Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu Kuşadası Belediyesi

İhsan Doğramacı Özel Konseri

Bilkent Senfoni Orkestrası, Bilkent Üniversitesinin kurucusu Prof.Dr. İhsan Doğramacı’yı doğumunun 104. yılında saygıyla anıyor.

3 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilecek konseri Gürer Aykal yönetecek. Solist Gülsin Onay, piyano literatürünün en beğenilen eserlerinden Rachmaninov’un 2. Piyano Konçertosunu (Do minör, Op.18) seslendirecek. Konserin ikinci yarısında BSO, Saygun Filarmoni Korosunun eşliğiyle Holst’un Op.32, Gezegenler süitini seslendirecek. Koroyu Çiğdem Aytepe çalıştırıyor.

Konser 3 Nisan Çarşamba günü Bilkent Konser Salonunda saat 20.00’de başlayacak. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Bahçelievler’den (DSİ misafirhanesi önü) hareket eden ücretsiz servis izleyicileri Bilkent Konser Salonuna ulaştıracaktır.

Gürer Aykal kimdir?

Müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuvarında başlayan Gürer Aykal, Necdet Remzi Atak'ın öğrencisi olarak 1963 yılında Keman Bölümünden, Adnan Saygun'un öğrencisi olarak 1969 yılında Kompozisyon Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl devlet bursu kazanıp İngiltere'ye giderek Londra'da Guildhall Müzik Okulunda Andre Previn ve George Hurst gibi önde gelen şeflerin yanında orkestra şefliği okudu. Guildhall Müzik Okulu ve Royal Academy İleri Şeflik Bölümlerini birincilikle bitirdi (1972). Ardından İtalya'ya giden Aykal, Academia Chigiana'dan Şeflik Nişanı aldı ve Santa Cecilia Akademisini Franco Ferrara'nın asistanlığını yaparak bitirdi. Bu arada Adnan Saygun'un isteği üzerine Pontificio Istituto di Musica Sacra'da Bartolucci ile Gregorien koro müziği ve Rönesans çoksesli müzik öğrenimi de gördü. 

1975 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının Daimi Şefliğine atanan Aykal, daha sonra bir süre Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü yaptı. Bu arada Suna Kan ile birlikte kurduğu Ankara Oda Orkestrasının ülkemizdeki faaliyetlerinin yanı sıra bu orkestranın yurt dışında da yüzden fazla konserini yönetti. Aykal, Avrupa ülkelerinin önde gelen orkestraları ile sayısız konser verdi; İngiliz Oda Orkestrasını Güney Amerika ve Karayipler turnesinde yönetti. Amsterdam Concertgebouw Oda Orkestrasının da şefliğini yaptı.

Eğitimci yönü yurtiçi ve dışında orkestra şefliği profesörlüğünü de kapsayan Gürer Aykal, ABD'de Indiana (Bloomington) Üniversitesi, Teksas Tech ve UTEP Üniversitelerinde ileri orkestra şefliği dersleri verdi. Halen Bilkent Üniversitesinde ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarında bu görevi sürdürüyor.

ABD'de toplam 16 yıl şeflik ve genel müzik direktörlüğü yapan Aykal 1991 – 2003 yılları arasında El Paso Teksas Senfoni Orkestrası Daimi Şefliği ve Genel Müzik Direktörlüğü yaptı ve burada "Profesör Emeritus" unvanı aldı. 

Müzik alanındaki uluslararası başarıları ve hizmetleri nedeniyle 1981 yılında kendisine Devlet Sanatçısı unvanı verilen Aykal, bugüne kadar yaptığı CD kayıtlarında Londra Filarmoni Orkestrası, Kuzey Almanya Radyosu (NDR), Ankara Oda Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve El Paso Senfoni Orkestrası gibi önde gelen birçok sanat topluluğu ile Bach, Beethoven, Mozart, Tchaikovsky, Elgar, Smetana, Ravel, Akses, Erkin ve Saygun gibi büyük bestecilerin yapıtlarını seslendirdi. 

Gürer Aykal, Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin müzik yoluyla tanıtılması konusunda yurtiçi ve yurt dışında yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı 1999 yılında Türkiye  Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yılın Sanatçısı seçildi.

1999 yılında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrasını kuran ve Daimi Şefliği ile Genel Müzik Direktörlüğünü yürüten Gürer Aykal, bu görevine Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Onursal Şefi olarak devam etmektedir. 2000-04 yılları arasında Antalya Devlet Senfoni Orkestrasını kurmak ve geliştirmek görevini üstlendi. Aykal Mayıs 2008’de, Türkiye ile Finlandiya arasındaki kültürel işbirliğine sağladığı katkılardan ötürü Finlandiya Devlet Nişanı ile ödüllendirildi. 2008 Temmuz ayında Roma Lazio Avrupa ve Akdeniz Festivali kapsamında Roma’da düzenlenen törende, Uluslararası Gösteri Sanatları kategorisinde başarı ödülü aldı. 2009 yılında Bilkent Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ile, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2011 Onur Ödülü Altın Madalyası ile onurlandırıldı.
 
Gürer Aykal, Aralık 2011'de Karşıyaka Belediyesinin öncülüğünde Karşıyaka İzmir Filarmoni Orkestrasını kurdu. Bu orkestra oda orkestrası olarak devam etmektedir.

