Öne Çıkanlar bugünün gündemi cumhurbaşkanı erdoğan abd gündem özeti AİLE ırak gündem başlıkları Pandemi pkk CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin MSB tesk genel başkanı bendevi palandöken

Sağlık Bakanı Ulusal Kanser Etkinliklerinde Konuştu

Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) tarafından Ulusal Kanser Haftası'nda Ankara Rixos Otel'de düzenlenen sempozyuma Sağlık Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu başta olmak üzere Bakanlık müsteşarları, kanserle mücadele dernekleri, hekimler, kanser hastaları ve yakınları katıldı.

Açılış konuşması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyumda, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu katılımcılara kanser hastalığıyla ilgili bilgiler ve öğütler verdi.

Bakan Müezzinoğlu konuşmasına sempozyuma katılanları selamlayarak başladı.

''Kanser önemli bir başlık. 8 – 10 yaşındaki bir çocuktan tutunuz, devasını bulamadıysa hangi yaşa gelirse gelsin en çok korktuğu hastalıktır'' diyen Müezzinoğlu, "Kanser kelimesi duyduğu an insanımızın tamamının kimyası değişiyor'' açıklamasını yaptı.

Gelecek için umutlu konuşan Bakan, ''Önümüzdeki yıllarda da inanıyorum ki  tıp camiamızın ve en önemli konu başlıklarından biri olmaya devam edecektir. İnşallah en kısa zamanda yapılan gelişmeler ve insanlığın bilinçli duyarlılığı  bu anlamdaki sorunu ikinci, üçüncü plana getirebilecek.  Hatta gündemimizden kaldırabileceğimizi tahmin edebiliyoruz'' dedi.

 

"Kanser yüzünden çok sayıda vatandaşımızı kaybediyoruz" diyen Müezzinoğlu, ''Ülkenin nüfusuna 80 milyon diyelim her yıl 80 bin insanımızı kaybediyoruz. Bu rakamları 4'lü 5'li rakamlarla çarpsak karşımıza 500 binli 1 milyonlu rakamlarla ah vah eden, üzülen pozisyonu yaşıyoruz. O nedenle bizim Sağlık Bakanlığı olarak sağlıklı yaşam kültürünü sağlık camiamızın tüm paydaşlarıyla, özellikle aile hekimlerimizle güçlü bir şekilde sağlıklı yaşam kültürünü kazandırmamız lazım. Bu konuda medyamızla sivil toplum örgütlerimizle bize yardımcı olmalarını istedğimiz konuda şu  biz kamuoyuna mal ettiğimiz sürece başarılı olabiliriz'' şeklinde konuştu.

Ailelere kanserden korunma konusunda büyük rol düştüğünün altını çizen Bakan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Bir anne çocuğunun sağlıklı beslenmesiyle ilgili kültürü ona verebilmesi için, kendisinin de sağlıklı yaşam kültürünün mensubu olması gerekir. Kötü alışkanlıklar diyoruz, anne baba sigara içiyorsa, tütünle ilgili bir iletişimi varsa veya beslenmedeki yanlışlıkları yapıyorsa, dolabı açtığında kapağında yanlış içecekler varken  çocuğuna bu içecekler senin için sakıncalıdır derse, çocuk şunu benimseyecektir: 'Evet anne babam benim için sakıncalı diyor bende çocuk olduğum için sakıncalıdır ama biran önce büyümeli ve büyüdüğüm zaman bende bunu hak eder noktaya gelebilmeliyim'. O zaman biz çocuğa doğru bir kültürümü veriyoruz,  yoksa  ona bir zorlamayla doğruyu yaptırıyoruz ama kendi yanlışımızıda onun algısına doğru olarak gösteriyoruz."

Sağlık Bakanı katılımcılara hastalıktan korunma konusunda tavsiyelerde bulundu.

Bakan, ''Şimdi bulaşıcı hastalıkları kovmada başarılıyız aşısı ne ise yapıyoruz çocuklarımıza çocuklarımızı koruyoruz.  Peki kanserin aşısı ne? Peki kardiyovasküler rahatsızlıkların aşısı ne?  Kronik hastalıkların aşısı ne? Üç kelime kötü alışkanlıklardan uzak durun, sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, obeziteyle mücadele. Toplumumuzun üçte biri obez, bu rakamın yüzde 25'ini indirdiğimizde diyabeti yüzde 50 oranında azaltabiliyoruz. Kilomuzu yüzde 10 azaltmak diyabete yakalanma riskimizi yüzde 50 azaltabilyor ise işte size en büyük aşı. Bedava, hiç hekime falan gerek olmadı'' dedi ve salondaki katılımcılar bakanın bu tavsiyeleri üzerine uzunca süre alkışladı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ayrıca, 'Erken teşhis hayat kurtarır' prensibiyle meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetlerini ücretsiz verdiklerini, özellikle tütün kontrol programıyla akciğer kanseri erkeklerde 22 binlerden 19 binlere gerilediğini, ülkemizde erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda ise meme kanseri görülmekle birlikte eylem planlarımızla artış hızını durdurmayı başardıklarını, kanserlerin en az üçte biri önlenebilir, üçte biri ise taramalar ile erken teşhis ve tedavi edilebilir olduğunu ve bu konuda göreve hazır olduklarını da açıkladı.

 Bakan Müezinoğlu'nun yanı sıra Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye Halk Sağlığı Başkanı Prof Dr.İrfan Şencan, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş'te kanser hastalığı ile ilgili bilgiler ve değerlendirmelerde bulundu.

Birçok alanda sağlık çalışanlarına, doktorlarına, yetkililere ödüller verilirken, en dikkat çekici ödül Şevval Özkan, Semiha Demirbaş ve Hüseyin Akyayla'nın aldığı Azmin Zaferi Ödülü oldu.

Çocuk yaşta bu hastalığa yakalanan ve azimle mücadelesi sonucu hastalığı yenen Şevval sahneye ödülünü almaya çıktığında başta Bakan Müezzinoğlu olmak üzere herkesin dikkatini çekmeyi başardı.

Ödül töreninin akabinde Semiha Demirbaş ve Hüseyin Akyayla ailelerine, hastane çalışanlarına, doktorlara, sağlık bakanına teşekkürlerini iletti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.