Öne Çıkanlar facebook Dumlupınar Mahallesi can dündar tahliye edildi van cezaevlerindeki tutuklu sayısı NÖBETCİ SULH CEZA HAKİMLİĞİ devlet tiyatroları aziiz kocaoğlu tarım ve hayvancılık fuarında ne konuştu 30 bin öğretmenin ataması ne zaman yapılacak karayolları genel müdürlüğü emniyet filipinler

“Afrika Ülkeleriyle İş Birliğini Daha Da İleriye Taşımaya Kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çad Cumhurbaşkanı Deby ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Afrika ülkelerine yönelik sergilenen kibirli, mücadeleci tavırları asla tasvip etmiyoruz. Çad ve Afrika ülkeleriyle iş birliğini daha da ileriye taşımaya kararlıyız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çad Cumhurbaşkanı Deby huzurunda, iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde iki ülke menfaatlerine ekonomik, siyasi, askerî, kültürel, eğitim alanlarında ne gibi adımlar atabileceklerini görüşme fırsatı bulduklarını kaydetti.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİNİ 100 MİLYON DOLARA ÇIKARMA KARARI ALDIK”

Çad Cumhurbaşkanı Deby’nin, geçen yıl gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçiş ve göreve başlama törenine katıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşına Türkiye'ye ve şahsına gösterdiği ilgi dolayısıyla teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Çad arasındaki ticaret hacminin 60 milyon dolar seviyesinde olduğunu, toplam nüfusları 97 milyonu aşan iki ülke için bu rakamın az kaldığını vurgulayarak, “Şimdi en kısa sürede bu ticaret hacmini 100 milyon dolara çıkarmanın azmi ve kararlılığı içinde olacağımızı teyit altına aldık” dedi.

Çad Cumhurbaşkanı Deby’ye Türk girişimcilere sağladığı destek için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşaattan savunma sanayiine kadar Türk şirketlerinin Çad ile gerçekleştirdikleri projelerle gurur duyduklarını sözlerine ekledi.

THY'NİN ÇAD SEFERLERİNDE ARTIŞ KARARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nitekim bu ziyaret vesilesiyle Türkiye-Çad İş Konseyi toplantısı görüşmelerimiz öncesinde gerçekleştirildi. Önümüzdeki dönemde ise Karma Ekonomik Komisyonumuzun toplantısını yapmayı planlıyoruz. Türk Hava Yolları’nın Çad'a düzenlediği seferleri 1 Nisan'dan itibaren haftada ikiden üçe çıkarmayı planladık" diye konuştu.

Eğitim konusunun Türkiye ve Çad ilişkilerinde öncelikli bir yere sahip olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Çadlı öğrencilerin en çok eğitim gördüğü yabancı ülkelerden biri olduğunu, şu anda 903 Çadlı öğrencinin, sağlanan burs imkânıyla, Türkiye’de öğrenim gördüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Çad arasındaki yakın ilişkilerin göstergesi olarak, Çad Cumhurbaşkanı Deby’ye, yarın YÖK’te gerçekleştirilecek törenle, Karabük Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı tevdi edileceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde terörle mücadele konusunun da gündeme geldiğine dikkati çekerek, bu alanda da iş birliğini sürdürme kararlığını teyit ettiklerini bildirdi.

“ÇAD, FETÖ İLE MÜCADELEMİZDE ÖRNEK DOSTLUK SERGİLEDİ”

Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesine destek veren Çad’ın bu konuda örnek bir dostluk sergilediğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü FETÖ’nün Çad’daki okullarının geçen yıl Maarif Vakfı’na devredildiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin adalet ve eşitlik temelinde Afrika ile ilişkilere önem verdiğinin altını çizerek, “Karşılıklı saygı, eşit ortaklık, adalet ve kazan kazan esasına dayalı olarak bu sacayağını korumak durumundayız. Bu nedenle kıta ülkelerine yönelik sergilenen kibirli, mücadeleci tavırları asla tasvip etmiyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin, Çad ve diğer Afrika ülkeleriyle iş birliğini daha da ileriye taşıma kararlılığını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkelerin birbirine karşılıklı olarak tahsis ettiği arazilerde büyükelçilik, rezidans ve kançılaryaların süratle bitirilmesinin, ilişkilere verilen önemin göstergesi olacağını sözlerine ekledi.

ÇAD CUMHURBAŞKANI DEBY: “İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİNİN BİZLERE YAKIŞAN BİR SEVİYEYE ULAŞMASINI SAĞLAYABİLİRİZ"

Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby de Türkiye’ye ilk kez geldiği 2000 yılında Türkiye’de sadece dört Çadlı öğrencinin öğrenim gördüğünü, iki ülke arasındaki ticaret hacminin de sıfır olduğunu anımsatarak, geçen sürede büyük bir mesafe alındığını, bugün 903 Çadlı öğrencinin Türkiye’de öğrenim gördüğünü söyledi.

"İki ülke arasındaki ticaret hacminin bizlere yakışan bir seviyeye ulaşmasını sağlayabiliriz" diyen Çad Cumhurbaşkanı Deby, bugün imzalanan anlaşmalarla savunma, tarım ve sanayi alanlarındaki iş birliğinin güçlendirildiğini kaydetti. Türkiye’nin askerî alanda önemli deneyimleri olduğuna işaret eden Çad Cumhurbaşkanı Deby, sadece eğitim kapsamında değil, mühimmat ve teçhizat konusunda da Türkiye'nin imkânlarından faydalanabileceklerini dile getirdi.

Terörizmle mücadelede ortak hareket etmenin gerekliliğine işaret eden Çad Cumhurbaşkanı Deby, “Bu ortak mücadele ile her iki tarafın da terörizmin kökünün kazınmasını sağlayacağını düşünüyorum. Bu konu, çağımızın ve yüzyılın vebasıdır" değerlendirmesinde bulundu. Çad Cumhurbaşkanı Deby, tarım, hayvancılık, gıda, maden ve ilaç sanayi gibi alanlarda iki ülkenin ortak projelerinin hayata geçirebileceğini belirterek, ülkesine yatırım yapacak Türk işadamlarına her türlü kolaylığı sağlayabileceklerini teyit etti.

Ortak basın toplantısı öncesinde, Türkiye ve Çad arasında; Askerî Çerçeve Anlaşması, Nakdi Yardım Uygulama Protokolü, Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması ve Kültür Alanında İşbirliği Anlaşması imzalandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.