Öne Çıkanlar ırak pkk fetö terörist cumhurbaşkanı erdoğan Asena ICBC) spk TarımGFE CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır Cumhur İttifakı ziraat

Darbe Girişiminde Şehit Olanlar ve Yaralananlar İçin Ödenecek Maaş Belli Oldu

15 Temmuz'daki darbe girişiminde şehit olanların yakınları ile yaralananlara Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen en düşük maaş 3 bin 203 lira olacak.
Şehitlerin  kanuni mirasçılarına ise 88 bin 596 lira, bakıma muhtaç malullere 177 bin 192 lira  tazminat ödenecek.

Ek Tazminat veya Emekli İkramiyesi

Memur olanlardan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında bulunanlardan; hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere en yüksek Devlet memuru aylığı, diğer malullere ise kendi görev aylıkları esas alınarak 30 yıl hizmet yapmış gibi Sosyal Güvenlik Kurumunca emekli ikramiyeleri ödenecek. Diğer sivillerden hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere 150 bin 613 lira, diğer malullere ise 101 bin 885 lira tutarında ek tazminat, nakdi tazminat ödemesini yapan kurumlarca ödenecek.


İstihdam Hakkı

SGK’nın internet sayfasında yer alan duyuruya göre, hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile anne, baba  veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam 2 kişi kamuda istihdam edilirken malullerin ise kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya  çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere 1 kişi kamuda işe  yerleştirilecek.
 
Sağlık Yardımı

Duyuruda sağlık yardımıyla ilgili şu ifadeler yer aldı:
‘’Aylık bağlananların ilaç, ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve  gereçleri ile yardımcı üreme yöntemi ve tedavilerinde katılım payı ve ilave ücret  alınmayacak. Aylık bağlanan malullerin sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları  her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri, herhangi bir  kısıtlama getirilmeksizin SGK tarafından karşılanacak.
Yaralananların tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri  kesinleşinceye kadar sağlanacak sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacak.  Ayrıca tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar geçen  sürede verilen sağlık hizmetleri ve diğer haklardan aylık bağlanmış olanlar gibi  yararlandırılacak.’’

Faizsiz Konut Kredisi
Şehit düşenlerin yakınları ile gazi olanlar, 2016 itibarıyla 94 bin  lira tutarında faizsiz konut kredisinden yararlanabilecek.

 Eğitim Öğretim Yardımı

Şehit ve gazilerin çocuklarına ilköğrenimde bin 398 TL, lisede 2 bin 98 TL, yükseköğrenimde ise 2 bin 797 TL tutarında yılda bir defa eğitim öğretim yardımı ödenecek. Ayrıca, maluliyet derecelerine göre 2017 yılında ek ödeme yapılacak.

Ücretsiz Seyahat

Şehit ve gaziler kendileri ile hak sahipleri; yurtiçinde Devlet Demiryollarında, Denizyolları Şehir Hatlarında ve belediye toplu taşıma araçları ile belediye tarafından kurulan şirketler veya özel firmalar aracılığıyla yaptırılan toplu taşıma işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilecekler.

Elektrik ve Su İndirim

Şehit ve gazilerin kendileri ile hak sahipleri, tahakkuk ettirilecek  su ücreti yüzde 50'den az indirim içermemek üzere belediye meclisleri tarafından  belirlenecek tarife üzerinden ve indirim oranı yüzde 40'ı geçmemek üzere  belirlenen elektrik tarifeleri üzerinden indirimli su ve elektrik kullanım  hakkına sahip olacak.

Şehit olanların yakınları ile gazilerin tüm bu haklardan  yararlanabilmeleri için öncelikle valiliklere başvuruda bulunmaları gerekecek.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.