Geçen sezona Braşov, Samsun, Paris, Glasgow, Ankara, İstanbul, İzmir ve Bregenz’deki konserlerle başlayan Gülsin Onay, Kasım’da Ankara'nın butik sahnesi Podium Hall'ün açılışını yaptı. Zimbabwe konserleri için Güney Afrika'ya giden UNICEF İyi Niyet Elçisi sanatçı, Harare'de UNICEF'in bir çalışmasına katıldı, özürlü çocukların müzikle nasıl tedavi edildiğini izledi. Gülsin Onay, 3. İstanbul Orchestra'Sion Uluslararası Piyano Yarışmasının jüri üyeliğini yaptı. Ahmed Adnan Saygun'un 110.doğum yılına ithaf edilen “Kökleri Anadolu'dan Yükselen Çınar” başlıklı konserde, Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası eşliğinde bestecinin birinci piyano konçertosunu seslendirdi. 2017’yi Zagreb, Cambridge, İstanbul ve Mersin’deki konserleriyle kapatan sanatçı, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Gülsin Onay Piyano Günleri’nin kapanışını gerçekleştirdi. 
Ocak 2018’de İzmir, İstanbul, Köln, Ankara, Eskişehir ve Cambridge’de konserler verdi.  Gülsin Onay 2018 baharında yurt içinde,  KKTC, Cambridge, Londra ve Güney Afrika’da verdiği resitaller, orkestra konserleri ve ustalık sınıflarının ardından, 46. İstanbul Müzik Festivali kapsamında bir dünya prömiyerine imza attı. Yönetmen Murathan Özbek’in özel olarak hazırladığı film Gülsin Onay’ın piyanosu eşliğinde gösterildi.

Gülsin Onay'ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin'den Japonya'ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 80 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçının birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. 

Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay'ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Kendisine 2. Piyano Konçertosunu ithaf eden hocası Saygun'un, dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Gülsin Onay'ın 20'yi aşkın kaydı, yorum gücü yanında repertuvar zenginliğini de yansıtır. 2004 yılından bu yana, Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır.
1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanıyla, 1988’de Boğaziçi, 2007’de Hacettepe Üniversiteleri tarafından fahri doktora ile onurlandırılmıştır. Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti, Bilkent Üniversitesi Sürekli Sanatçısıdır. 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir. Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası, Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014 “Onur Ödülü” Gülsin Onay’a verilmiştir. Tekirdağ'da bir sokağa Gülsin Onay'ın ismini veren Süleymanpaşa Belediyesi, 2015’ten bu yana, "Gülsin Onay Piyano Günleri"ni düzenlemektedir.

Onay, 2017’den bu yana, TRT Radyo-3’te, “Gülsin Onay’la Radyo-3 Atölyesi” programını hazırlayıp sunmaktadır.

Saygun Filarmoni Korosu (SFK), Çiğdem Aytepe ve Atilla Çağdaş Değer tarafından 2014’te kuruldu. Koroları ve bireyleri bir araya getirerek büyük ölçekli eserler seslendirmek, ülkemizdeki koro potansiyelini “a capella” kültürünün yanı sıra orkestralı yapıtlarla da geliştirmek, koronun başlıca amaçları arasındadır. SFK üyelerinin ortak özelliği koro müziğine gönül vermiş, bu alanda eğitim ve deneyim sahibi koro üyeleri olmalarıdır. Üyelerin çoğunluğu çeşitli müzik okullarından mezun olmuş müzisyenler veya müzik öğrencileridir. Bununla birlikte çeşitli meslek gruplarından üyeler de bulunmaktadır. 

Kuruluşundan itibaren Ankara’nın köklü orkestraları ve ülkemizin önde gelen orkestra şefleri ile projeler gerçekleştiren koro, başarılı icraları ile kısa sürede adını duyurmuş; 2016 yılında Donizetti Klasik Müzik ödülleri kapsamında “Yılın Korosu” ödülüne layık görülmüştür. 
Seslendirdiği başlıca yapıtlar arasında J. Brahms - Requiem, G. Holst - Gezegenler, C. Debussy – Noktürnler, M. Sun - Kurtuluş Süiti, A. Saygun - Eski Üslupta Kantat ve Can A. Akın - Aziz Nesin Senfonisi bulunan SFK, son dönemde Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi ABD Başkanlığının destekleri ile çalışmaktadır. Koro Mayıs ayında Rengim Gökmen yönetimindeki CSO ile Turgay Erdener’in Uğur Mumcu Kantatı’nın ilk seslendirmesini yapacaktır.

Çiğdem Aytepe, müzik eğitimine 6 yaşında Muzaffer Arkan ile çocuk korosunda başladı. 1997 yılında Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Keman Bölümünden ve Hacettepe Üniversitesi Yarı Zamanlı Koro Bölümünden mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümünde İstemihan Taviloğlu ve Turgay Erdener ile çalıştı, 2003 yılında lisans diploması aldı. Yüksek lisans eğitimini aynı okulda orkestra ve koro şefliği dalında Rengim Gökmen’in sınıfında aldı, 2009’da mezun oldu.
Eğitim süresince Muzaffer Arkan, Sevim-Saadettin Ünal, Süreyya Çağlar, İbrahim Yazıcı, Elena Puşkova, Yiğit Aydın, Elnara Kerimova ve Ahter Destan’ın yönettiği korolarda yer aldı, 1999’da Ankapella Korosunda Ahter Destan ile koro şefliği çalışmalarına başladı. 2005 yılından beri Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarında öğretim görevlisidir. Kurum bünyesinde meslektaşı Atilla Çağdaş Değer ile korolar kurmuş, çok sayıda proje gerçekleştirmiş, çocuklara yönelik iki kitap hazırlamıştır.
2008-09 akademik yılında Hacettepe Üniversitesi Senatosu tarafından Sanatta Teşvik Ödülüne layık görülmüştür. Halen Hacettepe Konservatuvarı Lisans Korosu, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Gençlik Korosu, Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu ve Saygun Filarmoni Korosunun şefliğini sürdürmektedir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.