Öne Çıkanlar Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook aylin nazlıaka tüketici fiyat endeksi palandöken çin

Türkiye'den sınır dışı edilen Vice News muhabiri: Gardiyanların çoğu bize anlayışlı davranıyor, suçsuz olduğumuzu anlıyorlardı

LONDRA(ANKA) - ABD merkezli haber sitesi Vice News için çalışan ve 27 Ağustos’ta Diyarbakır'da gözaltına alındıktan sonra 3 Eylül’de sınır dışı edilen iki İngiliz gazetecisinden Jake Hanrahan BBC’ye konuştu. "Bu travmatik bir deneyimdi, ama şimdi en büyük sorun, arkadaşım ve meslektaşım Muhammed İsmail Resul'un hala cezaevinde olmasıdır" diyen Hanrahan, “Yabancı bir cezaevinde beklenebilecek şekilde muamele gördük; çok daha kötü olabilirdi. Gardiyanların çoğu bize anlayışlı davranıyor, suçsuz olduğumuzu anlıyorlardı" sözlerini kullandı.

Birlikte gözaltına alındığı meslektaşı Philip Pendlebury ile hafta sonunda ülkesi İngiltere’ye döndükten sonra bu sabah BBC'nin bir radyo programına konuk olan Jake Hanrahan, tercümanları Resul serbest bırakılıncaya kadar tam anlamıyla sevinemeyeceklerini söyledi.

Hanrahan, "Bu travmatik bir deneyimdi, ama şimdi en büyük sorun, arkadaşım ve meslektaşım Muhammed İsmail Resul'un hala cezaevinde olmasıdır" sözlerini kullandığı program sırasında Türkiye'de yaşadıklarını anlattı.

"20 polis memuru merdivenlerden koşarak inip arabanın etrafını çevirdi, bizi aldı, odalarımızı aradı ve bize terör suçundan tutuklandığımızı söyledi. O gece tecrit hücrelerine götürüldük” diyen  Hanrahan, gözaltı ve tutukluluk süreleri boyunca birkaç farklı cezaevine götürüldüklerini belirtti. 

Hanrahan "Yabancı bir cezaevinde beklenebilecek şekilde muamele gördük; çok daha kötü olabilirdi. Gardiyanların çoğu bize anlayışlı davranıyor, suçsuz olduğumuzu anlıyorlardı" şeklinde konuştu.

Resul’un hala devam eden tutukluğu ilgili olarak “Bu konuda büyük bir sorumluluk hissediyoruz. Vice News ise elinden gelen her şeyi yapıyor" diyen Hanrahan, BBC’ye "Başınıza kötü bir şey gelebilir ihtimali yüzünden haberden uzak kalamazsınız, yoksa gazeteciler hiçbir şey yapamaz" ifadelerinde de bulundu.

BBC ise, konuya ilişkin haberinde Hanrahan ve arkadaşlarının tutuklulukları sırasında “IŞİD ve PKK militanları ile bağlantıları konusunda sorgulandığını, daha sonra ‘silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçlamasıyla tutuklandığını” söyledi.  

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın ise tutuklamalara ilişkin kaygılarını ifade ederek Türkiye'den AB ve BM insan hakları yasaları çerçevesinde basın özgürlüğü yükümlülüklerini yerine getirmesini istediğini de belirten BBC, "3 Eylül'de Hanrahan ve Pendlebury serbest bırakıldı fakat 24 yaşındaki Resul'un tutukluluğu soruşturmanın devamı gerekçesiyle sürüyor" dedi. (ANKA)

(CN/OLÇ)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.