Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook aylin nazlıaka tüketici fiyat endeksi cumhurbaşkanı 5 Ocak 2024 Cuma Gündemi 7 Aralık 2023 Gündem Özeti 6 Ağustos 2022 Gündemi 4 Ağustos 2022

Ruhani: AB’nin Öneri Paketi Hayal Kırıklığı Yarattı

ABD’nin çekildiği İran nükleer anlaşmasını korumak için  diğer taraf ülkelerin bugün Viyana’da yapacağı Dışişleri bakanları düzeyindeki ilk toplantı öncesi İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, AB tarafından hazırlanan öneri paketinin “hayal kırıklığı” yarattığını belirtti.

Hasan Ruhani, İran, Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin Dışişleri Bakanlarının bugün AB Dönem Başkanı Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapacağı toplantı öncesi Alman Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.

Mehr News’a göre, Ruhani, Merkel ile görüşmesinde AB’nin Trump Yönetiminin İran’a getirdiği yaptırımların telafisi amacıyla hazırladığı öneri paketinden duyduğu “hayal kırıklığını” dile getirdi. Buna karşın Ruhani, Viyana görüşmelerinin “umut verici” olması durumunda ülkesinin Avrupa ile işbirliğini sürdüreceğini de ifade etti.

Ruhani, AB üyeleri Almanya, Fransa ve İngilitere tarafından hazırlanan öneri paketinin operasyonel bir çözüm ve işbirliği için spesifik bir yöntemden yoksun olduğu, sadece daha önce AB tarafından dile getirilen bazı genel taahhütleri içerdiği eleştirisinde bulundu.

VİYANA TOPLANTISINDAN "NET, AÇIK VE UMUT VERİCİ" MESAJ BEKLENTİSİ

İran’ın AB’den “net bir plan” beklediğini söyleyen Ruhani, Viyana’da yapılacak toplantıda “nükleer anlaşmanın devamı için net, açık ve umut verici bir mesaj”ın verileceği umudunu dile getirerek, “Umut verici olursa Avrupa ile işbirliğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Hasan Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesinde de söz konusu öneri paketinin İran’ın tüm taleplerini karşılamadığını vurguladı.

Macron ise ülkesinin nükleer anlaşma taahhütlerine olan bağlılığını dile getirdi ve anlaşmanın korunması için işbirilği ve diyaloğun devamının taşıdığı öneminin altını çizdi.

ZARİF MEVKİDAŞLARINI UYARDI: HATA YAPMAYIN

Bu arada, toplantı için Viyana’ya giden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Viyana’da pratik bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek, “Rusya ve Çin dahil olmak üzere Alman, Fransız ve İngiliz mevkidaşlarımdan muğlak ve büyük vaatler yerine, net ve uygulanabilir vaatler sunmalarını umit ediyorum” dedi. 

Viyana toplantısına katılacak mevkidaşlarına hitap eden Zarif’ın mesajında, “Hata yapmayın, yaptırımlar ve taahhüde bağlılık bir araya gelemez” uyarısında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.