Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türk telekom Kutsal Damacana 4 Ayı Kardeşler: Dünyaya Dönüş (Boonie Bears: Back to Earth Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water) Avrupa Robotik Topluluğu Ayça Varlıer kimdir

2017’de 4 Milyar Kişi Uçacak, 55.7 Milyon Ton Kargo Taşınacak

Türk Hava Yolları (THY) dahil dünyada toplam 265 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve havayolu trafiğinin yüzde 83’ünü yöneten Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, küresel ölçekte havacılık endüstrisi ile  ilgili çarpıcı veriler açıkladı. Bu yıl sonunda küresel havacılık sektörünün toplam karının Temmuz ayı tahminlerinin yaklaşık 4 milyar daha altında kalarak 35.6 milyar dolar düzeyinde olması bekleniyor. Küresel büyüme hızının düşmesi ve petrol başta olmak üzere artan maliyetler nedeniyle IATA ,2017 için 29.8 milyar dolar kar öngörüsünde bulunurken bu rakamla havacılık sektörünün net karı 2016’ya kıyasla yaklaşık 5 milyar dolar daha aşağıda gerçekleşecek. Havayolu şirketlerinin ödediği vergi rakamı ise 123 milyar dolara ulaşacak.

Cenevre’de açıklanan IATA verilerine göre bu yıl ortalama 44.6 dolar düzeyinde olan petrolün varil fiyatının 2017’de 55 dolara yükselmesi bekleniyor.Bu artışla jet yakıt fiyatı da 52.1 dolardan yaklaşık 65 dolara yükselecek. Petrol giderleri bu rakamlarla  endüstrinin toplam maliyeti içinde  yüzde 18.7 gibi yüksek bir paya sahip olacak.Düşük petrol fiyatları ortamında artış kaydeden havayolu trafiği de 206 yılındaki yüzde 5.9’luk orana kıyasla 2017 yılında yüzde 5.1’lik bir artış gösterecek. Toplam koltuk kapasitesi yüzde 5.6’lık artışla talepten daha yüksek büyürken, doluluk oranları da yüzde 79.8’de olacak.

-BİR BİLETTE 230 VERGİ -

Verileri değerlendiren IATA Başkanı Alexandre de Juniac “ 2017’de havayoluyla 4 milyar yolcunun uçmasını ve 55.7 milyon ton da kargonun taşınmasını bekliyoruz. Küresel GYİH’nın yüzde 1’i havacılıktan gelecek. Havacılık sektörü küresel ekonominin önemli bir gücü olmaya devam edecek. Ancak hükümetler havacılık sektörünün işini kolaylaştırmıyorlar. Küresel ölçekte vergi yükümüz 123 milyar dolara ulaştı. Bir bilet üzerindeki vergi adedi 230 kalemi aşmış durumda. Doğrudan maliyetler ve yetersiz altyapı nedeniyle milyarlarca dolar boşa harcanıyor. Bunlar havacılık sektörünün karşı karşıya bulunduğu bazı engeller sadece”şeklinde konuştu.

-“ÜÇ YILDIR ÜST ÜSTE KARLIYIZ, BİZİM İÇİN İLK-“

IATA havacılık sektörüne yönelik kar rakamını 2017 için 29.8 milyar dolar olarak öngörürken, sektörün yüzde 4.1’lik kar marjıyla 736 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor. IATA Başkanı de Juniac değerlendirmesinde  “ Havacılık sektörü güçlü sonuçlar almaya devam ediyor.Bu yıl 35.6 milyar dolar düzeyinde rekor bir kar bekliyoruz. Artan petrol fiyatları nedeniyle 2017 daha zor bir yıl olacak, buna rağmen kar öngörümüz 29.8 milyar düzeyinde. Gelecek yıl karlı topraklara bir anlamda yumuşak ve güvenli bir iniş gerçekleştireceğiz. Yüzyüze bulunduğumuz belirsizliklere rağmen tarihimizde üç yıldır üst üste en iyi performansı gösteriyoruz. Diğer sektörler için üç yıl üst üste kar normal görülebilir.Ancak havacılık için üç yıllık sürdürülebilir karlılık ilk kez gerçekleşiyor”dedi.

-BÖLGELERE GÖRE PERFORMANSA KUZEY AMERİKA LİDER-

IATA verilerine göre Kuzey Amerika’da faaliyet gösteren hava yolu şirketleri  bu yıl en güçlü performansı yakalayacak. 2017’de net kar öngörüsü 18.1 milyar dolar olurken, Kuzey Amerikalı havayolu şirketleri küresel karın yarısından fazlasını elde edecek. Bu bölge havayollarının net kar marjının da yüzde 8.5 gibi yüksek bir oranda gerçekleşmesi öngörülüyor. Avrupalı havayolları için 2017 yılı 2016 yılına göre daha olumsuz bir kar tablosu çizecek. Bu yıla göre Avrupalı hava yolu şirketlerinin net karı 2017’de yaklaşık 2 milyar dolar azalarak 5.6 milyar dolar düzeyinde kalacak. Avrupa’da artan rekabet ortamı , yüksek maliyetler  ve  yüksek vergiler kar artışını engelleyen faktörler olarak görülüyor. Asya-Pasifik bölgesi havayolları ise 2017 yılında bu yıla göre yaklaşık bir milyar daha az kar elde edecek. Bu bölge için kar öngörüsü 6.3 milyar dolar olacak.

-TOPLAM FİLO 28 BİN 700 UÇAĞA ÇIKACAK-

IATA verilerine göre  havayolları 2017’de toplam bin 700 yeni uçağı filolarına dahil edecek. Bu uçakların yarıdan fazla bölümü eskiyen uçakların ve yakıt verimliliği düşük uçakların yerini alacak. Ticari uçak filosu yeni katılımlarla 2017’de yüzde 3.6’lık artışla 28 bin 700 adete ulaşacak. 2017 yılında havayolu şirketlerinin toplam 38.4 milyon sefer düzenlemesi bekleniyor.

Anahtar Kelimeler:
Iata
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.