Öne Çıkanlar tbmm çin chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu Kuşadası Belediyesi

Aziz Sancar Türk Kültür Evi'ni Büyütüyor

Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar Amerika’ya ilk gittiği yıllarda yaşadığı zorluklardan yola çıkarak ABD’ye yeni gidecek Türklere yol gösterici olması için 2008 yılında kurduğu Türk Kültür Evi'ni büyütüyor.

Kazandığı Tüm Ödülleri Kültür Evi'ne Harcadı

Aziz Sancar, 2007 yılında Koç Vakfı Yılın Bilim Adamı ödülünü aldı. Bu ödül ile Aziz - Gwen Sancar Vakfı’nı (AGSF) kurdu. 2015 yılında Nobel Kimya ödülünü kazandıktan sonra, Nobel Kimya Ödülü’nün tamamını kullanarak ve Türkiye ve Amerika’daki Türk dostları ve işadamlarının da desteği ile Türk Kültür Evi’nin kapasitesini arttırmak için Okul kampüsüne çok yakın, ana cadde üzerinde yen bir arazi satın aldı.

9 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan Türk Kültür Evi, toplamda 1100 metrekare kapalı alana sahip olacak. Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından bahçesine Atatürk ve Piri Reis heykelleri yaptırılacak.

ABD’de okuyan Türk ve yabancı öğrencileri bir araya getirecek evin mimarisinde, ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının mimarisinden esinlenildi. Kültür Merkezinde, Türkçe derslerinin verileceği derslikler, ebru sanatı, resim derslerin verileceği etkinlik alanları, Atatürk ve Türk Kültürün anlatan yazılı ve görsel yayınların yer alacağı bir kütüphane, kütüphanenin bir bölümünde el işçiliği ile hazırlanmış Mardin Taşları ve Aziz Sancar’ın çocukluğunun geçtiği evin temsili bir bölümü yer alacak. Ayrıca Türk yemekleri kursunun verileceği bir mutfak, Türk öğrencilerin vakit geçirebileceği çay odası ve Türk Amerikan derneklerin ofisleri de yer alacak. Türkiye Cumhuriyeti tarafından North Carolina Fahri Konsolosu ilan edilen Gwen Sancar’ın da bir çalışma odası olacak.






Evin Her Yerinde Bilim Olacak
 
Müstakil Misafirhane binasında ise 8 ile 10 öğrenci isterlerse aileleriyle birlikte kalabilecekler. Modern Türk izleri taşıyacak projede tavanda güneş enerjisi panelleri olacak. Güneş enerjisi panelleri ile Kültür Evi'nin ihtiyacı olan enerji tamamen doğadan sağlanacak. Hafif meyilli bir alanda inşa edilecek proje de yukarıdan aşağıya doğru akan sular 250 tonluk depoda tutularak kanalizasyona verilmek yerine tekrar bahçe sulaması ve tuvaletlerde kullanılacak. Binanın arka tarafında ise Türk Kültürü'ne ilişkin etkinliklerin gerçekleştirileceği bir bahçe ve bahçe içerisinde 200 kişilik kapasiteli bir açık hava etkinlik alanı yapılacak. Türk Kültür Evi’nin inşa edileceği Chapell Hill Bölgesi'nin çok fazla yağış almaşı sebebiyle bina dış cephe kaplamalarında kullanılacak mermerlerde yağmur sularında etkilenmeyen satın lak isimli özel bir yüzey cilalama işlemi uygulanacak. Söz konusu yüzey işlemi neticesinde binanın dış cephesi yıllarca ilk günkü yeniliğini koruyacak.

Vakıf dışarıdan bağış ve yardımları kabul ediyor.



 





 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.