Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan eNBE Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı

Çin, ABD'nin Yorumlarını Reddetti

Çin Dışişleri Bakanlığı, bazı ABD'li siyasetçilerin Hong Kong konusundaki "gerçeği çarpıtan" asılsız yorumlarını reddettiklerini açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senatör Mitch McConnell, Senatör Marco Rubio ve Temsilciler Meclisi Üyesi Ted Yoho, önceki gün Twitter'dan yayınladıkları mesajlarda Hong Kong polisinin protestoları şiddet kullanarak bastırdığını ve Çin merkezi hükümetinin Hong Kong'daki demokrasi ve özgürlüğün temelini sarstığını belirttiler.

Bakanlık Sözcüsü Hua Chunying, dün düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili soruyu yanıtladı.

Hua, ABD'li siyasetçilerin, bölgedeki şiddet eylemlerini insan hakları ve özgürlük mücadelesi adı altında meşrulaştırmaya çalıştıklarını ve Hong Kong polisinin kanunlar doğrultusunda şiddete son verip toplumun düzenini koruma çabalarını "silah kullanarak bastırma" olarak çarpıttığını söyledi.

Çinli sözcü, söz konusu yorumların Hong Kong yönetimini ve vatandaşlarını Beijing'e karşı kışkırttığının da altını çizdi.

"Dünyayı kaos içinde görmek için sabırsızlanıyorlar" diyen Sözcü Hua, ABD'nin Hong Kong'daki eylemlere karıştığını defalarca inkar etmesine rağmen, Amerikan kongre üyelerinin yorumlarının dünyaya yeni ve güçlü bir kanıt sunduğuna dikkat çekti.

Hua Chunying, "Kongre üyelerine kanun koyucular da denir. Amerikan kongre üyelerine sormak istiyorum, sizler yasa koyucular mısınız yoksa yıkıcılar mı?" ifadelerini kullandı.

Hong Kong işlerinin tamamen Çin'in içişleri olduğunu ve ABD'li siyasetçilerin bu konuda yorum yapma hakkının bulunmadığını vurgulayan Hua Chunying, "Kendi işinize bakın. Hong Kong sizin işiniz değil." dedi.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Hong Kong Özel Komiseri Ofisi sözcüsü de dün konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Amerikan siyasetçilerin asılsız yorumlarıyla merkezi hükümeti ve Hong Kong yönetimini karalamaya çalıştıklarını ve şiddete başvuran aşırıcı protestoculara yanlış sinyal verdiklerini kaydeden sözcü, Çin'in buna şiddetle karşı çıktığını vurguladı.

Sözcü, ABD'li siyasetçileri, Hong Kongluların büyük çoğunluğunun şiddete karşı çıkma, hukukun üstünlüğünü koruma ve polisi destekleme isteklerine saygı göstermeye ve Hong Kong işlerine karışmayı sonlandırmaya çağırdıklarını dile getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.