamadığına dair çok sayıda örnek bulunmaktadır. Bu nedenle hükümetin kaç tarım işçisine ulaşıldığını ve hangi ilde hangi hizmetlerin verildiğini kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir. Verilere göre yalnızca Başkent Ankara’da bin 386 mevsimlik tarım işçisi bulunmaktadır. Biz mevsimlik işçilerin kazalarla, olumsuz şartlar altında verdikleri yaşam mücadeleleriyle anılmasını değil; bu vatandaşlarımız için atılan olumlu adımlarla konuşulmasını istiyoruz. Hükümetin genelge kapsamında –eğer varsa- attığı adımları kamuoyu ile paylaşması vicdani bir sorumluluktur. Bilinmelidir ki sayısı aileleri ile yarım milyona ulaşan bu vatandaşlarımız için eğitim, barınma, yaşam kalitesi gibi en temel ihtiyaçlarda atılması gereken adımlar bir lütuf değil; zorunluluktur. Bu konunun takipçisi olacağımın bilinmesini isterim.  Unutulmamalı ki, her bir insanımız bu ülke için her şeyden önemlidir."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.