Öne Çıkanlar palandöken gündem Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri chp haberleri MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook aylin nazlıaka

Türkiye'nin Son Coğrafi İşaret Tescili

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Kars kaşarıyla birlikte tescil edilmiş coğrafi işaret sayımız 187’ye ulaştı. 226 adet de henüz sonuçlanmamış coğrafi işaret başvurusu var” dedi.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Patent Enstitüsü’nün araştırmasına göre, Türkiye’nin coğrafi işaret tescil sayısının en az 2 bin 500 olması gerektiğini belirtti.

Coğrafi işaretin coğrafi sınırları belirlenmiş bir alanda ya da o alanda belirlenen kriterlere uygun olarak üretilen ürünleri kapsadığını bildiren Yamankaradeniz, Türkiye’nin her ili hatta ilçesinin, bu anlamda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Yamankaradeniz, coğrafi işaretli ürünlerin bölgesel olarak ülke ekonomisinin kalkınmasında büyük rol oynadığını belirterek, “Bir ürüne coğrafi işaret belgesi alınarak, sahtesinin önüne geçilebilir. Çünkü coğrafi işareti alınan ürün sadece o bölgede gerçek üreticileri tarafından yapılışına uygun şekilde üretilebilir. Böylece hem ürün gerçek kalitesinde üretilir, hem de bölge üreticisi güçlenir. Dolayısıyla bölge ekonomisi, değerini artırarak mikro boyutta kalkınma sağlar” ifadelerini kullandı.

-187’NCİ TESCİL KARS KAŞARI-

Türkiye’nin son coğrafi işaret tescilinin “Kars Kaşarı” olduğunu aktaran Yamankaradeniz, şu açıklamalarda bulundu:

“Kars kaşarı ile coğrafi işaret tescilli ürün sayımız 187’e ulaştı. Artık gerçekten Kars kaşarı olmayan kaşarlar, Kars kaşarı olarak satılamayacak. Yani her kaşar, Kars kaşarı olamayacak. Şayet denetimi sağlanırsa, Kars kaşarının önü açılacak. Tüketici gerçek Kars kaşarının farkına varacak ve bu farkındalık Kars kaşarının satış şansını artıracak. Bu da Kars’ın ekonomik değerini artıracaktır.”

-“SADECE TESCİL YETMEZ”-

Ürünleri sadece tescil ettirmenin yetersiz olduğunu belirten Yamankaradeniz, ürünü tescil ettiren belediyelerin ya da ticaret veya sanayi odalarının, o ürünü denetlemeleri gerektiğini vurguladı. Bir coğrafi işaretin tescil ettirenlere ekonomik fayda sağlayabilmesi için, denetim mekanizmasının iyi işletilmesinin şart olduğunu belirten Yamankaradeniz, tescilin sadece yurt içinde olmasının da yetersiz olduğunu aktardı. “Ürünümüze gerçek anlamda güveniyorsak, uluslararası alanda da tescil ettirmek gerek” ifadelerini kullanan Yamankaradeniz, TPE’de coğrafi işaret tescili yapılan ürünlerin sayısının, yıllardır 200'ü bulmadığını, uluslararası tescil sayısının ise çok az olduğunu bildirdi. Mükemmel yerel lezzetlere ve ürünlere sahip olan Türkiye’de, araştırmalar neticesinde 2 bin 500 civarında tescil alınabilecek ürün olduğunu hatırlatan Yamankaradeniz, ürünlerin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.