Öne Çıkanlar facebook Emniyet ve Zorbalığı Önleme Merkezini Yeniledi zorbalığı önleme merkezi Emniyet Merkezi Facebook profilinizi güvende tutma ipucları gülen cemaatiyle bağlantılı okullar 3 temmuz gündem özel 3 temmuz pazar gündemi yapı kredi 3 ton dokunulmazlıklar kaldırılacak mı ING Türkiye Kupasını kim kazandı

Moody's'in Not İndirimine İş Dünyasından Büyük Tepki

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moodys'in not indirimi kararına tepkiler sürüyor. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Moody’s tarafından Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada alınan not indirimi kararındaki gerekçelerin Türkiye’nin ekonomik gidişatını yansıtmadığını, dolayısıyla bu kararın objektif bir karar olmadığını belirtti. Büyükekşi şunları kaydetti;
“Türkiye’nin makroekonomik göstergelerinde bir bozulma yok. Kamu maliyesi son derece sağlam.
İhracatta pek çok ülkeden iyi durumdayız. Cari açık tehlike bölgesinden uzakta.
Türkiye ilk çeyrekte yakaladığı yüzde 4,7’lik büyüme ile dünyanın en hızlı büyüyen altıncı ekonomisi olurken, ikinci çeyrekteki yüzde 3,1’lik performans ile 21 AB üyesi ülkeden daha hızlı büyüdü. Büyümede bizimle aynı kulvardaki ülkelerden daha iyi durumdayız. Üstelik hükümet tarafından büyümeyi destekleyici yeni önlemler alındı.
TCMB’nin de bu süreçte faizleri düşürmesi ve Hükümetimizin attığı yapısal reform adımları ile önümüzdeki dönemde yatırımlarda da artış yaşanması bekleniyor. Hal böyle iken, Moody’s tarafından alınan not indirimi kararının Türkiye’nin ekonomik gerçekleşmeleriyle bağdaşmadığını düşünüyoruz.”

GÜLLE: " TANKLA TÜFEKLE YAPAMADIKLARINI NOTLA YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Moody's Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesine tepki gösteren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, “Tankla tüfekle yapamadılar, kalemle, notla yapmaya çalışıyorlar” dedi.
Moody’s in 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından, 18 Temmuz da yaptığı açıklamayı da manidar bulan Gülle, “Moody’s in açıklaması, Türkiye’nin gerçeklerinden uzak bir karar. Türkiye İhracatta, büyüme de birçok ülkeden iyi durumda. Hükümetin aldığı yeni önlemler ve teşvikler yatırımı, üretimi ihracatı destekler nitelikte. Yabancı yatırımcıların ilgisini Türkiye’ye çekecek yatırım ortamının desteklendiği bir zamanda, Türkiye’nin notunu Baa3’ ten Ba1’e yani yatırım yapılır seviyesinin altına indirmek hiç doğru değil” diye konuştu.

MÜSİAD:" SOĞUKKANLI OLALIM
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak not indirimiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Olpak açıklamasında şunları kaydetti:
“Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu Ba1’e düşürmesini soğukkanlılıkla değerlendirmeliyiz. Daha iki gün önce, bir ay içerisinde yeni bir değerlendirme yapılacağı söylendikten hemen sonra açıklanan bu kararın, objektiflikten uzak ve siyasi değerlendirmeler içermesi güçlü bir olasılık. Bu karara rağmen biz, ülkemize ve ekonomimize güveniyor ve bu şoku da atlatarak yolumuza devam edeceğimize inanıyoruz.

"EN GÜZEL CEVAP YAPISAL REFORMLAR"
Bu noktada ülkemize düşen, ekonomimiz için gerekli olduğuna inandığımız yapısal reformları kararlılıkla ve hızlı bir şekilde hayata geçirerek, tüm dünyaya en güzel cevabı bu şekilde vermek olmalı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkelerin ve şirketlerin borç maliyetini artıran kararları, bugüne kadar birçok ülkenin yaşadığı ekonomik krizin sebebi olmuştur.Bu vesileyle, değerlendirme kuruluşlarının ülkelerin yatırım notu üzerinde yaptığı değerlendirmelerin de sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinin masaya yatırılması, hem onların kredibilitelerinin sağlıklı bir zemine oturması hem de yanlış değerlendirmelerinin faturalarının, ülkelerin üzerine haksız bir şekilde yüklediği yüklerin ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.”(

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.