Öne Çıkanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi facebook 31 Temmuz 2022 Pazar Gündem Özeti ​Sabit Kanca: Son Soru Filmi Vizyonda 32 Uçakla 45 Terör Hedefi İmha Edildi Kara Harp Okulu yapı kredi emniyet cumhurbaşkanı 31 Mart yerel seçim sonuçları 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonuçları 31 Mart 2024 yerel seçimleri

Yıldırım: İdam Konusunda Mutabakat İle Sınırlandırılmış Düzenleme Yapılabilir

Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “idam” çağrısına yanıt verdi. Yıldırım, “İdam meselesi bir  anayasa  meselesidir. Anayasa da bir uzlaşma meselesidir. Diğer partilerle bu konuda bir mutabakat sağlanırsa milletin umumi arzusu olan sınırlandırılmış bir düzenleme yapılabilir.

Bu ne zaman  gündeme geldi? 15 Temmuz darbe girişiminde gündeme geldi. Canı yanan milletimiz sorumluların cezasız kalmamasını ve bunun gibi alçak girişimlerin bir daha olmamasını istiyor. Bu talebe kulak tıkayacak  değiliz ancak bunu tek başımıza yapamayacağımızın ve bunun geriye doğru işlemeyeceğinin bilinmesi gerekiyor. Sayın Bahçeli’nin teklifini dikkate alacağız. Anayasa değişikliği teklifimizi de bu doğrultuda yapacağız” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti meclis grup toplantısında konuştu. Zorlu bir coğrafyanın ortasında bulunmasına rağmen Türkiye'nin istikrarlı bir ülke olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, "Ülkemizin kalkınmaya, güvene ve istikrar ulaşması için çalışıyoruz. Milletimizin birliği, huzuru her zaman önceliğimiz oldu, olmaya devam edecek. Çıkarılan her krizin ardından bugün Türkiye düne göre daha güçlüdür. Ekonomi ile, yatırım ile daha güçlüyüz. Zira biz millete efendilik yapmaya değil, hizmet yapmaya geldik. Milletimizin bize duyduğu güven en büyük dayanağımız oldu” dedi.
Ekonomik gelişmelerden de bahseden başbakan Yıldırım, Türkiye'de 8 yıldır devam eden Türkiye Yatırım Danışma Konseyi toplantısına bu yıl, 21 büyük küresel firmanın katıldığını söyledi. Toplantının amacını ise Yıldırım, “Türkiye'deki yatırımların ve gelecek beklentilerinin değerlendirilmesi ve yeni kararların alınmasıdır” sözleri ile özetledi.

FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ
FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, ısrarla “Türkiye’de ekonomi bozuluyor” algısını oluşturmaya çalıştığını belirten Yıldırım şöyle dedi:
“Ekonomi ile yapısal reformlar, OVP ve 2017 bütçemiz başta olmak üzere bütün güncel ekonomik konuları ele aldık. Konsey üyelerini, Türkiye ekonomisi ve yatırımların artırılmasına yönelik düşüncelerini dinledik. 2009 krizinin teğet geçmesinin arkasındaki en önemli husus Türkiye'nin krizde yatırımlara hız vermesi. Türkiye 2009 hariç 27 çeyrek üst üste büyümeyi gerçekleştiren ender ülkelerin başında gelmiştir. Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısını gerçekleştirdik. Aldığımız kararları kısaca şöyle söyleyebiliriz: Savunma kabiliyetimizi güçlendirmek, caydırıcılık altyapımızı güçlendirmek için 26 projenin hayata geçmesi için onay verdik. Toplam maliyeti 4,1 milyon dolar. Bu toplantıda, ayrıca Türkiye'nin de içinde olduğu F-35 uçaklarının ilk partisinin 2018'de Türkiye'ye gelmesi konusunda kararımızı aldık. Yeni nesil birleşik savaş uçakları projesi ile Türkiye savunma kabiliyetini artırmış olacak. Bölgedeki istikrara, güvene, barışa katkı sağlayacak. Bu uçakların yapımında Türkiye de var. Maliyetinin yüzde 50'sini oluşturan parçalar Türkiye'de yapılacak, orada monte edilecek. 14 yılda savunma sanayisine yapılan yatırım 35 milyar dolardır.”

