Öne Çıkanlar Covid19 ANTALYA istanbul COVID19 aşısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu KPSS enflasyon çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı berat albayrak fenerbahçe Antalya Lisesi

Bebek Sahibi Olmaya Çalışanlar Şekerden Uzak Durmalı

Yapılan araştırma sonucunda, şeker tüketiminin üreme üzerinde negatif etkisi olduğu ve yumurta hasarına neden olduğu ortaya çıktı. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, hormon bozuklukları üzerine New Mexico Üniversitesi’nde yapılan araştırma hakkında bilgi verdi.

Araştırıma sonucunda, şekerin üreme üzerine negatif etkisi olduğu ve en önemli hormon bozucu olduğu, gelişen insülin direnciyle birlikte fazla şeker tüketiminin yumurta hasarına neden olduğu ortaya çıktı.

New Mexico Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın detayları hakkında konuşan Görgen, kadınların diyet konusunda fikirleri olduğunu ancak doğru beslenme üzerine fazla bilgileri olmadığını söyleyerek, sağlıksız diyetlerin kan şekerinde ani yükselme ve düşmelere neden olduğunu ve gün boyu süren şeker dengesizliğinin üreme sistemini bozduğunu vurguladı.

Görgen açıklamasına şöyle devam etti:

 “Öncelikle ani şeker düşüşü sizi halsiz hissettirir ve vücuttan stres hormonlarının (adrenalin ve kortisol) salgılanmasına neden olur.Stres hormonlarının devamlı salınması, progesteron hormonuna verilen tepkiyi değiştirir. Bu hormon normal adet döngüsü ve gebelik için çok önemlidir. İkinci olarak, yüksek kan şekeri (şeker enerjiyi körükler)  sık sık insülin salgılanmasına neden olur ki bu sayede şeker seviyesi dengelenir.

Burada sorun şudur; sisteme sık sık insülin salgılanması, vücudun bazı bölümlerinde bulunan insülin alıcılarının duyarsızlaşmasını sağlar. Bu reseptörlerden bir kısmı da overlerde bulunur. Bu duyarsızlaşma durumuna “insülin direnci” adı verilir.

Bu durum “polikistik over sendromlular” için ciddi bir risk faktörü olup, yumurtaların direkt zarar görmesine bir sebeptir. Zaten boş kalori olan şeker, kilo almaya, yağlanmaya sebep olur. Yumurta ve spermlerde erken yaşlanmayı kolaylaştırır.

Uygun beslenme kan şekerinin tüm gün boyunca dengeli seyrettiği, enerji seviyesinin ve metabolik reaksiyonların düzenli olduğu beslenmedir.”

Peki, Ne Yemelisiniz?

Aşırı çikolata ve şeker tüketmekten uzak durmamız gerektiğini söyleyen Görgen, yüksek oranda rafine şekerlerin (çikolata, bisküvi vs.) çiğ şekerdeki doğal formlarıyla değiştirilmesini gerektiğini ve böylece vücuda daha az zarar verildiğini vurguladı.





Doğal Şeker Kaynakları

Kuru Meyveler: Hurma, üzüm ve kayısı hem tatlılar için hem de ara öğünler için çok uygun gıdalardır. Birkaç dilim kurutulmuş mango çikolatadan daha sağlıklıdır.
Bal: Bal, kalori bakımından çok zengindir. B vitamini gibi sağlıklı vitaminler de içerir. Kahvaltıda granola içine konacak bir çay kaşığı bal tatlandırıcılara tercih edilmelidir. Bal ve hurma gibi sağlıklı alternatifler, sağlığı olumlu yönde etkiler.
Xylitol: Düşük kalorili doğal tatlandırıcıdır. Bazı meyve sebzelerde (çilek ve karnabahar gibi) bulunur. Hamur işlerinde ve kahvede şekere alternatif kullanılabilir. Bağırsakları yumuşatıcı etkisi olup, fazla tüketilmemelidir.

Çay ve kahveyi şekersiz içemiyorsanız, yapay tatlandırıcı kullanmayın. Onun yerine şeker miktarını yavaş yavaş azaltın.
 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.