Öne Çıkanlar Koronavirüs terörist abd chp deprem İsrail mhp CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan konser 5 Nisan 2024 Gündem Özeti 5 Mart 2024 Salı Gündem Özeti 5 Mart 2024 Gündem Özeti

Subay ve Astsubay Atamalarında Kriter Değişimi

Subay veastsubay atamalarında fonksiyon alanları ve personelin sınıfından bağımsız olarak belirli bir ihtisas alanında uzmanlık gerektiren görev sahası dikkate alınacak.

Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklik kararına göre, Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği'nin dördüncü maddesinin birinci fıkrasının altıncı bendindeki "Sınıf, branş ve ihtisasları" ibaresine "fonksiyon alanları" şeklinde düzenleme yapıldı.

Ayrıca, aynı fıkraya şu bentler eklendi:

"Sıralı hizmet garnizonu: Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından belirlenen garnizonlardan, sınıfların veya fonksiyon alanlarının özelliklerine göre, personele önceden tebligat yapmak şartı ile yönetmelik esaslarına uygun bir sıra dahilinde atama yapılan garnizonları,

Öz kadrolar: Görevin niteliği nedeniyle öncelikle ilgili sınıftan/branştan personelin görev yapacağı görev yerlerini, 

Fonksiyon alanları: personelin sınıfından bağımsız belirli bir ihtisas alanında uzmanlık gerektiren görev sahasını, 

İtibari hizmet süresi: sıralı hizmet garnizonlarında gün olarak geçirilen sürenin ilgili hükümde belirtilen katsayı ile çarpımı sonucu bulunan süreyi."

"Fonksiyon alanı" ibaresi eklendi

Yönetmeliğin 7'nci maddesine de "Subayların atanmaları, bu yönetmelik esaslarını ve meslek programlarının maksadını gerçekleştirecek şekilde hazırlanmış sınıf/branş/ihtisas (fonksiyon alanı), mesleki gelişim plan/paternlerine uygun olarak, atamada planlı değişimi sağlayacak şekilde yapılır", "Sınıf/branş/ihtisas' ibaresinden sonra gelmek üzere '/fonksiyon alanı'" ibareleri eklendi.

Yönetmeliğin 9'uncu maddesinin birinci fıkrasındaki "aynı sınıf' ibaresinden sonra gelmek üzere de "fonksiyon alanı" ibaresi getirildi.

Yönetmeliğin 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi değiştirilerek, şu fıkra eklendi:

"d) Sınıf, branş, fonksiyon alanı ve ihtisasları,

Milli Savunma Bakanlığına yapılacak atamalarla, burada görevli personelin atamaları, Milli Savunma Bakanlığı ile koordine edilir."

Yönetmeliğin 15. maddesi de aşağıdaki şekilde yeniden düzenlendi:

“MADDE 15 – Personelin garnizon hizmet süreleri aşağıdaki şekilde hesaplanır;

a) Dereceli Garnizonlarda (1’inci, 2’nci ve 3’üncü Derece Garnizonlar): Bulundukları garnizonlarda hizmet sürelerini katılışlarına göre atama yılının 31 Aralık tarihine kadar dolduranlar, kendi isteği ve başka bir erteleme sebebiyoksa, o yılın atama planına alınırlar. Çeşitli nedenler ile görevden ayrı kalınan süreler garnizon hizmet süresinden sayılır.

b) Sıralı Hizmet Garnizonlarında: Bulundukları garnizonlarda itibari hizmet sürelerini 30 Eylül tarihi itibarıyla dolduranlar, kendi isteği ve başka bir erteleme sebebi yoksa, o yılın atama planına alınırlar.

1) Atamaların geç yapılması veya zorunlu sebeplerden (açığa alınma ve tutukluluk halinin beraatla sonuçlanması, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma kararı nedeniyle ilişiği kesildikten sonra mahkeme kararıyla göreve iade edilme, yurt içi veya yurt dışı kurs/eğitim, yurt dışı geçici görev, hava değişimi, tedavi, istirahat, doğumdan kaynaklanan aylıklı/aylıksız izin, tabii afet izni gibi elde olmayan ve belgelenebilen mazeretler) dolayı yeni garnizonuna 30 Eylül tarihinden yılsonuna kadar katılan personel, 31 Aralık tarihi itibarıyla hizmet süresini tamamlıyorsa, o yılın atama planına alınır.

2) Aynı garnizonda açığa alınma, tutukluluk, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma kararı nedeniyle ilişiği kesildikten sonra mahkeme kararıyla göreve iade edilme, hava değişimi, istirahat, kurs, sıhhi izin, aylıklı izin ve benzeri sebeplerle görevden ayrı kalınan sürelerin itibari 120 günü, bulunulan garnizonun hizmet süresinden sayılır.

3) Subay ve astsubayların istekleri üzerine verilen her türlü aylıksız izin süresi ile hükümlülük, izin tecavüzü ve firarda geçen süreler garnizon hizmet süresinden sayılmaz. Hüküm giyen personelin tutukluluk ve açıkta bulunduğu süreleri de garnizon hizmet süresinden sayılmaz.”

 

"Hava Değişimi" İbaresi Kaldırıldı

Madde 58'de yapılan değişiklike "hava değişimi" ibaresi kaldırıldı. Madde 58 şu şekildeydi:

"30 Eylül tarihine kadar sıralı hizmet garnizonuna katılmış olanlardan, açıkta veya tutuklulukta kalanlardan beraat edenler ile kurs, hava değişimi veya geçici görev nedeniyle sıralı hizmet garnizonu hizmet süresinin sona erme tarihi değişenler, hizmet sürelerini 31 Aralık tarihine kadar tamamlamaları durumunda o yılın atama planına dahil edilirler."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.