Toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 azaldı. İnek peyniri üretimi 54 bin 757 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Yoğurt üretimi 89 bin 116 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) 2019 yılının Şubat ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretim verilerini açıkladı. Buna göre, Toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,8 azaldı. Ticari süt işletmelerince Şubat ayında 751 bin 17 ton inek sütü toplandı.
Şubat ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 128 bin 986 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %16,5 azalış gösterdi. İnek peyniri üretimi 54 bin 757 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %2,8 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 743 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %67,5 azaldı.
Yoğurt üretimi 89 bin 116 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %1,2 azaldı. Ayran üretimi ise 53 bin 527 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %1,8 azalış gösterdi.
Şubat ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki aya göre %2,2 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,8 azaldı.