Öne Çıkanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi facebook aylin nazlıaka tüketici fiyat endeksi cumhurbaşkanı 5 Ocak 2024 Cuma Gündemi 6 Ağustos 2022 Gündemi 4 Ağustos 2022 31 Temmuz 2022 Pazar Gündem Özeti 400 Milyon Turist 40 Yaş Üstü Kadınlarda Bu 8 Belirtiye Dikkat 6 Eylül 2020 Gündemi

Çiğ Süt Satışına Yeni Düzenleme

Çiğ süt, sağımdan hemen sonra 4 °C’nin altındaki sıcaklıklara soğutulacak ve nakil sırasındaki sıcaklığı 4 °C’yi geçemeyecek. Çiğ sütün son tüketiciye arzı, sağımdan itibaren 24 saat içerisinde gerçekleştirilecek. Son tüketiciye arz edilecek çiğ süt işlenemeyecek, farklı hayvan türlerine ait sütler karıştırılamayacak veya çiğ sütte değişikliğe neden olabilecek herhangi bir işleme tabi tutulamayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, çiğ sütün yerel perakendeciler tarafından son tüketiciye arzına ilişkin usul ve esasları belirleyen tebliğ, hayvan sağlığı ve hayvan refahı konusundaki mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmeyecek şekilde uygulanacak.
Son tüketiciye arz edilecek olan inek veya manda çiğ sütleri, Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikasına sahip brusellozdan ve sığır tüberkülozundan ari süt sığırı işletmelerinden, koyun veya keçi çiğ sütleri, Koyun Keçi Brusellozu Hastalığından Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikasına sahip brusellozdan ari süt koyun keçi işletmelerinden elde edilecek.
Çiğ süt, sağımdan hemen sonra 4 °C’nin altındaki sıcaklıklara soğutulacak ve nakil sırasındaki sıcaklığı 4 °C’yi geçemeyecek. Son tüketiciye arz edilecek çiğ süt işlenemeyecek, dondurulamayacak, herhangi bir bileşeni ayrılamayacak, bir bileşen eklenemeyecek, separatörden geçirilemeyecek, farklı hayvan türlerine ait sütler karıştırılamayacak veya çiğ sütte değişikliğe neden olabilecek herhangi bir işleme tabi tutulamayacak. Çiğ sütü arz etmek isteyen süt üreten hayvancılık işletmecisi, yetkili merciden izin belgesi almak zorunda olacak.

ÇİĞ SÜTE 24 SAAT KRİTERİ
Çiğ sütün son tüketiciye arzı, sağımdan itibaren 24 saat içerisinde gerçekleştirilecek. Farklı sağım zamanları olan çiğ sütlerin arzı sırasında ilk sağım zamanı esas alınacak. Çiğ sütün son tüketim süresi, ilk sağım saatinden itibaren 48 saati geçemeyecek. Bu Tebliğ kapsamında çiğ süt satışı için kullanılan ambalajlar, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği hükümlerine uygun olacak. Yerel perakendeci, süt üreten hayvancılık işletmecisinden tedarik ettiği çiğ sütü, başka bir gıda işletmesine arz edemeyecek.
Gıda işletmeleri süt üreten hayvancılık işletmesinden almış oldukları çiğ sütü yerel perakendeciye gönderebilecek. Bu faaliyette bulunan gıda işletmeleri, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında yetkili merciden kayıt belgesi alacak. Onay belgesi almış işleme tesisleri, almış olduğu çiğ sütü yerel perakendecilere arz edebilecek.
Çiğ sütü arz etmek isteyen süt üreten hayvancılık işletmecisi, Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uymak zorunda olacak.
Süt üreten hayvancılık işletmecisi ürettiği çiğ sütün analizlerini yapmak veya yaptırmakta zorunlu olacak.

KULLANMADAN ÖNCE KAYNATINIZ
Süt üreten hayvancılık işletmesinde çiğ sütün ambalajlandığı, yerel perakendeciye arz edildiği yer, hayvanların barındığı yerlerden ayrı bir bölümde gerçekleştirilecek. Hazır ambalajlı çiğ süt için en az 1 litrelik ve tek kullanımlık ambalajlar kullanılacak. Yerel perakendecide çiğ süt son tüketiciye, sadece otomatik satış makinesi aracılığıyla tek kullanımlık ambalaj veya tüketici tarafından sağlanan kap içerisinde veya hazır ambalajlı olarak arz edilecek. Satış sırasında çiğ süt, 0°C ila 4°C arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edilecek.
Çiğ sütün son tüketiciye arzı sırasında, ürünün adı, üretici ya da işleme tesisinin adı, soyadı veya ticari unvanı, adresi ve hayvancılık işletme numarası, sağım tarihi, çiğ sütün son tüketim tarihi belirtilecek. En az 1 santimetre olacak şekilde “çiğ süt”, “24 saat içinde kullanılmalıdır”, “kullanmadan önce kaynatınız” ve “0°C ila 4°C’de buzdolabında muhafaza ediniz” ifadeleri ambalaj üzerinde yer alacak.
Yerel perakendecide çiğ sütün son tüketiciye arzı sırasında perakende kayıt numarası, otomatik satış makineleri için işletme kayıt numarası bulundurulacak. Hazır ambalajlı çiğ sütün etiketinde net miktar bilgisi ve işletme onay numarası yer alacak. Faaliyet gösteren işletmeler bu hükümlere 31 Aralık 2017 tarihine kadar uyum sağlamak zorunda olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.