Google Mihri Müşfik Hanım’ı Unutmadı

Google tarafından özel günler ve kişiler için yayınlanan Doodle tasarımlarının bugünkü konuğu Mihri Müşfik Hanım oldu.

Google, Mihri Müşfik Hanım'a özel Doodle yayınladı. Hazırlanan Doodle'da Mihri Müşfik Hanım'ın bir resim çizerken görüntüsü kullanıldı. Bugün 131. doğum günü olan Mihri Müşfik Hanım, Türkiye'nin çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressamdır.

Mihri Müşfik Hanım Kimdir?

26 Şubat 1886 İstanbul doğumlu, tahmini 1954 yılında ABD'de vefat etti.

Soyu 1300 yıllık Türk Aphazya Krallığı'ndan gelir. 1800 yıllarında babası ile birlikte Osmanlı Sarayı'na girdi. İlk Türk kadın ressamıdır, eğitimine İstanbul'da başlayıp, Roma ve Paris'te devam etti.

Atatürk'ün ilk portresini yapan sanatçı, İstanbul Kız Güzel Sanatlar Akademi'sinde ilk kadın öğretmendir. Fausto Zonaro'dan resim dersleri aldı daha sonra Roma ve Paris'te özel atölye ve sanat okullarına devam etti. 1914'te Inas (kız) Sanayi-i Nefise müdürlüğüne getirildi. Daha sonra ABD'ye yerleşen sanatçı, 1938-1939-1943 uluslararası sergilere katıldı. ABD'de öldüğü bilinmesine rağmen ölüm tarihi kesin değildir.

Sanatçı Mihri Müşfik'in, Fransa Louvre Müzesi ve Sakıp Sabancı müzelerinde eserleri bulunmaktadır.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.