"7 TEPEYE 7 PROJE"
“7 tepe İstanbul’a 7 proje kazandıracağız” diyen Yıldırım, Kanal İstanbul Projesi’nin de başlama tarihini açıkladı. Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti:
“İstanbul'a 7 proje kazandırıyoruz. Bunlardan 5'i bitti. Ankara-İstanbul hızlı tren projesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir karayolu, Marmaray, Avrasya Tüneli. Biz inanıyoruz ki zor hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır. Bu proje öyle bir proje. Geriye kaldı iki proje. Biri dünyanın en büyük havalimanı. Bazılarının alay ettiği, bazılarının da Gezi olaylarıyla protesto ettiği engellemeye çalıştığı havaalanın da ilk etabını 2018'de hizmete alıyoruz. Bu haliyle de 90 milyon kapasiteli. 7'nci büyük eser Kanal İstanbul'un çalışmasını da Ulaştırma Bakanlığımız hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. Bir su yolu projesi değil, bir yaşam merkezi haline gelecek. Çanakkale 1915 Köprüsü'nün ihalesine  çıktı. Bir aksilik olmazsa 2017 Mart'ta ilk kazmayı vuruyoruz. Türkiye'de ne değişti, Türkiye petrol, gömü mü buldu? Zihniyet değişti.”

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Başbakan Yıldırım, başkanlık sistemi ile ilgili anayasa değişikliği tekliflerini MHP’nin hassasiyetlerini dikkate alarak tamamladıklarını açıkladı. En kısa sürede Meclis gündemine taşıyacaklarını da belirten Yıldırım şöyle dedi:
“Baştan beri, 14 yıldan beri bütün partiler darbe anayasası değişsin, bunun için bizim seçimlerde oy veriyorlar. Seçim vaatlerinde bu var. AK Parti söylediklerini yapan, yapamayacaklarını söylemeyen bir parti. Şimdi artık millete verdiğimiz sözü yerine getirme zamanıdır. Anayasa değişikliğini bizim referanduma götürecek sayımız yok. Biz partilerden şunu istiyoruz, bir anayasa değişikliği teklifimiz var, buyurun teklinizi getirin, vatandaş hangisini onaylarsa başımız üstünde yeri var. İşte şimdi sırası. Bütün partilerin katılımıyla bir anayasada uzlaşalım. Bunu yapamıyorsak, öyle anlaşılıyor ki, CHP temelden karşı; Çarşı gibi her şeye karşı. CHP de AK Parti ne söylüyorsa tersini söylüyor, bununla da siyaset yaptığını zannediyor. Siyaset yapacaksak seçim meydanlarında anlatıyoruz. Anayasa değişikliğinde, sona geldik. Biz hazırlıklarımızı tamamladık. Meclis'e de getireceğiz. MHP'nin bu konuyla ilgili Sayın Bahçeli'nin beyanatları ortada. Bizim bu hazırlıklarımızda bir zemin oluşturmuştur. 330'a erişmek ve üstüne çıkmak için MHP'nin desteği de önem arz etmektedir. MHP'nin de hassasiyetini dikkate alarak bir hazırlık içerisinden çalışmalarımızı tamamladık. Bundan sonrasını Meclis'in bileceği iştir.”

BAŞKANLIK SİSTEMİ
Başkanlık sistemini anlatan Başbakan, “başkanlık sistemi ile istikrar gelecek” dedi. Başkanlık sistemi ile ilgili eleştirileri de yanıtlayan  Başbakan başkanlık sistemini ise şu sözlerle anlattı:
“Bu sistemi eleştiriyorlar. ‘Başkanlık gelirse Türkiye bölünür' diyor birileri. Ben de diyorum ki 'Başkanlık gelmezse bölünme riski var' dedim. Bunu dillerine doladılar. 7 Haziran'ı unuttuk mu? Türkiye'nin siyasi manzarasını nasıl unuttunuz. Temmuz ayında Türkiye partisiyiz, ayrılıkçı değiliz diyenler nasıl gittiler terör hareketini tekrar başlattılar? Nereden cesaret aldılar, çünkü istikrar kaybolmuştu. Türkiye'nin güçlü bir yönetime ihtiyacı var. Her zaman tek başına iktidar çıkaran sisteme ihtiyaç var. Güçlü iktidar Türkiye için vazgeçilmezdir. Aksi halde Türkiye'yi bekleyen birçok iç ve dış tehditler mevcuttur. Bunun neresi bölünmeyle halkı tehdittir? Başkanlık olursa birlik, beraberlik olur; Türkiye her türlü tehdide karşı daha güçlü olur.”

