Öne Çıkanlar meb adana KPSS TOGG istanbul cumhurbaşkanı erdoğan haberleri Kanyon tesk genel başkanı bendevi palandöken gündem özeti gazi ayhan barut bendevi palandöken

HDP: Sivas Katliamı’nı Unutmuyoruz

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), “24 yıl önce Sivas Katliamı’nda ve 37 yıl önce Çorum'da kaybettiğimiz canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Katliamların hesabını sormak ve tarihle yüzleşmeyi sağlamak için demokrasi, özgürlük, barış, eşitlik ve adalet için mücadele edenlerin güçlerini birleştirmelerinin önemini bir kez daha vurguluyoruz” açıklamasında bulundu.

HDP MYK, katliamın 24. yılında yaşamını yitirenleri anarak bir mesaj yayımladı. Mesajda, 24 yıl önce 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal şenlikleri için Sivas’a giden aydın ve sanatçıların göz göre göre katledildiğine ve  Madımak Oteli’nde 35 canın yakılarak öldürüldüğü hatırlatılarak, “Alevi yurttaşlarımız, kendi kültürlerine ve kimliklerine sahip çıkmalarından dolayı saldırılarla karşı karşıya kaldılar. Daha önce Maraş’ta ve Çorum’da yaşananlar Sivas’ta tekrarlandı” ifadeleri kullanıldı.

“Devlet İnsanlık Suçunu Zaman Aşımına Uğrattı”

Sorumluların insanlık suçundan dolayı almaları gereken cezaya çarptırılmadığına dikkat çeken mesaj, şu ifadelerle devam etti:

“Saldırganlar kimi devlet kurumlarınca kollandı. Saldırganları kollayanlar ödüllendirildi. Devlet sadece katliama seyirci kalmadı, aynı zamanda yargı sürecinin sonuçlanmasına da engel oldu, delilleri kararttı, failleri korudu. İnsanlık suçunu zaman aşımına uğrattı.
Bu katliam demokrasiye, farklı inançların eşit koşullarda birlikte yaşamalarına karşı olanların marifetiydi. Nefret suçları ve ayrımcılık açısından yaşanmış en vahşi örneklerden biriydi.

“O Katliamın Faillerinin Avukatları Bugün Bakandır, Vekildir”

Sivas Katliamı’nı yapan zihniyetle bugün iktidarda olan zihniyet arasında büyük benzerlikler vardır. O katliamın faillerinin avukatları bugün Bakan’dır, vekildir.

Bu kara leke hafızamızda ve vicdanlarımızda kolay kolay kapanmayacak bir yara açtı.
24 yıl önce Sivas Katliamı’nda ve 37 yıl önce Çorum'da kaybettiğimiz canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Katliamların hesabını sormak ve tarihle yüzleşmeyi sağlamak için demokrasi, özgürlük, barış, eşitlik ve adalet için mücadele edenlerin güçlerini birleştirmelerinin önemini bir kez daha vurguluyoruz. “
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.