Öne Çıkanlar Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook aylin nazlıaka tüketici fiyat endeksi palandöken çin

Türkiye, Kırgızistan ile Ticari İşbirliğini Arttırmayı Hedefliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırgızistan’a ziyaretleri kapsamında, Ticaret Bakanlığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun(DEİK) heyet ziyareti ile “Türkiye-Kırgızistan İş Forumu”, başkent Bişkek’te 1-2 Eylül tarihlerinde yapıldı. Forumda, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin arttırılması vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırgızistan’a ziyaretleri kapsamında, Ticaret Bakanlığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) tarafından yapılan heyet ziyareti ile “Türkiye-Kırgızistan İş Forumu”, başkent Bişkek’te 1-2 Eylül tarihlerinde gerçekleşti. DEİK Başkanı Nail Olpak’ın başkanlığında gerçekleşen İş Forumuna birçok önemli isim katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kırgızistan Ekonomi Bakanı Oleg Pankratov, DEİK/Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi Başkanı Ahmet Kaya, Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marat Şarşekeyev, Kırgızistan Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı Direktörü Şumkarbek Adilbek Uulu ile iki ülkeden yaklaşık 300 iş dünyası temsilcisinin katıldığı forumda, olası işbirlikleri üzerinde duruldu.

“Türkiye Olarak Buradaki Yatırımlardan Gurur Duyuyoruz”

Türkiye- Kırgızistan İş Forumu’nda iki ülkenin iş dünyası temsilcilerine hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin arzu edilen seviyelerin çok altında olduğuna değindi. Kırgızistan'da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 300 civarında Türk sermayeli firmanın, 5 bini aşkın Kırgız vatandaşına istihdam sağladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteahhitlerin Kırgızistan'da bugüne kadar yatırım bedeli 700 milyon dolara yakın 67 projeyi üstlendiklerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu projelerle firmalarımız, Kırgızistan'ın bağımsızlığından itibaren hayata geçirdiği kalkınma hamlesine destek verdi. Türkiye olarak firmalarımızın buradaki yatırımlarından şüphesiz ki daima gurur duyuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her iki ülke iş insanlarının bu toplantı vesilesiyle yeni ortaklıkların kapılarını aralamalarını özellikle temenni ediyorum. Buradan öncelikle Türk iş insanlarına sesleniyorum, Kırgızistan dost ve kardeş bir ülkedir. Yatırımlarınızda gelin bu ülkeye öncelik verin” dedi. Kırgızistan'a yapılacak yatırımlarda sadece Kırgızistan pazarının göz önünde bulundurulmaması gerektiğini belirten Erdoğan, “Buraya yapılan yatırımlar Avrasya Gümrük Birliği sebebiyle Kazakistan, Rusya ve Beyaz Rusya pazarlarına da hitap edecektir” dedi.

İki Ülke Arasındaki Ticaret Hacminin Arttırılması Hedefleniyor

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, “Sizin Ziyaretiniz Türk Yatırımcısını Umutlandırdı. Bu Foruma, Gerçek Emekleriyle Kazanarak Ülkelerinin Kalkınmasına Büyük Katkı Sağlayanlar Katılıyor” Diyerek Teşekkür Etti. İş Forumu'nun İki Ülke Ekonomisinin Kalkınmasına Vesile Olacağını Belirten Ceenbekov, Kırgızistan’ın Türkiye’ye İhracatını Artırmak İstediğini Vurguladı. Cumhurbaşkanı Ceenbekov, "Türkiye'ye Ekolojik Tarım Ürünleri İhraç Etme Arzusundayız” Dedi. İki Ülke Arasındaki Ticaret Hacminin Son 25 Yılda Yüzde 18 Arttığını Belirten Ceenbekov, İki Ülkenin Potansiyelini Tamamını Kullanmadığını Ve Ticaret Hacmini 1 Milyar Dolara Çıkarmak İçin Gayret Gösterilmesi Gerektiğini Söyledi.

“Ticaret Hacmini Yıl Sonuna Kadar 1 Milyar Doların Üzerine Çıkaracağız”

Ticaret Bakanı Pekcan, foruma katılımlarından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri artırmayı istediklerini belirten Pekcan, Türkiye ile Kırgızistan arasında 2017 yılının sonunda 487 milyon dolar olan ticaret hacmini 1 milyar dolara artırmayı amaçladıklarını ve 720 milyon dolar olan müteahhitlik projelerinin de birkaç katına çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti. Bakan Pekcan, “Önümüzdeki dönemde imza atacağımız projelerle Avrupa’nın en dinamik ülkesi ile Atayurt’un stratejik ülkesi arasındaki ticaret hacmini bu yıl sonuna kadar 1 milyar doların üzerine çıkaracağız” dedi.

“Kırgızistan’da, Yüksek Bir Potansiyel Vadediyor”

DEİK Başkanı Olpak, Kırgızistan’ın ekonomisi ve yatırımcı dostu mevzuatıyla, iş dünyasının hedef ülkelerinden biri haline geldiğini belirtti. Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olması ve yaklaşık 200 milyon nüfuslu bir pazara erişim imkânı sunmasıyla Türk yatırımcılar için cazibe odağı olmaya devam edeceğini belirten Olpak, “Kırgızistan; hidroelektrik kaynakları, turizm ve otelcilik, altyapı ve konut inşaatı, tarım ve gıda, madencilik, inşaat malzemeleri, perakende, tekstil ve hazır giyim ile makine yedek parça ve ekipmanları sektörlerinde önemli iş ve yatırım fırsatları sunuyor. Türkiye’nin oldukça güçlü olduğu alanlardan olan telekomünikasyon sektörü de Kırgızistan’da, yüksek bir potansiyel vadediyor, ortak işbirliği ve yatırım fırsatları sunuyor. Türk müteahhitlik firmaları, Kırgızistan’da şimdiye kadar 690 milyon dolar değerinde 65 proje üstlendiler ve teslim ettiler” dedi.

Türkiye’nin Kırgızistan’ın en büyük ithalat partnerleri arasında ilk 5’te yer aldığını; fakat iki ülke arasında 2017 yılı sonunda 483 milyon dolar ticaret hacmi bulunduğunu belirten DEİK Başkanı Olpak, sözlerini: “Bu hacim, Kırgızistan’ın vadettiği potansiyelin çok altında. Kırgızistan’da 300 civarında Türk sermayeli firma, 304 milyon dolar sermaye ile faaliyet gösteriyor. İki kardeş ülke el ele vererek, gerek Kırgızistan ticaretini daha çok çeşitlendirebilir ve büyütebilir, gerekse birlikte yeni yatırım ve işbirliği projeleri hayata geçirerek gelecek nesillerimize istihdam alanları oluşturabiliriz” şeklinde sürdürdü.

İşbirliği Anlaşmaları İmzalandı

Forumun açılış konuşmalarının ardından, DEİK ile Kırgızistan Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı arasında İşbirliği Anlaşması; TOBB ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında İşbirliği Anlaşması ve Gata Havayolları ve Taşımacılık A.Ş. ile Manas Uluslararası Havalimanı arasında İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.