Öne Çıkanlar Hakkari AİLE Hadise deprem terör palandöken bugünün gündemi cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan abd başbakan binali yıldırım milli savunma bakanlığı Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk

Anavatanı Türkiye Olan Alageyiklerin Sayıları Artıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü anavatanı  Türkiye olan ve endemik bir tür olan alageyik (Dama dama) için koruma ve yetiştirme çalışmalarını sürdürerek, 1966 yılında sayıları 7 adete kadar düşen alageyiklerin sayısı günümüz itibarıyla 350’ye yükseltildi.

Ülkemize özgü ve son yıllarda nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Alageyiklerin tabii yaşama ortamları olan Antalya-Düzlerçamı bölgesinde 1966 yılında yapılan sayımlarda yalnızca 7 adet bireyin yaşadığı tespit edilmişti. Bu durum üzerine nesli tükenme tehlikesi altındaki bu endemik türün, neslinin devam ettirilmesi ve sayısının arttırılması maksadı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı çalışma başlattı. Tabii yaşama alanlarının hemen yanında Düzlerçamı Alageyik Yetiştirme Merkezi’ni 25 hektarlık alanda 1970 yılında kuran Bakanlık, böylece yetiştirme faaliyetlerine başlamış oldu.

Yetiştirme Merkezinde 110 Alageyik Bulunuyor

Toplam 7 adet alageyikle başlanan yetiştirme çalışmaları 2003 yılına kadar devam etti, merkezde alageyiklerin sayısının artması ve yetiştirme merkezindeki besin bitkilerinin azalması ile birlikte stres, kolay hastalanma ve üreme kabiliyetlerinde gerilemeler üzerine Düzlerçamı-Eşenadası bölgesinde yeni bir bölgede yetiştirme çalışmalarına devam edildi. 66 alageyiğin gönderildiği toplam 521 hektarlık daha geniş, besin bitkileri açısından çok daha zengin bu alanda bugün itibarıyla 110 adet alageyik bulunuyor.

Yetiştirilen Alageyikler Tabii Yaşam Alanlarına Bırakılıyor

Nesli tehlike altındaki türlerimizden biri olan alageyiğin ülkemizde sadece Antalya sınırları dahilinde tek bir popülasyon olarak bulunması ve bu durumun türün devamı açısından tehlike oluşturması sebebiyle, uygun yeni yaşam alanlarının belirlenerek bu alanlara yetiştirilen alageyiklerin bırakılması için ODTÜ ile bir protokol imzalandı. Bu protokol çerçevesinde ilk yerleştirme ve izleme çalışması ise Aydın Dilek Yarımadası’nda Nisan 2011 başlatıldı.

Nakiller ile Yaşam Alanları Artırılıyor

2011 yılında uygulamaya koyulan bu proje ile Dilek Yarımadası Milli Parkı’na 21, Muğla Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na 14 olmak üzere Düzlerçamı bölgesi dışına 35 alageyik nakli yapıldı. Bu nakiller sayesinde ise alageyiğin ülkemizdeki yaşam alanı sayısı 3’e çıkarıldı.

Ülkemizde 300-350 Alageyiğin Olduğu Tahmin Ediliyor

Alageyiklerin tabii yayılış alanının sadece Anadolu olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Sahip olduğumuz bu endemik türün yok olmaması ve sayısının artması için Bakanlık olarak her türlü tedbiri alıyoruz. Neslin devamı ve gelecek nesillere aktarılması için Düzlerçamı-Eşenadası Yetiştirme Merkezimizde yetiştirdiğimiz alageyikleri yaşamlarını sürdürebilecekleri başka alanlara bırakıyoruz. Ocak 2018 itibarı ile bu istasyonumuzda 110 adet alageyik bulunuyor. Ayrıca bu merkez dışında ve bıraktığımız diğer alanlarda yaklaşık 150-200 adet daha alageyiğin olduğu tahmin ediyoruz. Dolayısıyla ülkemizdeki tabii alageyik sayısının yaklaşık 300-350 arasında olduğunu öngörüyoruz” diye konuştu.

Yetiştirme merkezinde alageyiklerin üremesi için gerekli her tedbiri aldıklarını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Merkezde alageyiklerin sevdiği ağaç ve bitki türlerinin dikimi başta olmak üzere, gözlem kuleleri ve güvenlik tedbirlerine kadar her şey düşünüldü” diye konuştu.

Alageyik Antalya’nın Sembol Hayvanı

Alageyiklerin Antalya’nın sembol hayvanı  olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “Avustralya nasıl kanguru ile özdeşleşmiş ve insanlar sadece kanguru görmek için bile oraya gidiyor ise Antalya’nın da alageyik ile özdeşleşmesi lazım. Antalya yaz turizmi bakımından önemli bir merkez ve insanlar burada alageyikleri görebilir. Bu turizme de büyük katkı verir” açıklamasını yaptı.

Alageyik Avlamanın Cezası 32 Bin Lira

Alageyiklerin endemik bir tür olduğunu ve tamamen koruma altında bulunduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “’Bu hayvanı  avlamak ve zarar vermek tamamen yasak. Bu türümüz sürekli takip ediliyor ve vatandaşlarımız alageyiklere karşı duyarlı olsun. Bu hayvanı avlayanlara tazminat olarak 32 bin lira ceza uyguluyoruz. Ayrıca idari cezalarımız da var” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle alakalı görüntüye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

http://bit.ly/2FtDUzk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.