Öne Çıkanlar KPSS berat albayrak fenerbahçe Ercan Resulov Peugeot Motorcycles Bugün tespit edilen hasta sayısı Pietro Saletta Enis Berberoğlu enflasyon yunanistan gündem özeti kanser

Milli Savaş Uçakları İçin Kritik Karar

ABD Senatosu’nun Rahip Andrew Burunson’un hukuki durumu üzerinden engellemelerini sürdürdüğü Türkiye’ye F-35 teslimatlarına ilişkin tartışmalar devam ederken yerli ve milli savaş uçağı üretimi için kritik bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile TUSAŞ/TAI’nın üreteceği milli muharip uçak projesi için devlet desteğini içeren kararlar açıklandı.

Ankara’da yapılacak milli muharip uçak üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Ankara’da yapılacak olan milli muharip uçak üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet desteği verilecek. 5 milyar 659 milyon 670 bin 340  TL sabit yatırım tutarıyla hayata geçirilecek proje 15 yıl içinde tamamlanacak. Bu süre yeterli olmazsa Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yarısı kadar ek süre verilebilecek. Proje için toplam 3 bin kişi istihdam edilecek, bunlardan 300’ü ise nitelikli personel olacak. Projenin tamamlanmasının ardından TAI yılda 12 savaş uçağı üretecek.

Önemli Destekler Sağlanacak

Milli savaş uçağı yatırımı proje KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, kurumlar vergisi indirimi, gelir vergisi stopaj, nitelikli personel,  faiz ve kar payı desteği ve yatarım yeri tahsisi sağlanacak. 350 milyon TL’yi aşmamak koşuluyla enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak. Kredi kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl, 440 milyon TL’yi aşmamak üzere faiz desteği veya kar payı desteği uygulanacak.

Projede görev alacak nitelikli personel için 5 yıl süreyle asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katını geçmemek üzere personel desteği verilecek. Bu tutar azami 660 milyon TL olacak.

Faiz desteği, sabit yatırım tutarının yüzde 80’ine kadar bir veya birden fazla aracı kurumdan kullanılacak Türk Lirası, döviz endeksli yatırım kredilerine ödenen faiz veya kar payının yüzde 80’i bakanlıkça karşılanmak üzere, itfa planının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gönderildiği tarihten itibaren yapılacak kredi geri ödemeleri için uygulanacak.

Anahtar Kelimeler:
ABD Senatosu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.