Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu Kuşadası Belediyesi

Çin, Mars'a Uzay Aracı Göderiyor

Çin'in uzay çalışmalarında yeni bir aşamaya gelindi. Başkent Beijing'de dün düzenlenen basın toplantısında, Çin'in Mars'ta yapacağı keşif çalışmalarında kullanılacak modül ve uzay aracı basına gösterildi. Öngörülen takvime göre Çin'in "kızıl gezegen"i Mars'taki ilk bilimsel keşifleri 2020 yılında yapacak. 

Kızıl Gezegen, Mars çevresinde tur yapma, gezegene iniş ve gezi misyonları yerine getirilecek. Çin'in yapacağı keşif çalışmaları bu alanda bir ilk olacak. Çin'in Mars misyonu genel mühendisi Zhang Rongqiao dünkü basın toplantısında, keşif çalışmalarının sorunsuz şekilde yürütülmekte olduğunu söyledi.

Uzay Keşfinde Yeni Bir Adım

Zhang Rongqiao, 2020 yılında planlanan Mars yolculuğunun Hainan eyaletine bağlı Wenchang fırlatma merkezinden başlayacağına işaret ederek, "Bu, Çin'in ay keşfinin ardından uzay keşfi alanında attığı bir diğer önemli adım olacak" dedi ve şunları söyledi:

"Öngördüğümüz plana göre ilk Mars keşif misyonu 2020 yılının Temmuz veya Ağustos aylarında Wenchang fırlatma merkezinde gerçekleştirilecek. Keşif modülü Uzun Yürüyüş-5 tipi taşıyıcı roketle yörüngeye oturtulacak. 7 ay uçuşun ardından, modül Mars'ı çevreleyen yörüngeye girecek, daha sonra Mars'a iniş yapacak ve içindeki inceleme aracını Mars yüzeyine bırakacak. Böylece gezegendeki ortam, coğrafi görünüm ve jeolojik yapıya dair veriler elde edeceğiz."



"2020 Mars Keşfi İçin Uygun Tarih"

Uzay çalışmaları yürüten ülkeler bugüne kadar 43 kez Mars'ta keşif misyonları gerçekleştirdi. Bunlardan 22'si tamamen veya kısmen başarılı geçti. Çin'in Mars misyonu genel direktör yardımcısı Liu Jizhong, gezegenlerin hareket kurallarının getirdiği kısıtlamayı göz önünde bulundurduklarında, 2020 yılının Mars keşfi için son derece uygun olduğunu söyledi. Liu Jizhong detayları şöyle açıkladı:

"Gezegenlerin hareket kuralları göz önünde bulundurulduğunda 26 ayda ancak bir kez Mars keşfi için uygun ortamı buluyoruz. Yani 2020 yılına kadar sadece üç fırsatımız bulunuyor. Bu sürede ilgili ülkeler dört kez Mars keşif misyonu gerçekleştirmeyi planlıyor. "

İlkler Yaşanacak

Liu Jizhong, gezegen çevresinde tur, Mars'a iniş ve gezi gibi misyonları yerine getireceklerine işaret ederek, bunun bir ilk olacağını vurguladı. Çin'in Mars keşfi diğer ülkelere göre geç başladığını söyleyen Jizhong, "Ancak hedefimiz yüksek. İlk keşif misyonunda iniş ve gezi gibi zor hedeflere ulaşmaya çalışacağız. Aynı zamanda uzaktan haberleşme gibi ileri teknolojilerde atılım atılacak. Dolayısıyla Çin, bir yandan diğer ülkelerin daha önce yapamadığı misyonları yerine getirmeye çalışırken, diğer yandan daha önce deneyimlenmemiş risklerle de karşı karşıya bulunacak” diye konuştu. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.