Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan abd bugünün gündemi gündem özeti AİLE gündem başlıkları ırak Pandemi galatasaray suriye İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener vakıfbank

Fıtık Hastalığının Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen fıtık probleminin, organ veya dokunun, kendisini çevreleyen kasında oluşan zayıf bir noktadan dışarıya çıkması sonucu oluştuğunu anlatan  Yrd. Doç. Dr. Önder Karabay, kasık fıtıklarının genellikle ağır yük kaldırarak çalışanlarda geliştiğini belirterek, hastalığın teşhisi ve tedavisi ile ilgili şu bilgi verdi. 

Kasık fıtığının, kasık bölgesindeki duvarda oluşan zayıflık ya da bebeklik döneminden kalma bir açıklık nedeniyle karın içindeki organların dışarıya doğru taşması olduğunu söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Önder Karabay, bu durumun kasıkta ve erkeklerde bazen testise doğru şişlik seklinde kendini gösterdiğini söyledi. Aşırı kilolularda, çok fazla ağırlık kaldıranlarda, kronik öksürüğü olanlarda veya ani bir hareketle zorlanmanız durumunda fıtık olmak olasılığının yüksek olduğuna değinen Karabay, erkeklerde kasık fıtığı hastalığının daha yaygın olduğunu, kadınlarda da hamilelik dönemi sonrası bu riskin arttığını hatırlattı.

Anne Karnındaki Gelişim Sırasında Kasıklarındaki Açıklıkların Kapanmamasıyla Fıtık Oluşur

Gelişim sırasında kapanmayan boşluğun fıtığa nasıl dönüştüğüne değinen Karabay, “Erkek bebeklerin anne karnındaki gelişim sırasında kasıklarındaki var olan açıklıklar doğum sonrası normalde kapanır. Bu açıklığın nedeni testislerin aşağıya doğru ilerlemesini sağlamaktır. Erkeklerdeki çoğu kasık fıtığı bu açıklıkların kapanmaması nedeniyle gerçekleşir. Bazen bu fıtık doğumdan kısa süre sonra kendini belli edebilir. Bazen de ilerleyen yaşlarda kendini gösterebilir” açıklamasını yaptı.

Ağrı Azalıyorsa Hastalık İlerliyordur

Bir kasık fıtığının ana semptomunun kasık veya testis etrafındaki şişlik olduğunu söyleyen Karabay, “Genellikle yuvarlak bir yumru gibi hissedilir. Şişkinlik birkaç hafta içinde veya uzun sürede oluşabilir. Bazen de şişliğin ağır kaldırırken, öksürürken, ıkınma sırasında veya gülerken ortaya çıktığı görülebilir. Fıtık başlangıç döneminde daha ağrılı olabilir. Zamanla karın duvarındaki açıklık genişlediğinden organlar buradan dışarıya daha rahat çıkarlar. Ağrı azaldığı için hastalar genelde sevinirken aslında hastalık ilerlemiştir. Ani ağrı, fıtık kesesinde sertlik, mide bulantısı veya kusma olursa, bu durum bağırsağınızın bir kısmının fıtık içinde sıkışmış olabileceğinin işaretidir. Kasık fıtığınız varsa ve bu semptomlara sahipseniz acil olarak doktorunuzu aramanız gerekir” tavsiyesinde bulundu.

Fıtığın Tek Tedavisi Cerrahi Müdahale

Karabay, fıtığın ilaçla veya önlemlerle iyileşemeyeceğini belirtirken, “Cerrahi yöntem bir fıtığı tedavi etmenin tek yoludur. Fıtık içine giren barsak kısımlarının sıkışıp boğulması acil tedavi gerektiren bir durumdur. Bu duruma tüm hastalar adaydır. Bu nedenle en kısa zamanda fıtık büyümeden ameliyat olmak en mantıklısıdır. Bebek ve küçük çocuklarda dokuların sıkışma eğilimi daha yüksektir. Bu nedenle çocuk cerrahları, çok da beklemeden ameliyatın erken dönemde yapılmasını isterler” cümlelerini kullandı.

Ameliyat Yöntemleri Nelerdir, Hangi Durumda Hangisi Önerilir?

Fıtık hastalığındaki ameliyat yöntemleri hakkında bilgi paylaşan Karabay şunları söyledi:

“Açık veya laparoskopik yöntemle ameliyat olmak mümkündür. Açık teknikte fıtığın üzerinden yapılan kesiyle açıklık bulunur ve buradan dışarı çıkan dokular yerine yerleştirilir. Bu kısım onarıldıktan sonra sentetik bir materyalden yapılan halk arasında yama olarak adlandırılan malzemeyle sağlamlaştırılır. Laparoskopik yöntemde ise kasıktaki fıtık alanına göbekten girilen kamera ve aletlerle ya karın içine girilerek ya da karın zarı ile kas arasındaki boşluktan ilerleyip kasığa ulaşılır. Aynı şekilde sıkışan dokular yerine yerleştirilip bu kısma yama konulup onarım sağlanmış olur. Laparoskopik yöntemde daha az kesi olması nedeniyle konfor ve işe erken dönüş oranı daha fazladır. Özellikle iki taraflı kasık fıtığı olan hastalarda laparoskopik yöntemin üstünlüğü daha da ön plana çıkmaktadır. Boğulmuş yani sıkışmış fıtıklarda laparoskopik yöntem kullanılamamaktadır. Hatta bu gibi fıtıklara yapılan acil müdahale sırasında eğer sıkışan kısımda kangren olmuşsa yani dokunun kanlanması bozulduysa o kısmınki bazen bu bir bağırsakta olabilir, kesilip çıkarılması dahi gerekebilir.”
 
İyileşme Kısa Sürüyor

Her iki ameliyat türünden sonra çoğu insanın aynı gün veya birinci günde evine dönebildiğini söyleyen Karabay, hastaların 1-2 hafta içinde de işine dönebilecek duruma eriştiğini belirtti. Günlük eylemlerin birkaç gün içinde yapılabildiği gibi, hafif egzersizlere 2. haftadan sonra izin verildiğini aktardı. Spor veya ağır egzersizlerin ise genellikle ilk 1 ay sakıncalı olduğunu vurguladı.
 
Erken Egzersiz, Sigara, Kronik Öksürük Tekrara Sebep Oluyor

Her yapılan kasık fıtığı onarımı sonrası kişinin durumu ve yapılan tekniğe göre hastalığın tekrar ortaya çıkabildiğini söyleyen Karabay, nüksü kolaylaştıran faktörler olarak yara enfeksiyonu, erken egzersiz, kronik öksürük, sigara içmek, diyabet ve özellikle aşırı kilolu olma durumu olarak sıraladı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.