Öne Çıkanlar gündem palandöken Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri chp haberleri MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook aylin nazlıaka

Altıok: OHAL Kültür ve Sanat Çevrelerine Yönelik Ağır Bir Saldırıya Dönüştü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, “OHAL, keyfi tutumlar ve KHK’lar eliyle kültür ve sanat çevrelerine yönelik ağır bir saldırıya dönüştü” dedi.

Altıok, yaptığı açıklamada, OHAL’in ilan edildiği günden bugüne aydınların, muhaliflerin, “biat etmeyen” herkesin susturulması için kullanılarak, kalıcı bir baskı ve tasfiye sistemine dönüştüğünü savundu. Bu anlayışla özellikle düşünen, üreten, sorgulayan ve toplumu aydınlatan kesimlere yönelik olarak yoğun şekilde keyfi uygulamalar gerçekleştirildiğini ifade eden Altıok, “Tiyatroların, kütüphanelerin, kültür ve sanat evlerinin tamamen kapatılması ile karşı karşıyayız” dedi.


“Aydınlanma Karşıtı Tutum”

İzmir’de Yenikapı Tiyatrosu- Metin Altıok Kültür Merkezi, Ayışığı Sanat Merkezi- Ali İsmail Korkmaz Kitaplığı, Yalova Gençlik Kültür Evi’nin bunlardan sadece bazıları olduğunu belirten Altıok, şöyle devam etti:

“25. yılını geride bırakan Türkiye’nin en uzun soluklu kültür sanat dergilerinden Evrensel Kültür dergisinin de yine benzer bir KHK ile kapatılmış olması, iktidarın aydınlanma karşıtı tutumla sanata yönelik kıyımının son örnekleridir. OHAL, keyfi tutumlar ve KHK’lar eliyle kültür ve sanat çevrelerine yönelik ağır bir saldırıya dönüştü. Keyfi tutumun örnekleri saymakla bitmiyor; daha önce Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından, tiyatrocu Levent Üzümcü için tahsisi edilen sahne, oyuna birkaç gün kala iptal edilmişti. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından da benzer bir karar alınmış olması son derece üzücü ve düşündürücüdür. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyumun Diyarbakır Şehir Tiyatrosu oyuncularını işten çıkarması, tiyatroyu fiilen kapatması, kentteki heykelleri birer birer kaldırması kabul edilemez.”

“IŞİD Canilerinin Barbarlığından Farkı Yok”

İktidarı bu yanlış kararları yeniden incelemeye ve kültür sanat dünyası üzerindeki her türlü baskıya son vermeye çağıran Altıok, “İktidarın kindar ve dindar söylemleri ile ayrıştırdığı toplumda eğitimden, sanatın zenginliğinden mahrum bırakılmış kuşakların her türlü düşünceye ve üretime yönelik öfkesi Fazıl Say konserine satırla saldırmak, sergi salonunda eserleri parçalamak, heykelleri parçalamak, Uğur Mumcu anıtını parçalamak, Roboski anıtını bir kayyumun cehaleti ve duyarsızlığına kurban etmek gibi vandal ve vahşi eylemlere yol açmakta. Bu tutumun Palmira gibi binlerce yıllık kültür mirasını hedef alan IŞİD canilerinin barbarlığından hiç farkı yoktur” dedi.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.