Öne Çıkanlar sinema Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Pandemi Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çukurova belediye başkanı soner çetin AİLE ırak abd

"Müftülere Nikah Kıyma Yetkisi Verilmesi 'Laiklik' İlkesine Aykırı"

Hukuki Mücadele Derneği, il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi verilmesine dair yasa tasarısının Anayasa’nın ilk dört maddesi ile koruma altına alınan ve ikinci madde ile hüküm altına alınan “laiklik” ilkesine aykırı olduğunu belirterek, yetkili makamların hukuk devleti hassasiyeti ile tasarının kanunlaşmaması yönünde irade göstermesini ve bu konuda gerekli adımların atılmasını istedi.

Hukuki Mücadele Derneği, il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi verilmesine dair yasa tasarısına ilişkin açıklama yaptı. Nikah kıyma yetkisinin il ve ilçe müftülerine verilmesinin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 4. Maddesi ile değiştirilemeyecek ya da değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek hükümlerden sayılan ve 2. maddesi ile hüküm altına alınan “laiklik” ilkesine aykırı olduğu belirtilen açıklamada, “Sadece müftülere tanınan bir yetki ile Medeni Hukuk’un temel akitlerinden birisi olan evlilik akdini kurma yetkisinin dini görevleri yerine getirilmesi ile görevlendirilen bir yetkiliye devrinin, hukuka aykırı olduğu açıktır” ifadeleri yer aldı.

Mevcut mevzuatta resmi nikahları kıyılan çiftlerin imam nikahı kıymalarında hiçbir engel olmadığı belirtilirken, söz konusu yasa tasarısının diğer din ve mezhep mensuplarının kendi dini vecibeleri doğrultusunda nikah kıyma yetkisini talep etmeleri ve dinin hukuki bir sözleşme olan nikah akdinin tescilinde önemli bir ayrışma noktası haline gelmesine sebep olacağı bildirildi.

"TBMM'ye Tasarı Olarak Getirilmesi Hukuk Devleti İlkesi İle Bağdaşmayacaktır"

Hukuki Mücadele Derneği, söz konusu yasa tasarısının toplumsal barışı zedeleyerek ayrışmalara yol açacağını belirterek, şunları kaydetti:
“Devletin temel görevi toplumsal ayrılıkları değil toplumsal kaynaşmaların önünü açmak olup, teklifin buna hizmet etmediği görünen gerçektir.

Amaçlanan resmi nikahtan sonra isteyenin kıydırdığı dini nikah işleminin, daha düzenli ve güzel ortamlarda yapılabilmesi ise bu durum diyanet işleri başkanlığının müftülüklere göndereceği bir yazı ile mümkündür. Ama resmi nikah işleminin müftülüklerce de yapılması, anayasaya aykırı olduğu gibi toplumsal barışa da hizmet etmez.

Doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ikinci maddesindeki ‘laiklik’ hükmüne aykırılık teşkil etmesi sebebiyle hukuka aykırılığı tartışmasız bir hükmün, TBMM’ye tasarı olarak getirilmesi hukuk devleti ilkesi ile de bağdaşmayacaktır. Bu durum ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 4.maddesinin de etrafından dolaşılması sonucunu da doğuracağı ve anayasa ile güvence altına alınan ilkelerin kanun ile bertaraf edilmesinin yolunu açacağı kaygısındayız.”

Hukuki Mücadele Derneği, söz konusu maddenin yetkili makamlar tarafından gerekli hukuk devleti hassasiyeti ile kanunlaşmaması yönünde irade gösterilmesini ve bu konuda gerekli adımların atılmasını istedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.