Öne Çıkanlar Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook aylin nazlıaka tüketici fiyat endeksi palandöken çin

CHP’li Sındır, “İnancından Dolayı Vatandaşa Sen Ben Ayrımı Yapılıyor”

Yurttaşların inanç ve etnik kökeni nedeniyle ayırımcılığa maruz bırakılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır yaptığı açıklamada, “Alevi vatandaşlar için camilerde sela okunabileceği, ancak cenazenin cemevinden kaldırılacağı anonsunun yapılamayacağı haberleri doğru mu?” diye sordu.

Sırdır, İzmir’in Yamanlar Semti'nde hayatını kaybeden bir vatandaşın, sırf farklı mezhep kökeninden olması nedeniyle camide mağdur edildiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

 “Biz haykırıyoruz bu memleket bizim ayrı gayrı yok diye. Ama maalesef kamu görevlisi hüviyeti taşıyan birileri vatandaşın kökeninden, inancından dolayı vatandaşa sen ben ayrımı yapıyor. Üstelik bunu din adına görev yapan, 78 milyon insanımızın hepsinin ortak kurumu olan Diyanet Başkanlığı marifetiyle yapıyor.”

“Bu tür ayrımcılıklara ve vatandaş mağduriyetlerine derhal son verilsin”

Sırdır, Bayraklı Nafiz Gürman Mahallesi'ndeki Bilali Habeşi Camii'ne giden cenaze sahibi vatandaşın sela ve cemevinden kaldırılacağı duyurusu talebinin geri çevrildiğini söyledi.  “Cami imamı, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan cep telefonu mesajı aldıklarını, Alevi vatandaşlar için sela okuyabileceklerini, ancak cenazenin cemevinden kaldırılacak duyurusunu yapamayacaklarını söylüyor” diyen Sırdır,  Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hangi yasal dayanakla böyle bir mesaj gönderdiğini sordu.

Yaptığı açıklamada Sırdır, “Bu tür ayrımcılıklara ve vatandaş mağduriyetlerine derhal son verilsin” çağrısında bulundu.

Hükümetin yıllardır çalıştaylarla, kurultaylarla milleti oyaladığını iddia eden Sındır, 14 yıl boyunca Alevilerin talebinin görmezden geldiğine dikkat çekti, “Cemevlerini dahi diğer ibadethaneler gibi ibadethane olarak kabul etmedi. İsrail’e gösterdiğiniz hoşgörüyü vatandaşlarımızdan esirgemeyin” dedi.

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Bu Konuda İmamlara Sms Gönderdiği Doğru Mu?

Yaptığı açıklamada Sındır, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a da, “Alevi vatandaşlar için camilerde sela okunabileceği, ancak cenazenin cemevinden kaldırılacağı anonsunun yapılamayacağı haberleri doğru mudur? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, bu konuda imamlara SMS gönderdiği doğru mudur? Doğru ise bunun yasal gerekçesi var mıdır? Uygulamanın değiştirilmesi, camilerimizin tüm yurttaşlarımızın cenaze hizmetlerinden yararlanacağı bir uygulamaya kavuşturulması çerçevesinde bir düzenleme çalışması ya da planlaması yapılmakta mıdır? Hükümetinizin cemevlerini diğer ibadethaneler gibi yasal statüye kavuşturma çalışması var mı? Yapmayı planlıyor musunuz?” sorularını yöneltti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.