BAHÇELİ’NİN İDAM ÇAĞRISINA YANIT
Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin idamın yeniden getirilmesine ilişkin çağrısına şöyle cevap verdi:
“İdam meselesi bir anayasa meselesidir. Anayasa da bir uzlaşma meselesidir. Diğer siyasi partilerle mutabakat sağlanırsa, sınırlandırılmış bir düzenleme yapılabilir. Bu 15 Temmuz darbe girişiminde gündeme geldi. Canı yanan millet, bunların cezasız kalmamasını istiyor. Adaletin yerini bulmasını, alçak girişimlerin bir daha olmamasını istiyor. Vatandaşın bu talebine kulak tıkayacak değiliz. Bunu da tek başına yapamayacağımızı, bunun da geriye doğru işlemeyeceğini bilinmesini isterim. Sayın Bahçeli'nin düşüncesini dikkate alacağız. Anayasada gerekli teklifimizi yapacağız."

CHP’YE 'ÇARŞI HERŞEYE KARŞI' ELEŞTİRİSİ
Başbakan, CHP’nin izlediği politikaları “Çarşı” grubuna benzeterek şöyle dedi:
“Bir anayasa değişikliği teklifimiz var, buyurun teklinizi getirin, vatandaş hangisini onaylarsa başımız üstünde yeri var. İşte şimdi sırası. Bütün partilerin katılımıyla bir anayasada uzlaşalım. Bunu yapamıyorsak, öyle anlaşılıyor ki, CHP temelden karşı; Çarşı gibi her şeye karşı. CHP de AK Parti ne söylüyorsa tersini söylüyor, bununla da siyaset yaptığını zannediyor. Siyaset yapacaksak seçim meydanlarında anlatıyoruz. 10 seçimde anlatıyoruz. Millet ne diyor, 'AK Parti'nin dediği daha doğru, bunlar devam etsin' diyor. CHP'de de istikrar var Kılıçdaroğlu'yla. Orada da istikrar devam ediyor, seçim değişiyor bir şey değişmiyor.”

CUMHURİYET GAZETESİ OPERASYONU  
Başbakan Yıldırım, Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik düzenlenen operasyonu anımsatarak, Avrupa ve Türkiye’den gelen eleştirilere de sert bir üslupla yanıt verdi. Başbakan şöyle dedi: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının kararı ile bir operasyon başlatıldı. Öncelikle bu bir yargı süredir. Bir gazetenin yöneticilerine ve gazetenin vakfına yönelik bazı ithamlar var. İthamlar, bu vakfın 2013 yılından beri bir iki grup arasında davalı olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı da bir şikayet söz konusu. Ağustos ayından beri tahkikat yapılıyor. Biri gazeteyi çıkaran vakfın yöneticilerin seçiminden dolayı, biri de teröre destek vermesi iddiasıyla yapılan tahkikat. Başladılar 'Basın özgürlüğü elden gidiyor.' Basın özgürlüğüne sonuna kadar sahip çıkacağız. Avrupalı dostlarımızla anlaşamadığımız konu bu. Terörle mücadelede attığımız adımlarda önümüze basın özgürlüğünü getiriyorlar. Avrupa Parlamentosu'nda birisi 'Bizim kırmızı çizgimiz' diyor. Senin çizgine bakmayız biz. Senin çizginin üstüne bir çizgi de biz çizeriz. Bizim kırmızı çizgimizi millet çizer millet. Türkiye tehditlerle hizaya getirilecek bir ülke değildir. Siz bu kadar hassas olacağınıza, terör örgütünün reklamlarını parlamentoda yaparken kırmızı çizginiz neredeydi? Çifte standartla bir yere varamazsınız. Dürüst olacaksınız. Basın özgürlüğünün ne demek olduğunu sizden öğrenecek değiliz. Suçluyu, suça iştirak edeni, FETÖ'ye destek verenleri de mazlum görecek değiliz. Bırakalım yargı işini yapsın.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.