Öne Çıkanlar Covid19 ANTALYA istanbul COVID19 aşısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu KPSS enflasyon çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı berat albayrak fenerbahçe Antalya Lisesi

Darbe Yargılanmalarına Halk Da Katılmalı

Avukat Cevat Kazma darbe suçlularının yargılanmasında, halkı temsil edilen bir jürinin olması gerektiğini gerekçeleriyle açıkladı

15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından gözler Cumhuriyet tarihinin en büyük davasına, yani darbe suçlularının yargılanmasına çevrildi. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı binlerce kişinin gözaltına alındığı ve tutuklandığı sürecin yargılama aşaması için hukukçulardan öneri geldi. Avukat Cevat Kazma, darbe girişiminden derinden etkilenen halkın, yapılacak yargılamalara jüri olarak dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.

15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından yurt genelinde FETÖ/PDY yapılanmasına ilişkin gözaltı ve tutuklama kararları sürüyor. OHAL kararnamesiyle gözaltı süreleri 30 güne çıkarılırken, Cumhuriyet tarihinin en büyük davası için oldukça büyük bir duruşma salonu inşa edilmeye başlandı. Bir sonraki adım, bu kalkışmayı gerçekleştiren ve yardım eden suçluların yargılanma süreçleri dedi.


Avukat Cevat Kazma, yaşanacak yargılama süreci ile ilgili bir öneride bulunarak, yargılamalarda ABD’deki gibi halkı temsil eden bir jüri sisteminin olması gerektiğini söyledi. Darbe girişiminin yalnızca devlete değil, halkın bizzat kendisine ve iradesine de yapıldığının altını çizen Cevat Kazma, bu yargılamalara katılmanın halkın da hakkı olduğunu belirtti.

Geniş katılımlı büyük bir jüri ile halkın bu yargılamalarda olduğu takdirde, halkın düşüncesinin mahkemelerde tecelli edeceğini, hâkim ve savcıların üzerindeki baskının azalacağını, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki tartışmanın da ortadan kalkacağını ifade eden Cevat Kazma, “Aynı zamanda önümüzdeki yıllarda bu yargılamaların hukukiliği de tartışılmaz” dedi.


Halkın Tüm Kesimlerini Temsil Eden Bir Jüri Sistemi Olmalı!

Amerika’da uygulanan büyük jüri sistemi hakkında bilgiler veren Avukat Cevat Kazma, “Amerika’daki federal ve ağır cezalık suçlarda geniş katılımlı jüri devreye giriyor. Bu jüri halkın tüm kesimlerinin temsil edildiği kişilerden oluşuyor. Sanık, kurulan jüri hakkında bilgi sahibi olmuyor. Tamamen gizlilik prensibi ile hareket ediliyor.” ifadelerini kullandı.


Halkın Hassasiyetle Yaklaştığı Davalar için de Jüri Olmalı!

Anayasa değişikliğinin gündemde olduğu bu dönemde jüri sisteminin ele alınması gerektiğini belirten Cevat Kazma, kadın cinayetleri, çocuklara cinsel istismar, tecavüz gibi halkın hassasiyetle yaklaştığı davalarda da jüri sisteminin uygulanabileceğini ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.