Öne Çıkanlar Visca Rant tarım İBB Ericsonla anlaştı CIO Ödülleri 2016 hande erçel Demir İnşaatın Genel Müdürlüğüne Ahmet Ender Erol Atandı mardindeki patlamada kaç ölü kaç yaralı var Ördeklerin Göçü (Migration) referandum Eczacıbaşı hijyen projesi el bombası çakmak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Belarus İle Ticaret Ticaret Hacmi Hedefi 1 Milyar Dolar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Belarus arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin 2015’te 400 milyon dolar seviyesine gerilediğini belirterek, “Bunu 1 milyar dolar seviyesine taşıyabilirsek, bu her iki ülke açısından çok isabetli bir gelişme olacaktır. Sizlerle bu konuda mutabık olduğumuzu gördüm” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Bağımsızlık Sarayı'nda gerçekleştirilen heyetler arası toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin 2015’te 400 milyon dolar seviyesine gerilediğini belirten Erdoğan, “İkili görüşmede de sizlere ifade ettiğim gibi bunu 1 milyar dolar seviyesine taşıyabilirsek, bu her iki ülke açısından çok isabetli bir gelişme olacaktır. Sizlerle bu konuda mutabık olduğumuzu gördüm. Yine Belarus’a en fazla doğrudan yatırım yapmış ülkelerden biri olma hasebiyle de biraz sonra iş adamlarımızla yapacağımız toplantıda onlara vereceğimiz heyecan, teşvik, Belarus’a bu tür yatırımların daha da artacağını ve ikili olarak iş adamlarımızın ortak yatırımlara gideceği inancımızı da teyit edecektir diye düşünüyorum” dedi.

“ENERJİ KONUSUNDA BİZLERE DÜŞEN NE VARSA YAPMAYA HAZIRIZ”
İlave bazı teşvik, muafiyet ve kolaylıklar sağlandığı takdirde yapılacak yatırımlar çok daha farklı bir şekilde değişeceğini ifade eden Erdoğan,  konuşmasında, “Bazı firmalarımız tamamladıkları projelerde doğan alacaklarının ödenmesini bekliyorlar, böyle bir sıkıntıları söz konusu. İhracat ve nakliyecilerimizin Belarus’a ve Belarus üzerinden üçüncü ülkelere transit sevkiyatlarını kolaylaştırmak üzere ilave önlemlere ihtiyaç duyulduğunu anlıyoruz” diye konuştu. Erdoğan, Türk Hava Yolları’nın Minsk’e sefer sayısını artırma arzusunda olduğunu da ekledi.
Enerji noktasında Türkiye’nin Türk Akımı çalışması olduğunu, Azerbaycan’la TANAP projesi olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Enerjiye her geçen gün ihtiyacın arttığını düşünürsek, bu konuda bizlere düşen ne varsa bunları yapmaya hazır olduğumuzu söylemek isterim” dedi.

ÇALIŞMA GRUBU BAŞKANLIĞINA MADENOĞLU ADAY GÖSTERİLDİ
Belarus’un Dünya Ticaret Örgütü üyeliğini güçlü bir şekilde desteklediğini ifade eden Erdoğan, bu konuda örgüt bünyesinde oluşturulan çalışma grubunun başkanlığını büyükelçi Haluk Ilıcak’ın başarılı bir şekilde yürüttüğünü, görev süresi dolan Ilıcak’ın yerine Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu’nun görevlendirildiğini söyledi. Belarus’u bu önemli süreçte yalnız bırakmamak için çalışma grubu başkanlığına Madenoğlu’nun aday gösterildiğini söyleyen Erdoğan, “Sizin de desteğinizle bu göreve seçildiği takdirde tecrübesiyle ve birikimiyle başarılı olacağına inanıyorum” dedi.

