Öne Çıkanlar Koronavirüs terörist abd chp tesk genel başkanı bendevi palandöken cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan deprem İsrail MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin mhp CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan

Tabanca Ve El Bombası Görünümlü Çakmağa Yasak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bugün yürürlüğe giren ve örneğin “el bombası” ya da “tabanca”ya benzetilmiş çakmakları ilgilendiren “Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile “Bazı Tüketici Ürünlerinde Uygunluk Denetimi Tebliğ” konusunda yazılı açıklama yaptı.

“Bazı Tüketici Ürünlerinde Uygunluk Tebliği” ile birlikte; iki tekerlekli küçük çocuk bisikletleri, şehir ve gezinti bisikletleri, sabit ve katlanabilen çocuk karyolaları, açılarak kullanılan oturma elemanları ve masalar, iç güneşlikler (jaluzi, stor perde vb.), elle kullanılan diş fırçaları, elektrikle çalışan diş fırçaları, çakmaklar, bebekler ve küçük çocuklar için emzikler, içme donanımı (bebekler ve küçük çocuklar için), yüzmeye yardımcı donanımlar, çocuklar için yüksek sandalyeler gibi ürünlerin uygunluğu; Tebliğ’de belirtilmiş olan uyumlaştırılmış veya referans standartlar dikkate alınarak değerlendirilecek.

Bakanlıkça talep edilmesi halinde, üreticilerin uluslararası akreditasyona sahip veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlardan alınmış test raporları ile ürünün uygunluğunu gösteren tüm bilgi ve belgeleri Bakanlığa sunması gerektiği hususu da Tebliğde yer alıyor.

 

Diğer yandan, Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, 31 Ekim 2013 tarihli ve 28807 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Emzik, Biberon, Biberon Başlığı, Alıştırma Bardağı, Alıştırma Bardağı Kapağı ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ”  ile “Ağız Temizliğinde Elle Kullanılan Diş Fırçaları, Elektrikle/Pille Çalışan Diş Fırçalarının Fırça Başlıkları ve Arayüz Fırçalarının Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ” yürürlükten kaldırıldı.

Söz konusu ürünlerin PGD yetki ve sorumluluğunun Bakanlığımıza geçtiği tarihten itibaren iç piyasa denetimlerinde ve bildirim işlemlerinde edinilen tecrübeler çerçevesinde ve Avrupa Birliği uygulamalarına uyum sağlanması amacıyla bu ürünlerin bildirim işlemleri yürürlükten kaldırılıyor.

Standartlara uygunluk denetimlerinin gerçekleştirilmesi, bildirim işlemlerin kaldırılması ve piyasa denetimlerine odaklanılmasıyla birlikte etkin bir PGD sisteminin kurulması, AB uygulamalarına uyum sağlanması ve üreticilerin karşılaşacağı bürokratik işlemlerin azaltılması planlanıyor.

Diğer yandan Avrupa Birliği olduklarından farklı görülen çakmaklarla ilgili 2006 tarihinden beri piyasaya arz yasağı bulunmaktadır. Söz konusu ürünlerin ülkemizde de yasaklanması amacıyla “Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’de” değişiklik yapıldığı da hatırlatıldı.

Bu çerçevede, özellikle çocukların ilgisini çeken çizgi film karakterleri, oyuncaklar, tabancalar, saatler, telefonlar, müzik aletleri, araçlar, hayvanlar gibi nesnelere benzeyebilen veya eğlendirici özellikleri olabilen “olduklarından farklı görünen çakmakların” mahiyetleri itibarıyla ciddi risk oluşturduğu tespit edildi.

“Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yanlış kullanım sonucunda yangın, yaralanma ve ölümle sonuçlanabilecek kazalara neden olabilen bu ürünlerin piyasaya arzının yasaklanmasına ilişkin hükümleri içeriyor.

Söz konusu Tebliğ’in yürürlüğe girmesi ile birlikte, Avrupa Birliği ülkeleri de dâhil olmak üzere çok sayıda ülkede piyasaya arz edilmeleri mümkün olmayan bu ürünlerin Türkiye’de de piyasada bulunmaları yasaklanmış olacak ve söz konusu ürünlerin neden olabileceği riskler bertaraf edilebilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.