Öne Çıkanlar bugünün gündemi cumhurbaşkanı erdoğan abd gündem özeti AİLE ırak gündem başlıkları Pandemi galatasaray pkk CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin MSB

“Bayram Öncesinde İkramiye Verilerek Memur ve Emeklileri Bankaların Kıskacından Kurtarılmalı”

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkan Bayram Zengin, “Hükümetin duyarlılık göstereceğini, Kurban Bayramı öncesinde memur ve emeklilerine jest yaparak bayram ikramiyesi talebini karşılayacağını, memur ve emeklilerini bankaların kıskacından kurtararak rahatlatacağını bekliyoruz” dedi.

BASK Genel Başkan Zengin ve Genel Sekreter Cansel Güven imzasıyla Başbakan Binali Yıldırım’a bir mektup göndererek, Kurban Bayramı öncesinde memurlara ve emeklilerine seyyanen birer maaşları tutarında ikramiye verilmesini istedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Zengin, geliri sabit olan, özellikle tek maaşlı ailelerin, bayram harcamalarını banka kredisi kullanarak veya aile, arkadaş çevresine borçlanarak karşılamaya çalıştığını ve bir sonraki bayrama kadar aylarca kredi taksiti veya borç ödemek zorunda kaldıklarını belirtti.

“Turizm Tesislerinin Fiyatları Memurların Karşılayabileceği Düzeyde Değil”

Bakanlar Kurulu’nun bayram tatilinin 10 güne çıkarılması kararından memnun olduğunu belirten Zengin, “Büyük sıkıntı içine giren turizm sektörünün, 10 günlük bayram tatiline bel bağladığı anlaşılmaktadır. Ancak, turizm tesislerinin fiyatları memurların karşılayabileceği düzeyde değildir” dedi.

“Kurban Bayramı Sonrası Memurlar İçin Kabus”

Öte yandan bayram tatilinin ardından eğitim ve öğretim yılı nedeniyle, ilköğretimden yüksek öğretime kadar öğrencilerin okula başladığı buna bağlı olarak da eğitim ve öğretim harcamalarının yoğun olduğu bir dönemin başlayacağını vurgulayan Zengin, şunları kaydetti:

“Özellikle ailesinin ikamet ettiği şehirden başka bir yerde yüksek öğretimde okuyacak öğrencilerin ek harcamaları, Kurban bayramı sonrası dönemi memurlar için kabusa çevirecektir. Ağustos ayı itibariyle en düşük memur aylığı (evli, iki çocuklu, eşi çalışmayan) 2.763 TL olduğu dikkate alınacak olursa kurbanlık, ilave tatil ve bayram harcamaları ile eğitim-öğretim dönemi harcamalarının karşılanması bu şartlar altında mümkün değildir.
Bu nedenlerle, Kurban Bayramı öncesinde, memurlara birer maaşları tutarında ikramiye verilmesini istiyoruz. İkramiye verilmesi memurları bankaların kıskacından kurtaracaktır.”

“Memur ve Emekliler Banka Kıskacından Kurtulsun”

Zengin, 4688 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde “memurlara ikramiye verilmesi” hususu toplu sözleşmede karara bağlanacak konular arasında yer almasına rağmen, 16 yıldan beri yetkili sendikalar tarafından toplu pazarlıklarda gündeme getirilmemesinin o yetkili sendikaların ayıbı olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Cezasını memurlar çekmektedir. Hükümetin bu durumu fırsata dönüştürmesi ve memurlara ikramiye vermemesi adalet ve eşitlik ilkesi ile bağdaşmamaktadır.
Halen devam etmekte olan toplu sözleşme görüşmelerinde memurlara ikramiye konusunun çözülmeyeceği anlaşılmaktadır.
Bu nedenlerle, Hükümetin üvey evlat muamelesi yapmaktan vazgeçerek memurlar ve emeklilerine Kurban Bayramı öncesinde, seyyanen birer maaşları tutarında ikramiye verilmesini şarttır. Hükümetin duyarlılık göstereceğini, Kurban Bayramı öncesinde memur ve emeklilerine jest yaparak bayram ikramiyesi talebini karşılayacağını, memur ve emeklilerini bankaların kıskacından kurtararak rahatlatacağını bekliyoruz."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.