Öne Çıkanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi facebook 31 Temmuz 2022 Pazar Gündem Özeti 32 Uçakla 45 Terör Hedefi İmha Edildi Kara Harp Okulu emniyet cumhurbaşkanı 31 Mart yerel seçim sonuçları 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonuçları 31 Mart 2024 yerel seçimleri 30 Mart 2024 Pazar Gündemi 30 Mart 2024 Pazar Gündem Özeti

CHP'li Tanal'dan Öğrencileri Kredi Borcu Kabusundan Kurtaracak Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın hazırladığı kanun teklifi kabul edilirse üniversite öğrencileri, aldıkları öğrenim kredisini geri ödemeyecek. 


Ödeyemedikleri KYK öğrenim kredisi nedeniyle devlete borçlanan üniversite mezunu sayısı 5 milyona ulaşırken, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, öğrencilerin kredi borcu kabusuna son vermek için kanun teklifi hazırladı.

ÖĞRENCİLERDEN GERİ ALINMAYACAK 

Tanal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde, öğrencilerin hayatlarını kolaylaştırmak için devlet tarafından sağlanan kredi ve bursların öğrencilerden geri alınması uygulamasına son verilmesi amaçlanıyor.


GELECEĞE GÜVENLE BAKAMIYORLAR

Teklifin gerekçesinde, üniversite döneminde öğrencilerin ekonomik yükünü azaltmak ve zorlu eğitim hayatlarında bir de geçim sorunlarıyla uğraşmamalarını temin etmenin devletin görevi olduğu belirtilerek, “Ancak sadece üniversite yıllarında öğrencilere ekonomik avantajlar sağlayıp sonrasında bunları faizi ile tahsil etmek sosyal devlet anlayışımızı yaralar niteliktedir. Zira daha sonra faizi ile ödeyeceğini bildiği bir parayı mecburen almak durumunda kalan öğrenciler, tam anlamıyla rahat edememekte, geleceğe güvenle bakamamakta ve nihayetinde bu kredilerin ödenmesi sırasında büyük sıkıntılarla karşılaşmaktadır” denildi.


Bu nedenlerle söz konusu kanun teklifiyle öğrencilerin, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak almış oldukları yardımları geri ödeme zorluğundan kurtarılarak, derslerine ve kariyerlerine daha rahat odaklanmaları, geleceklerine güvenle bakmalarının sağlanmasının hedeflendiği kaydedildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.