Öne Çıkanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi facebook 31 Temmuz 2022 Pazar Gündem Özeti 32 Uçakla 45 Terör Hedefi İmha Edildi Kara Harp Okulu emniyet 31 Mart yerel seçim sonuçları 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonuçları 31 Mart 2024 yerel seçimleri 30 Mart 2024 Pazar Gündemi 30 Mart 2024 Pazar Gündem Özeti 31 Mart 2024 Pazar Gündemi

AB Türkiye'nin Suriyelilere Kapılarını Açmasını İstiyor

Halep’ten kaçan binlerce Suriyeli, Türkiye sınırına yönelirken, AB de Türkiye'den kapılarını açmasını istedi. 

İngiliz The Guardian Gazetesi, AB’nin Türkiye’den Halep’ten kaçan binlerce Suriyeliye kapılarını açması istediğini vurguladığı haberinde Türkiye’nin Öncüpınar sınır kapısındaki durumu aktarıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ise Türkiye’nin açık kapı politikasını sürdüreceğini söylediğini dikkat çekiyor.

Haberde, son 48 saatte sınıra gelenlerin sayısının önemli ölçüde artmasına rağmen Türkiye’nin Öncüpınar sınır kapsını kapalı tuttuğuna dikkat çekiliyor. AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği Federica Mogherini’nin Türkiye’ye sağlanan yardımın "Ankara’nın Suriye’den kaçan tüm insanları koruması ve onlara evsahipliği yapmasını garantilemeyi amaçladığı" şeklindeki sözlerine vurgu yapılıyor.  

Guardian Gazetesi, haberinde AB Dışişleri Bakanlığının Balkan ülkeleri mevkidaşlarıyla mülteci akını görüştüklerini belirtirken son 12 ayda AB’ye ulaşan 1 milyonu aşkın mültecinin çoğunun Türkiye’den Yunanistan’a geçtiğini oradan da Balkanlar üzerinden Almanya ve diğer bazı AB ülkelerine ulaştığını anlatıyor.

Yunanistan akını kontrol edemezken bazı AB ülkelerinin ise, birlik üyesi olmayan Makedonya’ya mültecileri güney sırırında durdurmaya yardımcı olunmasını istediğini söyleyen gazete, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto’nun “Yunanistan Schengen bölgesini korumaya hazır değilse ve AB’nin desteğini reddederse eğer diğer bir savunma hattına ihtiyacımız var ve bu açık ki Makedonya ve Bulgaristandır” sözlerini yansıtıyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da AB’nin durumunun ciddiyetini algılamadığını belirterek, "Bunu çok net söylüyorum: Eğer durumu kontrol edemezsek tek seçeneğimiz Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Madedonya ile işbirliği” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.