Yeni Sistem KHK’si Yayımlandı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş hakkında çıkarılan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete’nin bugünkü son mükerrer sayısında yayımlandı. KHK’yla bakanlıkların teşkilat kanunları yürürlükten kaldırıldı, bazı bakanlıklar da birleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için gereken yasal değişiklikler 703 sayılı KHK ile gerçekleşiyor. Birçok Bakanlığın teşkilat kanunu yürürlükten kaldırılırken, yeni kurulacak Bakanlıklar için yasal alt yapı hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş için gereken mevzuat değişikliklerini sağlayan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) bugünkü Resmi Gazete’nin son mükerrer sayısında yayımlandı. 233 maddelik 703 sayılı KHK ile bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat yapılarında radikal değişiklikler yapılıyor. Birçok kurum doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlanıyor. Çeşitli kanunlarda bulunan “Vekiller heyeti, Bakanlar Kurulu, Başbakan” gidi ifadeler “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştiriliyor.

BAKANLIKLARIN TEŞKİLAT KANUNLARI YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI

Adalet Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu, Avrupa Birliği Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Gençlik ve Spor Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Maliye Bakanlığının Teşkilat Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Kültür ve Turizm Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK, MGK ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu yürürlükten kaldırıldı.

YENİ KABİNENİN İZLERİ KHK’DE

Uyum KHK’si ile yürürlükten kaldırılan ve adı değiştirilen kanunlar, yeni kabinede hangi bakanlıkların bulunacağı hakkında ipuçları veriyor. Buna göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı birleşerek, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı kurulacak. Maliye Bakanlığı yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak temsil edilecek. Avrupa Birliği Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı çatısı altında faaliyet yürütecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birleştirilerek Tarım ve Orman Bakanlığı kurulacak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı birleşerek Ticaret Bakanlığı kurulacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının adı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak değişecek. Kalkınma Bakanlığı lağvedilecek, yerine Kalkınmaya ilişkin bazı kurullar görev yapacak.

HARİTA GENEL KOMUTANLIĞI HARİTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OLUYOR

KHK ile Bakanlıkların yanı sıra birçok devlet kurumu hakkında değişiklikler yapılıyor. Buna KHK’ye göre Genelkurmay Başkanının Görev ve Yetkilerine Ait Kanun yürürlükten kaldırıldı ancak bu yetkileri yeniden belirleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yürürlüğe girene kadar eski hükümler uygulanmaya devam edecek. Harita Genel Komutanlığı lağvedilerek, Harita Genel Müdürlüğü ihdas edilecek. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği kaldırılarak Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı kurulacak.

TRT GENEL MÜDÜRÜNE EN YÜKSEK DEVLET MEMURU MAAŞI

Öte yandan KHK ile 112’yi asılsız ihbar ile meşgul edene 250 TL para cezası kesilecek, asılsız ihbarın tekrarı halinde ceza iki katına çıkarılacak. TRT Genel Müdürüne en yüksek devlet memurunun almakta olduğu aylık ve sözleşme ücreti ödenecek.

HSK’NİN YAPISI DEĞİŞİYOR

703 sayılı KHK ile Hakimler Savcılar Kurulu’nun yapısı değişiyor. Kurul 13 üyeden oluşacak, Adalet Bakanlığı Müsteşarı yerine Bakan Yardımcısı kurula katılacak. Kurul üyelerinin dördünü Bakan, Bakan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı, yedisini TBMM seçecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.