Öne Çıkanlar palandöken gündem Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri chp haberleri MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook aylin nazlıaka

Sağlıklı Kemikler İçin 7 Vitamin

Sağlıklı beslenmek pek çok sağlık sorununun önlemesinde önemli olduğu gibi kemik sağlığı içinde son derece önemli.Kemik kırıklarının, ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesinin önlenmesi ve kemiklerin güçlenmesi için, Memorial Diyarbakır Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Serdar Necmioğlu; kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D, omega 3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlıklı Kemikler Anne Karnında Başlıyor

Kemiklerin de diğer dokular gibi canlı bir yapıya sahip olduğunu belirten Necmioğlu, “Yaş ilerledikçe, kemik erimesi ve kemik yorgunluğunun azalması ciddi bir sağlık problemi olarak ortaya çıkar. İleri yaşlarda kemiklerin sağlıklı olması için çocukluktan başlanarak doğru beslenmeye özen göstermek gerekir. Hatta bu durum annekarnında başlar, annenin beslenmesi çocuktaki kemik yapısını da etkiler. Çocuğun kemik yapısının gelişimi için anne sütünün önemi de tartışılmaz bir gerçektir” dedi.

15-30 Yaş Kemikleri Güçlendirme Dönemi

En iyi kemik yoğunluğu ve kalitesinin 15-30 yaş arasında kazanıldığına değinen Necmioğlu, bu yaşlar arasında kazanılan kemik kalitesinin, insanın gençliğinde çalışarak kazanıp bankaya yatırdığı para gibi olduğunu söyledi. Bu yaşlarda kazanılan kemik kalitesinin ilerleyen yaşlarda daha dinç ve sağlıklı olmanın koşulu olduğunu belirten Yıldırım, “35 yaşından sonra kemik kalitesi yavaş yavaş zayıflamaya başlar. Özellikle kadınlarda östrojen hormonu menopozla birlikte azaldığı için buna bağlı olarak kemikler de daha hızlı zayıflama sürecine girer. Bundan dolayı genç yaşlarda beslenme, insanın tüm hayatı boyunca kemik sağlığını etkileyecek sonuçlar doğurur” dedi.

Beslenmede Kalsiyum ve Fosfor

Kalsiyumun yeterli miktarda alınmadığında, vücudun kandaki kalsiyum dengesini sağlamak için kemiklerdeki kalsiyumu kullandığının altını çizen Necmioğlu, “Kalsiyum gereklidir, fakat tek başına yeterli değildir. Kalsiyumun diğer mineral ve vitaminlerle birlikte alınmasıyla oluşan sinerjik etki, kemik kalitesini arttırmada daha etkili olur. Kemik sağlığı için kalsiyum alımı kadar emilimi de önem taşır. Besinlerle alınan kalsiyumun ancak yüzde 50’si emilir. Kalsiyum ve fosfor birlikte çalışan önemli iki mineraldir, fosfor ile kalsiyum birbirlerine eşit miktarda alındığında emilimleri artar. Protein ve gerekli minerallerin vücuda yeterince alınabilmesi için ise et ve süt ürünleri düzenli olarak tüketilmelidir. Kafein, aşırı alkol, sigara, obezite ve tuz, idrarla kalsiyum atılımını artırmaktadır. Yaşlılık dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmek için bu gıdaların mümkün olduğunca sınırlandırılması önemlidir” dedi.

Gerekli Vitamin ve Mineraller Neler?

Sağlıklı kemikler için gerekli olan vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınması gerektiğini söyleyen Necmioğlu, alınması gereken vitamin ve mineralleri şöyle sıraladı:

  1. Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir.

  1. A Vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır. A vitamini yönünden zengin besinler; turuncu renkli besinler, süt, yumurta, balık, karaciğer, brokoli, kivi, erik ve incirdir.

  1. Magnezyum: Kemik gelişimine katkı sağlar. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, rafine edilmemiş tahıl taneleri ve koyu yeşil yapraklı sebzeler önemli magnezyum kaynağıdır.

  1. Çinko: Sağlıklı kemik gelişimi için gereklidir. Çinko içeren besinler deniz ürünleri, kırmızı et, mantar, ceviz, badem, fındık, fasulye, bulgur ve bezelye olarak sıralanabilir.

  1. Potasyum: Kemikler için gereklidir. Günlük tüketilmesi gereken potasyum miktarı 3,5 gramdır. Potasyumdan zengin besinler; koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu patates, kuru kayısı, sakız ve somon balığı, yoğurt, avokado.

  1. D Vitamini: Kemik sağlığı için önemlidir; balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bakımından zengindir.

  1. K Vitamini: Kemik dostudur; yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, bürüksel lahanası, maydanoz, şalgam, pancar yaprağı, bamya, marul, brokoli, kuşkonmaz, tahıllar, tereyağı, peynir, yumurta, karaciğer, soya fasulyesi, yeşil çay, kivi, yaban mersini, kuru erik, havuç K vitamini içeren besinler arasındadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.