Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan bugünün gündemi gündem özeti galatasaray abd çin chp pkk Koronavirüs terörist suriye tesk genel başkanı bendevi palandöken

Gözaltı Süresi Kısaldı

Kanun hükmünde Kararname ile gözaltı süresi kısaltıldı. Buna göre, gözaltı süresi 7 günü geçemeyecek. Cumhuriyet savcısı gerek görürse yazılı olarak 7 gün daha uzaması için emir verebilecek. KHK, terörle mücadele ederken yaralananlardan malul sayılmayanlara da aylık bağlanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunca Anayasa ile Olağanüstü Hal Kanunu (OHAL) uyarınca alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler, (KHK) Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Terör eylemi nedeniyle yaralananlar, ilgili kanuna göre malul sayılmamaları nedeniyle aylık bağlanamayanlardan, talepleri üzerine Vazife Malullüklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkında Nizamname hükümlerine göre derece tespiti yapılanlara, dereceleri esas alınarak, nakdi tazminat karar tarihini takip eden aybaşından başlamak üzere aylık bağlanacak.

Bu aylıklar, vefatları halinde, anne ve baba için herhangi bir şart aranmaksızın veya hak sahiplerine ölüm aylığı olarak intikal ettirilecek. Bu şekilde aylığa hak kazanılmasından önce geçen her türlü sigortalılık ve prim ödeme süreleri, iştirakçilik ve fiili hizmet süreleri ile bunların itibari ve fiili hizmet süresi zammı olarak değerlendirilen süreler, aylığa hak kazanılmasından sonra geçen sigortalılık ve çalışma sürelerinin tabi olacağı sigortalılık haliyle birleştirilemeyecek, sonradan geçen sigortalılık veya çalışma süreleri yaşlılık/emekli, malullük ya da ölüm/dul veya yetim aylığı bağlanmasında veya toptan ödeme yapılmasında ilgili mevzuatına göre ayrı bir çalışma veya sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Terör eylemi nedeniyle yaralanmış olup ilgili mevzuatına göre malul sayılmamaları nedeniyle aylık bağlanamayanlardan talepte bulunanlara, KHK’nın yürürlüğe girdiği tarihteki hizmet süreleri, unsurlar ve memur aylık katsayısı ile ödenmekte olan aylıkları esas alınarak tespit edilecek tutarda aylık bağlanacak.

Sözleşmeden Dönmeye 24 Aylık Süre Kriteri

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun “Sözleşmeden dönme” başlığını taşıyan 45. Maddesinde yapılan değişiklikle, ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkına 24 aylık süre tanındı. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde ikisine, üç ila altı ay arası için yüzde dördüne, altı ila 12 ay arası için yüzde altısına ve 12 ila 24 ay arası için de yüzde 8’ine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 18 gün içinde tüketiciye geri verilebilecek. KHK'da, ayrıca terör örgütlerine iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilen gerçek ve tüzel kişiler ile bu kapsamda olduğu Milli İstihbarat  Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından bildirilen yurt dışı bağlantılı gerçek ve tüzel  kişilerin kamu ihalelerine giremeyecekleri de hükme bağlandı.

Gözaltı Süresi 7 Gün

KHK ile gözaltı süreleri de değişti. Buna göre gözaltı süresi, şüphelinin yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren yedi günü geçemeyecek. Delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle Cumhuriyet savcısı, gözaltı süresinin yedi gün süreyle uzatılmasına yazılı olarak emir verebilecek.
OHAL Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 3. maddesinde  yer alan “Hakim veya cumhuriyet savcısı tarafından verilen yakalama emri üzerine  yakalanan şüpheli hakkında verilen gözaltı süresi 30 günü geçemez” ifadesi,  “Şüphelinin yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için  zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren 7 günü geçemez” şeklinde  değiştirildi.

Kanunun aynı maddesindeki “Gözaltındaki şüphelinin müdafii ile görüşme hakkı, cumhuriyet savcısının kararıyla 5 gün süreyle kısıtlanabilir. Bu zaman  zarfında ifade alınamaz” bendi de yürürlükten kaldırıldı. Kararnamedeki geçici maddeye göre, 684 sayılı KHK'nın yayımı  tarihinden önce, Türk Ceza Kanunu'nun İkinci Kitap Dördüncü Kısmında “Devletin  Güvenliğine Karşı Suçlar”, “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı  Suçlar”, “Milli Savunmaya Karşı Suçlar” ve “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve  Casusluk” başlıklı bölümlerde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu  kapsamına giren suçlar ve toplu işlenen suçlar nedeniyle gözaltına alınan kişiler  hakkında gözaltı süresi en çok 30 gün olarak uygulanacak. 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.