“10 DÖNÜM ARAZİ OLURSA, BURAYA YAKIŞACAK BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRİRİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Büyükelçiliği konusunda, “Emlak konusunu tekrar gündeme getirmeyeceğim. Bu konuda zaten talimatınızı siz de vermiş bulunuyorsunuz. İfade ettiğim gibi 10 dönüm kadar arazi eğer Minsk’te olursa, buraya yakışacak bir projeyi kısa zamanda hayata geçiririz. Her iki ülke arasındaki bütün ilişkileri de büyükelçiliğimiz kanalıyla rahatlıkla yürütme fırsatını bulurlar” diye konuştu.

“BELARUS’UN AVRUPA BİRLİĞİ İLE OLUMLU İLİŞKİLERİNDEN MEMNUNUZ”
Belarus’un Avrupa Birliği ile olumlu ilişkilerinden Türkiye’nin de memnuniyet duyduğunu kaydeden Erdoğan, “AB’nin Belarus’a uyguladığı yaptırımları büyük oranda kaldırması son derece isabetli oldu. Bildiğiniz gibi Belarus’a yönelik yaptırımlara başından beri bizler de karşı çıktık. Belarus’un Avrupa Birliği Konseyi üyeliği perspektifini destekliyoruz. Dışişleri Bakanımız bu kapsamda konsey yetkilileriyle görüşmeler yaptı. İlk aşamada Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde misafir statüsünün yeniden verilmesi dahil olmak üzere elimizden gelen desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

“UKRAYNA BAĞLAMINDA KIRIM TATARLARININ CAN GÜVENLİKLERİNE ÖNEM VERİYORUZ”
Ukrayna’daki durumun Türkiye’nin yer aldığı bölge ve çevresinde güvenlik ve istikrarı olumsuz etkilediğini söyleyen Erdoğan, “Sizin de özellikle bu bölgede bulunmanız hasebiyle sağlamakta olduğunuz katkı ve ev sahipliğini takdirle karşılıyoruz. Emekli büyükelçimiz Ertuğrul Apakan’ın yönetimindeki AGİT Ukrayna özel gözlem misyonu barış yolunda çok önemli işler yapıyor. Misyona desteğimiz önümüzdeki süreçte de devam edecektir. Ukrayna bağlamında Kırım Tatarlarının can güvenliklerine hak ve menfaatlerinin korunmasına özel önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“İSLAM KARŞITLIĞININ TIRMANDIĞI BİR DÖNEMDE MİNSK CAMİİNİN ANLAMI BÜYÜKTÜR”
İlişkilerimizin kültürel boyutu da bizim için çok önemli. Bugün iki ülke vatandaşları arasındaki dostluğun sembollerinden biri olan Belarus Minsk Camii’nin açılışını gerçekleştirdik. Tarihi itibariyle bir asırlık mazisi itibariyle bu caminin anlamı, manası çok önemli. Kıymetli dostum Lukaşenko’ya caminin inşası sürecine verdiği güçlü destek için şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum.
Avrupa’da İslam karşıtlığının, farklı din ve kültürlere karşı ayrımcılığın, ibadethanelere yönelik saldırıların tırmandığı bir dönemde Minsk Camiinin anlamı inanın çok büyüktür. Cumhurbaşkanı Lukaşenko hoşgörüsünün tüm dünyaya örnek olmasını ümit ediyorum. Özellikle bize her fırsatta demokrasi, hoşgörü ve insan hakları dersi vermeye kalkan, ancak attıkları adımlarla Müslümanların haklarını kısıtlayanların bundan gerekli dersleri çıkarmalarını diliyorum.

“BELARUS’UN BARIŞA MÜSPET KATKI SAĞLADIĞINA RUSYA SÜRECİNDE BİZZAT ŞAHİT OLDUM”
Belarus’un uluslararası ilişkilerde bir taraftan tarafsız konumunu muhafaza ettiğini, diğer taraftan bölgesel ve küresel barışa müspet katkı sağladığını söyleyen Erdoğan, “Belarus’un bu konudaki imkan ve yeteneklerine Rusya ile yaşadığımız sıkıntılı süreçte bizzat şahit oldum. Ben bir kez daha kıymetli dostum Lukaşenko’ya iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi için ortaya koyduğu iradeden dolayı da teşekkür ediyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.