Öne Çıkanlar palandöken gündem tbmm chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi çin kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi

Kılıçdaroğlu: Tarihe Kanlı Pazartesi Olarak Geçecektir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Filistin halkına yapılan açıkça bir zulümdür, bir katliamdır. Katliamı yapanları zulmedenleri şiddetle kınıyoruz. Dün pazartesiydi, tarihe kanlı pazartesi olarak geçecektir” diyerek, hükümetten de 4 konuda talepte bulundu. 

Grup toplantısının başında hayatını kaybeden Filistinliler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Grup toplantısında Filistin bayrakları da dikkati çekti. Kılıçdaroğlu kürsüye boynunda Filistin atkısıyla geldi.

“FİLİSTİN HALKINA YAPILAN AÇIKÇA BİR ZULÜMDÜR, BİR KATLİAMDIR”

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“Filistin halkına yapılan açıkça bir zulümdür, bir katliamdır. Katliamı yapanları, zulmedenleri şiddetle kınıyoruz. Beklerdik ki bütün dünya ayağa kalksın. Gördüğümüz tablo şudur, Amerika’da kendi iç sorununu çözemeyen bir Başkan sorunu gündemden düşürmek için İsrail ile ilgili başka politikaları yürürlüğe koydu.

Tel Aviv’den Kudüs’e Amerika’nın büyükelçiliği taşındı. Gönül isterdi ki Sayın Trump’ta bunu uygulamasın.

“KANLI PAZARTESİ”

Pimi çekilen bir bombayı Ortadoğu’nun kalbi olan Kudüs’e yerleştirdiler. Dün pazartesiydi, tarihe kanlı pazartesi olarak geçecektir. Kanlı pazartesiyi hiçbir Ortadoğulu ve hiçbir dünyalı unutmamalıdır. Bir tarafta ellerinde en gelişmiş silahlar, öbür tarafta sadece barış gösterisi, barış isteyen, kendi topraklarını isteyen bir Filistinli halkı var. Ve siz o gelişmiş silahlarla acımasız insanları tarıyorsunuz, katlediyorsunuz, bu mudur insanlık, bu mudur ahlak?

‘BM Güvenlik Konseyi kararlarını tanımıyorum’ diyorsun. ‘Ben istediğimi yaparım’ diyorsun. İstediğini yaparsın tarihe kanlı pazartesileri mal edersin. Ve insanlık tarihi seni yaşam boyu lanetler.  

70 yıldır kendi vatanları için mücadele ediyorlar. Filistinli kardeşlerimiz vatanları için mücadele ediyorlar. Kendi topraklarından sürüldüler.

Kimse bundan sonra kalkıp da dünyaya demokrasi dersi vermesin. Her demokrasi dersi verdiklerinde onlara kanlı pazartesi hatırlatmak insanlığın temel görevlerinden birisi olmak zorundadır.

“ORTADOĞU’DA AMERİKA ARTIK ARABULUCU OLMA ROLÜNÜ TÜMÜYLE KAYBETMİŞTİR”

Ortadoğu’da Amerika artık arabulucu olma rolünü tümüyle kaybetmiştir. Çünkü taraftır. İsrail hükümetinden yana taraftır. Dolayısıyla ABD’nin, yönetiminin, Trump yönetiminin Ortadoğu’ya barış getirme şansı artık yoktur. Trump yönetimi Ortadoğu’ya artık kanı ve gözyaşını getirir artık. Ölümleri getirir artık.

Üç günlük yas ilan edildi, doğrudur. Yasımızı tutacağız. Bizim düşüncelerimiz gayet açık gayet nettir.

“KISIK SESLERLE PROTESTOLAR YAPILIYOR”

Gönül isterdi ki dünya ayağa kalksın bu katliam karşında. Kısık seslerle protestolar yapılıyor. Kendi içinde birlik olmayan Arap dünyası. Biri birini yiyen Arap dünyası. Biri birini gırtlaklayan Arap dünyası. Egemen güçlerin oyununa gelen Arap dünyası. Bir araya gelip Filistin’e sahip çıkamıyorlar. Bundan daha büyük bir ayıp tarihte yoktur. Biz sahip çıkarken onlar bizim kadar sahip çıkamıyorlar. Nasıl olur da sahip çıkmazsınız?

Filistinlileri kendi topraklarından atacaksınız, başka yerlere göndereceksiniz, her türlü baskıyı yapacaksınız sonra da dünyaya ders vermeye kalkacaksınız. İnsanlık bunu kabul etmez.

Haçlı seferlerinin anlayışı bugün de vardır. Kudüs’te bugün aynı anlayış uygulanmaktadır. Kudüs’ün bir barış kenti olması lazım.

HÜKÜMETTEN 4 TALEPTE BULUNDU

Hükümetten ne istiyoruz. Hükümet 3 günlük yas ilan etti, gayet güzel. İsrail hükümetini en sert şekilde eleştirdi, gayet güzel. Ne yapılmalı, bir, ilk işi yaptılar, dönem başkanlığı sıfatıyla İslam İşbirliği Teşkilatını acilen toplantıya çağırdılar ama bu toplantıya çağırma bir sözle gelelim, bir araya oturalım konuşalım ve ertesi gün dağılalım toplantısı olmamalı. Burada kararlar alınmalı ve kararlar titizlikle aynen ama aynen uygulanmalı. Kanlı pazartesiyi dünyaya unutturmamak için önemli kararların alınması lazım ve  o kararların uygulanmasının takip edilmesi lazım. Birinci isteğimiz budur hükümetten.

“İSRAİL’DEKİ BÜYÜKELÇİMİZİ DERHAL GERİ ÇEKİN”

İkinci isteğimiz İsrail’deki büyükelçimizi derhal ama derhal geri çekin. Büyükelçiyi kesin göndermemek üzere geri çekeceksin kardeşim.

Başka bir isteğimiz, İsrail ile yapılan sözleşme. Mavi Marmara bizim onurumuza dokunuyor. Bugün arkadaşlarıma söyledim kanun teklifini veriyorlar. İsrail ile yapılan 20 milyon dolarlık onur kırıcı sözleşmeyi öngören kanunu derhal iptal edeceğiz, etmeliyiz.

Bu katliam sonrası yapacağımız ilk iş bu kanunu derhal iptal ettirmektir.

“FİLİSTİN BÜYÜKELÇİSİ OLARAK BÜTÜN DÜNYAYA İLAN EDİN”

Dördüncü talebimiz Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğunu kanıtlamak için oradaki konsolosluğumuzu derhal Filistin büyükelçisi olarak bütün dünyaya ilan edin.

Bakın hiçbir eleştiri yapmıyoruz. Eleştirinin zamanı değil. Kavganın zamanı değil. Şimdi beraber olmanın zamanı.

Ortada bir katliam var ve o katliamı bütün dünyaya duyurmak zorundayız.

Meclis tatile girmeden önce o kanunu iptal edin. Belki diyebilirler ki ya 20 milyon dolar aldık ne yapacağız bu parayı. Söz veriyorum 20 milyon doları ben size bulacağım.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.