Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul

CHP’li Budak’tan İşsizlik Maaşı İçin Kanun Teklifi

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, işsizlik maaşı koşullarının esnetilmesine ve mevsimlik turizm emekçilerinin de işsizlik maaşı kapsamına alınmalarına yönelik kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. Pandemi döneminde işsizlik maaşı ödemelerine yönelik herhangi bir düzenleme yapılmadığını belirten Budak, “Mayıs ayında işsizlik maaşına başvuran 108 bin 814 kişiden sadece 10 bin 18’i işsizlik maaşı alabildi. Yani başvuran her yüz işçiden sadece dokuzu maaş alırken, doksan bir işçi SGK’nın kapısından eli boş döndü” diye konuştu.

İşsizlik sigortası fonunun işsiz kalan vatandaşların zor günleri için kurulduğunu anımsatan Budak, kanun teklifiyle “işsiz kalmadan önceki 120 gün” sigortalı çalışma şartının kaldırılmasını ve mevcut durumda son üç yılda “600 gün” olan sigortalı çalışma şartının “360 gün” olarak değiştirilmesini teklif etti. Budak, ayrıca 1 Kasım 2019 itibariyle sözleşmeleri askıya alınan ve herhangi bir sosyal yardım programından faydalanamayan mevsimlik turizm emekçilerinin de işsizlik maaşı alabilmelerini önerdi.

“İŞTEN ÇIKARMA YASAĞINA RAĞMEN İKİ AYDA 417 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI”

Budak, kanun teklifinin gerekçelerini şöyle anlattı:

“Hükümetin bütün istidamı koruma söylemine rağmen işsizlik maalesef çığ gibi büyüyor. İşten çıkarma yasağı olmasına rağmen nisan ve mayıs aylarında 417 bin kişi işsiz kalarak işsizlik maaşına başvurdu. Başvuranlardan yalnızca 94 bini maaş alabildi. Geri kalan 323 bin kişi kaderine terk edildi. Mayıs ayında ise, her on başvurandan biri bile maaş alamadı. İnsanlar işten çıkarılarak yeterince mağdur oluyorlar. Bir umut diyerek SGK’nın kapısına gittiklerinde de ikinci bir mağduriyet yaşayarak maaş alamıyorlar. Devlet mağduriyetlerini gidereceğine, ikinci bir mağduriyet yaşatıyor.

Ayrıca sözleşmeleri 1 Kasım 2019 tabiriyle askıya alınan mevsimlik turizm işçilerinin sayısı 700 bini bulmaktadır.  Bırakın maaş almayı, bu insanların işsizlik maaşına başvurmaları bile mümkün değil. Hem mevsimlik turizm işçilerinin hem de diğer sektörlerde işsiz kalan çalışanların mağduriyetlerini bir nebze geriletmek sosyal devletin görevi. İşten çıkarma yasağının işe yaramadığı ortada.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.