Öne Çıkanlar facebook Dumlupınar Mahallesi mahkeme kararı can dündar tahliye edildi van cezaevlerindeki tutuklu sayısı NÖBETCİ SULH CEZA HAKİMLİĞİ devlet tiyatroları 30 bin öğretmenin ataması ne zaman yapılacak karayolları genel müdürlüğü emniyet filipinler

CHP’li Böke: Ülke Olarak Topluca Borç İçinde Yaşıyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, “Türkiye’de vatandaşların yüzde 68’inin, konut hariç kredi borcu ve taksit ödemesi bulunuyor. Bunlara konut borcu olanları da dahil edersek, ülke olarak topluca borç içinde yaşadığımız ortaya çıkıyor. Maddi yoksunluk oranı yüzde 30’a ulaşmış durumda” dedi.

CHP’li Böke, son ekonomik gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:
“Hükümetin ekonomide çığ gibi büyüyen ve vatandaşı nefes alamaz hale getiren kredi kartı borçları ve tüketici kredileriyle ilgili kararı, ekonomide yaşanan temel sorunların bir kez daha ‘günü kurtarma’ telaşıyla bir kenara bırakıldığını gösterdi. Türkiye, yıllardır tüketim merkezli yürütülen ekonomi politikaları nedeniyle ‘borçlandır-ertele’ sarmalını yaşıyor.

Vatandaşı borçlandırarak boğuyorlar.
AKP’nin ekonomi politikasından anladığı durumun tüketim ayağının özeti şu: ekonomi yavaşlamışsa taksitleri arttıralım, kredi kartı kurallarını gevşetelim, vatandaşı borçlandıralım ki tüketim yoluyla ekonomi canlansın. Ama ekonominin yıllardır birikmiş sorunları çözülmediği için artan gelirle değil, borçla kamçılanan tüketim sonunda cari açık olarak tekrar karşımıza çıkıyor. Finansal piyasalar artan cari açıkla ilgili Türkiye’nin kırılganlığına vurgu yapmaya başlayınca bu sefer AKP politikalarında sarmalın ikinci evresine geçiliyor: taksitler azaltılıyor, kredilere erişim zorlaştırılıyor, borç alanın borcu ödemesi zorlaşıyor. Borçluluk, taksit artırarak değil, gelir artırarak çözülür.

“Maddi Yoksunluk Oranı Yüzde 30’a Ulaştı”

Türkiye’de vatandaşların yüzde 68’inin, konut hariç kredi borcu ve taksit ödemesi bulunuyor. Bunlara konut borcu olanları da dahil edersek, ülke olarak topluca borç içinde yaşadığımız ortaya çıkıyor. Maddi yoksunluk oranı yüzde 30’a ulaşmış durumda.

“Uluslararası Net Doğrudan Yatırım Girişi Yüzde 79 Oranında Azaldı”

Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54,2 azaldı. Geçen yılın aynı döneminde 10.5 milyar dolar olan yatırım tutarı 4.8 milyar dolara indi. Öte yandan Temmuz ayında uluslararası net doğrudan yatırım girişi yüzde 79 oranında azaldı.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.