Öne Çıkanlar palandöken gündem chp milliyetçi hareket partisi çin tbmm kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri

CHP’li Gürer’den İşçi Alacaklarının Korunması İçin Kanun Teklifi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hergün konkordato ilan eden şirket sayısında artış yaşandığını ve üç bine ulaşan konkordato ile iş yerlerinin kapanma riski altında bulunduğunu belirtti. Gürer, konkordato ile işçilerin risk altında çalıştığını, mağduriyet yaşamamaları için iş yerlerinde süreci dikkatle izlemeleri gerektiğini, iş kaybetme yanında alacaklarından da mahrum kalabileceklerini  söyledi.


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Konkordato İcra iflas yasasının 285-309. maddeleri ile şekillenmiştir.Borçlu şirket ödemelerinde oluşan sorunu aşabilmek için borçlu olduklarından yeni bir yapılandırma talebinde bulunuyor. Borçlu, borçlarının en az yarısını ödemek, kalan borçlarını da bir ödeme takvimine bağlamak konusunda alacaklılarının üçte ikisiyle anlaşma  sağlıyor.Yapılan bu anlaşmanın özelliği, devreye mahkemelerin girmesi ve konkordato kabul edildiğinde bazı istisnalar dışında borçlu şirketin kendisine verilen süre içerisinde icra takiplerine karşı korunmaya alınmış olmasıdır” dedi.


İŞÇİLER  İÇİN  ÇOK ÖNEMLİ
Gürer, bu süreci dikkatle takip etmesi gereken kesimin çalışanlar olduğunu belirterek,“Konkordato  kararı alan işveren, çalışanların  haklarını ödediği sürece işçiler tek taraflı  fesih hakkını kullanamazlar, haklı bir gerekçeleri olmazsa iş sözleşmelerini sona erdirirlerse kıdem ve ihbar tazminatı alamazlar”dedi.


ALACAKLAR KORUNMALI
CHP'li Gürer, ”Konkordato öncesi doğan işçi alacakları İcra İflas Yasasının 206. Maddesi uyarınca imtiyazlı alacaklardır.  İşçi alacaklarının konkordatoya yazdırılmış olması gerekir. Konkordatoya yazılmamış işçi alacakları imtiyazsız alacaklar gibi konkordato şartlarında ödenir.İşçiler mahkeme sürecini yakinen izlemelidir ve işçi alacaklarının konkordatoya yazdırılmasına  özen gösterilmelidir” dedi.


İŞÇİLERİ KORUMAK İÇİN KANUN TEKLİFİ
CHP'li Gürer, süreç sonunda işçilerin mağdur olmaması için TBMM’ne kanun teklifi de verdi. Gürer teklifinde, her ne kadar işçi alacakları ilk sırada görülse de rehinli alacakların işçilerden önce alacağını tahsil ettiğini, bunun önlenerek ilk ödemenin işçilere yapılması gerektiğini söyledi. Gürer, ”İcra ve İflas Kanunu’nda konkordato veya iflasta işçi alacakları ilk sıradaymış gibi görünüyor. Ancak, gerçekte rehinli alacaklar ilk sırada yer alıyor. Konkordatoda rehinle teminat altına alınmış alacaklar için icra takibi yapılabiliyor. Rehinli alacaklar genellikle bankalara ait bulunuyor. Bankaların kullandırdıkları kredi karşılığı rehinli alacakları, fiilen işçi alacaklarının önüne geçiyor. Bunu önlemek içinde kanun teklifi verdim” dedi.


İŞKURA BAŞVURU
CHP'li Gürer, “4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun Ek-1. Maddesine göre; hizmet akdine dayalı işçi çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde işçinin üç aylık ücreti Ücret Garanti Fonundan ödenmektedir. Konkordato ilan eden işverenden ücret alacağı bulunan işçilerin İŞ-KUR’a başvurarak Ücret Garanti Fonu Talep Dilekçesi vermesi, dilekçenin ekine mahkemece verilen konkordatomühlet kararı veya konkordato mühlet kararının ilan edildiğini gösteren belge, işçinin ücret alacağını aylar itibariyle gösteren İşçi Alacak Belgesi eklemesi gerekmektedir. Ücret Garanti Fonundan yararlanabilmek için işçinin son bir yıl içerisinde konkordato ilan edilen işyerinde çalışıyor olması, ücret alacağı için beş yıllık zamanaşımı süresinin dolmamış olması gereklidir.Yapılacak ödeme işçinin ödenmeyen üç aylık ücretiyle sınırlıdır. İşçinin ücreti ne olursa olsun SGK prim tavanını geçmeyen kısmı üç ayla sınırlı olmak üzere tam olarak İŞ-KUR tarafından ödenecektir”dedi.


İŞÇİLER İÇİN ZOR DÖNEM
CHP'li Gürer, konkordato ilan eden işyerlerinde işçiler için zor bir dönem başladığını ifade ederek,  işçi alacaklarının, birinci dereceden rehinli alacakların önüne geçmemesi durumunda, binlerce işçinin mağdur olacağını söyledi.
TBMM Başkanlığına vermiş olduğu Kanun Teklifi’nin  bir an önce işleme alınması çağrısında bulunan  Ömer Fethi Gürer, konkordato ilan ettiği belirtilen 3 bine yakın işyerinde binlerce işçinin alacaklarının birinci sırada yer almasını ve bankaların rehinli alacaklardan önce işçi alacaklarını ödenmesi gerektiğini söyledi.


SENDİKALI OLMAYAN İŞÇİLER DİKKAT!
Gürer, “Sendika olan yerde sendika işçisini bilgilendiriyor ancak sendika olmayan işyerlerindeki işçilerin eğer bu konuda bilgileri yoksa ve ilgili masaya müracaat etmezlerse alacakları işçi alacağından normal alacağa dönüşüyor. Bu nedenle önümüzdeki süreçte işçiler açısından büyük mağduriyetler yaşanabilir” uyarısında  bulundu.
Gürer, “İşçilerin mağdur olmaması için TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi verdim. İşçi alacaklarının rehinli alacaklara rağmen öncelikli birinci sırada yer almasını, bankaların rehinli alacaklardan önce işçi alacaklarını ödemelerini teklif ettim” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.