Öne Çıkanlar Covid19 Kovid19 ANTALYA Entübe Sayısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ağır hasta sayısı Entube hasta sayısı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Sağlık Bakanı Fahrettin Koca istanbul COVID19 aşısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

AB - Türkiye Anlaşması Yürürlükte

Mülteci kriziyle yüzleşen AB’ye göçmen akınının durdurulması amacıyla Türkiye ile yapılan anlaşma, gece yarısı yürürlüğe girdi.

Yunanistan’a Türkiye üzerinden  ulaşan her göçmenin Türkiye’ye iade edilmesi ve bunun karşılığında Türkiye’deki bir mültecinin Birliğe alınmasını öngören anlaşmanın tam olarak uygulanmasının zaman alması bekleniliyor.

Brüksel’de 17-18 Mart’ta yapılan AB Zirvesi’nde AB liderleri arasında ve Brüksel’e giden Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan yoğun müzakereler sonucu varılan anlaşma uyarınca 21 Mart itibarıyla Yunanistan'a giden mültecileriyle ilgili iade işlemlerine ise 4 Nisan'dan itibaren başlanacak.

Türkiye’ye mülteciler için toplam 6 milyar euro aktarılması kararlaştırılan anlaşmada, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinde Hollanda Dönem Başkanlığının 30 Haziran’da  sona ermesinden önce “Mali ve Bütçesel Hükümler” ile ilgili 33 nolu başlık açılacak.

Buna ek olarak da Türkiye’nin 72 kriteri yerine getirdiği Nisan ayında AB tarafından tespit edilmesi şartıyla Haziran itibariyle vatandaşlarına vize muhafiyeti tanınacak.

Ancak Türkiye ile varılan anlaşmanın “hukuki ve etik” yönleriyle birçok uyarı ve itirazın gelmesi üzerine bir takım önlemlerin alınacağı belirtilirken mültecilere ilişkin iade sürecinin başlamasının zaman alabileceği düşünülüyor.

Mültecilerden de yoğun tepki gören anlaşmanın pratikte nasıl uygulanacağı ile ilgili sorular cevap beklerken AB, destek amacıyla Yunanistan’a binlerce güvenlik ve hukuki uzmanı göndermeye hazırlanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.